Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El directiu d'Òmnium Cultural Oleguer Serra anuncia que està a l'exili

Serra, investigat per terrorisme en la causa contra Tsunami Democràtic, coordinarà a partir d’ara l’estratègia internacional de l’entitat des de Suïssa

Roda de premsa d'Òmnium Cultural a Perpinyà | Dani Codina

La Junta Directiva en ple d’Òmnium Cultural ha comparegut aquest vespre a Perpinyà, en roda de premsa, per anunciar i denunciar l’exili al qual s’ha vist forçat Oleguer Serra, membre de l’equip directiu de l’entitat i investigat en la causa contra Tsunami Democràtic, dirigida pel jutge Manuel García-Castellón des de l’Audiència Nacional espanyola.

En la seu nacional de l’entitat a la Catalunya Nord, el primer a parlar, acotxat pels membres de la Junta, ha estat el mateix Oleguer Serra: “Soc l’Oleguer Serra, soci d’Òmnium Cultural des de fa 25 anys; soc un activista, un emprenedor, un pare de família que, com tantes persones en aquest país, no m’he resignat a veure com es degradaven les llibertats col·lectives”. De seguida, Serra ha afegit que fa sis mesos que és a l’exili, “perseguit per les meves idees”. Serra ha detallat que té clar que és “un de molts, més de 4.500 persones represaliades des del 2017 i amb 500 persones, actualment, amb causa penal oberta”.

“Perseguir Oleguer Serra per terrorisme és perseguir Òmnium Cultural per terrorisme”, ha declarat el president de l’entitat, Xavier Antich

El president de l’entitat, Xavier Antich, ha llegit una declaració institucional per afirmar que “perseguir Oleguer Serra per terrorisme és perseguir Òmnium Cultural per terrorisme”. “Som al davant d’una causa política amb la qual l’Audiència Nacional utilitza el Codi Penal per criminalitzar l’independentisme, acusant de terrorisme l’exercici del dret de protesta, que és un dret fonamental, essencial en un sistema democràtic, amb què es materialitza el dret inalienable a la llibertat d’expressió, de reunió i de manifestació”, ha denunciat.

En relació amb aquesta nova fornada de persones exiliades, Òmnium afirma que “no és Oleguer Serra que s’exilia, sinó que és l’estat espanyol, vulnerant drets fonamentals, qui l’exilia”. “Independentment de qui governi l’Estat, sota els rigors d’una dictadura o sota els forats negres d’una democràcia, tot respon a una dinàmica repressiva històrica que s’endinsa en els aparells repressius estatals, en el marc “d’una lògica constant, sistèmica i estructural: perseguir tots aquells que defensen els drets civils, polítics i nacionals de Catalunya”, ha expressat l’entitat cultural.

En la mateixa declaració institucional, l’entitat ha comunicat que Oleguer Serra coordinarà a partir d’ara, des de Suïssa, l’estratègia d’internacionalització de l’entitat i que, en aquest mateix sentit, Òmnium intensificarà “l’ofensiva internacional, ara també des de l’exili, per denunciar la persecució política contra l’independentisme per part de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els serveis d’intel·ligència, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem”.

Òmnium ha afirmat que intensificarà “l’ofensiva internacional, ara també des de l’exili, per denunciar la persecució política contra l’independentisme” 

Ho faran, entre d’altres, davant les institucions europees, l’ONU, les organitzacions internacionals en defensa dels drets humans, l’opinió pública europea i la comunitat internacional. Òmnium és membre actiu de l’ELEN (la Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística) i de l’European Civic Forum i anys enrere ja va obrir a Brussel·les una seu per acollir OCRE (Òmnium Civil Rights Europe).

En la roda de premsa, també hi eren presents l’expresident Jordi Cuixart, l’exvicepresident Marcel Mauri, els presidents i presidentes de les seccions territorials d’Òmnium d’arreu dels Països Catalans, l’advocat gironí Benet Salelles i l’advocat suís Olivier Peter, que també ha pres la paraula per recordar que “una vegada més, el dret penal es converteix en una arma política per part del poder judicial espanyol, perquè a Catalunya es deixi de parlar, d’organitzar-se i de mobilitzar-se per construir un nou país”.

Dijous al matí, tindrà lloc la primera roda de premsa organitzada per la Directa i el Grup de Suport a Jesús Rodríguez, periodista d’aquest mitjà, investigat en la mateixa causa

Peter, que forma part de l’equip jurídic internacional d’Òmnium, ha afegit que es tracta “d’un atac generalitzat contra organitzacions democràtiques de l’independentisme” i ha recordat que “hem denunciat les multes, els escorcolls de la seu, l’espionatge amb Pegasus als seus dirigents, l’empresonament del president Cuixart i, avui, la persecució per terrorisme d’un membre de la Junta Directiva per part de l’Estat espanyol”.

La confirmació de l’exili d’Oleguer Serra aquest vespre arriba en la setmana on el jutge García Castellón ha accelerat els moviments per ordenar que s’esclareixi el parador i el domicili de tots els investigats en la causa repressiva contra Tsunami Democràtic.

L’advocat suís, que ha recordat que Serra es posa avui sota la protecció de la comunitat internacional, ha acabat la seva intervenció reclamant “que l’exili sigui l’ocasió per l’Oleguer Serra de seguir exercint la seva feina, imprescindible per tot sistema democràtic: defensar els drets humans i denunciar l’arbitrarietat de la resposta de l’estat a la reivindicació legítima i majoritària del poble català de poder decidir lliurement el seu futur” i “que arribi aviat el dia que l’Oleguer pugui tornar a casa, lliure i en país lliures!”.

Demà al matí, a primera hora, la Directa i el Grup de Suport a Jesús Rodríguez, periodista d’aquest mitjà investigat en la mateixa causa, han organitzat una roda de premsa per explicar les novetats de la seva situació i denunciar l’atac al dret a la informació. El tret de sortida de la campanya de suport a Rodríguez tindrà lloc a la Comunal del barri de Sants de Barcelona.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!