Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El fons d'inversió Cerberus vol desnonar una família vulnerable amb un fill menor d'edat

Darrere de quatre desnonaments previstos per aquesta setmana, hi ha un dels fons d'inversió més grans del món. Dos s'han suspès, però el de la família Anas El Hasnaoui a Barcelona continua programat per a dijous perquè la propietat es nega a oferir lloguer social

Acció de Guerra a Cerberus a Haya Real Estate | Victor Serri

Amb un cada 55 minuts, Catalunya és el territori on més desnonaments s’executen malgrat la llei catalana de mesures urgents per afrontar l’emergència habitacional i la pobresa energètica –la 24/2015– i les seves posteriors ampliacions. Un dels primers a executar-se aquest nou any 2023 va tenir lloc dimarts a Badalona, on una família amb dos menors d’edat que okupava un pis del BBVA va quedar al carrer i ja han passat la nit al Centre d’Estades Breus del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB). Després d’uns primers dies de gener amb certa calma, l’agenda dels jutjats s’ha reactivat per aquesta segona setmana de l’any amb almenys nou desnonaments previstos a Catalunya, que hagin difós col·lectius, sindicats i plataformes en defensa de l’habitatge. Darrere de quatre dels llançaments hi ha el fons d’inversió Cerberus, però els dos previstos per dimecres a Sabadell s’han suspès.

Amb seu a Nova York i entramat empresarial als Països Baixos –on estalvia impostos–, el futur de centenars de famílies als Països Catalans depèn de Cerberus. És el cas de la família de Mamadou Diallo i de Ramses Pinillos de Sabadell –desnonaments suspesos–, d’una de Vic previst per a divendres i de la d’Anàs El Hasnaoui de Barcelona dictat per dijous. A les ordres judicials consta com a demandant Divarian, la societat dedicada al negoci immobiliari a l’Estat espanyol que compartien Cerberus (80%) i el BBVA (20%) fins que l’octubre de 2021 el banc va acabar de vendre-li el seu percentatge de participació.

Tot i tractar-se d’una família en situació de vulnerabilitat, en cap moment s’ha posat sobre la taula una oferta de lloguer social, com estableix la llei, i tampoc l’Ajuntament de Barcelona ha obert cap expedient sancionador a la propietat

En general, el modus operandi del fons d’inversió consisteix a negar-se a oferir un lloguer social i alhora brindar diners –fins a 4.000 euros– perquè les famílies marxin pel seu propi peu. El Grup d’Habitatge de Sants (GHAS) fa dies que denuncia la situació que pateix Anas El Hasnaoui i fa una crida per aturar el desnonament previst per aquest dijous 12 de gener al número 85 del carrer Comtes de Bell-lloc de Barcelona. Tot i tractar-se d’una família en situació de vulnerabilitat, en cap moment s’ha posat sobre la taula una oferta de lloguer social, com estableix la llei, i tampoc l’Ajuntament de Barcelona ha obert cap expedient sancionador a la propietat. En el moment de publicar l’article, la Directa està pendent de conèixer si per altres casos, el consistori ha sancionat Divarian.

En situació administrativa irregular, El Hasnaoui no pot signar un contracte de lloguer de mercat, té vetat l’accés a la mesa d’emergència i no aconsegueix un contracte laboral. “Quan estava sol, vivia en una habitació llogada, però ara amb una família necessito un pis”, relata. Va estar okupant al barri de Pubilla Cases de l’Hospitalet de Llobregat, després va estar allotjat provisionalment en un alberg d’on els van fer fora i finalment, el novembre de 2020, un cop lliurats els diners exigits, va entrar a l’habitatge on viu actualment.

Amb uns ingressos irregulars que oscil·len entre els 500 i els 800 euros al mes, estaria disposat a pagar un lloguer social que s’ajustés a la seva situació econòmica, però Cerberus no contempla aquesta possibilitat. “El meu fill ja comença a adonar-se de la situació que vivim i estem molt cansats de viure amb por i incertesa”, lamenta El Hasnaoui. El jutjat de primera instància número 44 de Barcelona ha ordenat el desnonament a les 8 del matí del pròxim dijous 12 de gener, especificant que autoritza la comitiva judicial a adoptar “les mesures que siguin necessàries”, inclús “l’auxili de la força pública”. També adverteix que si abans de la data assenyalada no s’han retirat les pertinences de l’interior de l’habitatge, seran considerades com “coses abandonades a tots els efectes”.


Els caps de Cerberus 

A través de la immobiliària Haya Real Estate –on un dels fills de l’expresident José María Aznar és conseller–, Cerberus gestiona la immobiliària de Bankia des de 2013, actius de Cajamar i de la Sareb des de 2014, de Liberbank des de 2017, de Banco Santander des de 2018, i del BBVA i el Banc de Sabadell des de 2019. En total, vora 16.000 habitatges al conjunt de l’Estat, sobretot concentrats a Catalunya i el País Valencià.

La branca immobiliària de Cerberus a Europa canalitza els beneficis de les filials a través dels Països Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l’escala europea més freqüentada per evadir impostos corporatiu

La branca immobiliària a Europa canalitza els beneficis de les filials a través dels Països Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l’escala europea més freqüentada per evadir impostos corporatius, a través del que es coneix com a sandvitx holandès. A Baarn, una petita ciutat a 45 minuts d’Amsterdam, s’ubica Promontoria, un entramat d’almenys 59 filials que controlen els actius immobiliaris de Cerberus al continent europeu. De fet, Haya Real Estate depèn directament de Promontoria Holding 62 B.V.

Més enllà de l’immobiliari, amb capital que prové de fons de pensions, fundacions, asseguradores o fons patrimonials, Cerberus també fa negoci en molts altres sectors. En l’alimentari controla la segona cadena de supermercats més gran dels Estats Units, Alberstons, i el 2014 va fusionar-la amb Safeway. Des de 2017, el fons és propietari del negoci europeu de material d’oficina de Staples, que també té la seu de l’entramat empresarial als Països Baixos. Fins fa dos anys, controlava l’empresa espanyola d’energies renovables Renovalia, que va vendre aprofitant les bones perspectives de negoci, però manté una part de negoci en energia verda als EUA, a Àustria o al Regne Unit, entre d’altres, i té participacions en empreses petrolieres i gasístiques. Els serveis sanitaris privats també són font de beneficis, especialment els laboratoris dentals als Estats Units.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!