La manifestació convocada aquest dissabte a les 18.30 hores a Badalona per l’Organització Juvenil Socialista de Catalunya (OJS) té regust d’examen. De fet, es tracta de la primera gran mobilització de carrer impulsada per aquest espai polític anticapitalista escindit de l’esquerra independentista, als volts de l’any 2022, i tot i que des de la mateixa organització veuen l’esdeveniment com un acte més dins la seva estratègia de donar-se a conèixer-se, la veritat és que la sensació de Dia D es fa palesa en els esforços de convocatòria.
Durant setmanes, els cartells de la manifestació amb el lema 7J Contra la reacció i el feixisme. Lluita de classes han estat omnipresents, per exemple, a marquesines del Metro o als voltants de les universitats públiques de la capital catalana. Alhora, els intents per viralitzar la convocatòria a xarxes han estat intensos i a jutjar pel nombre de columnes que es reuniran aquest dissabte a Badalona —la tercera ciutat en nombre de població de Catalunya— la crida ha tingut èxit. Una trentena de grups vinguts de Barcelona, el Maresme, el Baix Penedès, els vallesos, el Baix Llobregat, Manresa, Lleida, Ripoll, Girona, la Seu d’Urgell i Tarragona es donaran cita a la ciutat governada pel polític del Partit Popular Xavier García Albiol.

Sigui com sigui, la portaveu nacional de l’OJS, Judith González, quan queden poques hores perquè se celebri la manifestació, rebaixa les expectatives en declaracions a la Directa. “Esperem que sigui multitudinària, però sabem que no mobilitzarem d’un dia per l’altra les masses”, apunta per afegir que, en realitat, aquesta manifestació vol ser un “mitjà per allargar la mà a aquella gent que està organitzada i veu el feixisme i la reacció com un problema”.
Doble motiu
Tal com queda recollit en el manifest previ a la manifestació, la convocatòria té com a principal objectiu ser un crit d’alarma davant de l’auge de l’extrema dreta tant al país com escala global. Alhora, l’OJS pretén oferir la seva particular solució a aquest avançament que, segons el parer de l’organització s’aprecia cada vegada més en els adeptes que aquesta ideologia té entre “el jovent de classe treballadora”. “Volem situar damunt la taula la idea que la lluita contra les forces reaccionàries per ser efectiva i no donar gasolina al monstre que representen aquestes forces, ha d’estar englobada dins una lluita general per a la revolució socialista”, afirma González. Dit d’una altra manera, per a l’OJS, el sistema capitalista i les seves constants crisis són el que ha propiciat l’auge del reaccionarisme, que en realitat és l’eina mitjançant la qual, “la burgesia mira d’adoctrinar el proletariat”.
“Badalona és un dels símbols de l’auge de l’extrema dreta i del reaccionarisme a Catalunya”, afirma Judith González, portaveu nacional de l’OJS
En aquest sentit, l’elecció de l’indret on celebrar la manifestació està quirúrgicament pensada. “Badalona és un dels símbols de l’auge de l’extrema dreta i del reaccionarisme a Catalunya”, diu González. El 2011 Xavier García Albiol va guanyar les eleccions municipals amb un ampli marge de vots que li van permetre imposar tota una sèrie de polítiques considerades d’extrema dreta. El 2015 un cordó sanitari format per l’esquerra i el centreesquerra de la ciutat va apartar-lo del poder fins que l’any després dels comicis de 2019 va tornar a l’alcaldia amb una moció de censura precedida d’un període convuls per a Badalona, en què es van succeir dos alcaldes en menys de dos anys. En les següents eleccions el 2023, el polític del Partit Popular va arrasar i va obtenir 18 de les 27 regidories de l’Ajuntament.
Però no és només el fet que les idees d’Albiol hagin penetrat al municipi ha estat un element per triar la ciutat. “Badalona també és l’indret on l’oposició al reaccionarisme ha fracassat”, afirma González per afegir que al municipi “l’esquerra reformista va intentar donar una sortida amable a la crisi que no va ser possible”. Davant d’aquesta d’aquest context, des de l’OJS consideren que cal “caràcter polític i idees fortes” i pe això proposen “una tercera via revolucionaria més enllà de l’esquerra reformista i el reaccionarisme”.