Després d’interposar una demanda col·lectiva contra la Fundació la Caixa per clàusules abusives en els contractes fa un any, ara 61 famílies se centren en reclamar l’impost sobre béns immobles (IBI). El Sindicat de Llogateres reclama 231.000 euros a l’entitat financera perquè considera que ha cobrat l’impost «il·legalment» a les llogateres de diverses promocions d’habitatge protegit.
El jutjat de primera instància número 35 de Barcelona ha acceptat a tràmit la demanda col·lectiva, que permet l’adhesió de 1850 llars afectades a Catalunya. De moment, les demandants són unitats familiars que formen part de les promocions de Sitges, Banyoles i Sentmenat, que des del mes d’abril estan en vaga de lloguers.
Les inquilines denuncien que La Caixa imposa la clàusula que repercuteix l’IBI de forma general en els contractes i reclamen que sigui declarada nul·la. Tot i que la llei d’arrendaments urbans (LAU) estableix que les parts podran pactar que els «servies, tributs, càrregues i responsabilitats» siguins «a càrrec de l’arrendatari», el Sindicat subratlla que repercutir l’IBI «vulnera la normativa aplicable a l’Habitatge de Protecció Oficial.
L’inquilí Charly Barranxo Martín subratlla que el cobrament de l’IBI és només una de les setze clàusules abusives que figuren als contractes
Charly Barranco Martín és una de les persones que paga l’impost des que va entrar a viure en un pis de protecció oficial d’Inmocriteria -la filial d’inversió de CriteriaCaixa que gestiona el patrimoni de la Fundació la Caixa- a Sentmenat (Vallès Occidental), el gener de 2016. De mitjana, cada una de les persones demandants ha pagat 3.700 euros.
«Al contracte indica que em cobren 30 euros per aquest impost al mes, però la quantitat ha anat variant a conveniència de la Caixa», explica Barranco. L’inquilí subratlla que és només una de les setze clàusules abusives, entre les quals també van llistar l’obligatorietat de contractar una assegurança d’impagament, l’assumpció de totes les reparacions, així com la repercussió de despeses generals.
Més enllà de les clàusules, Barranco contextualitza l’acció judicial: «estem en vaga perquè les promocions de la Caixa continuïn sent de protecció oficial, defensem l’habitatge públic i poder continuat vivint a les nostres cases». Des del mes d’abril la seixantena de famílies estan fent una retenció del pagament de lloguer: en comptes de pagar la renda a la Caixa, la guarden en un dipòsit comú. L’objectiu és que la promotora s’assegui a negociar i en dos mesos de vaga s’han retingut un total de 60.165 euros. Alhora, el Sindicat està recollint aportacions per a una caixa de resistència a través de la Fundació Coop57.
Segons dades recopilades per aquest mitjà, només a Catalunya, el grup de La Caixa té 36 promocions d’habitatge protegit amb un total de 2.197 unitats. I d’aquestes, tan sols el 40 % tenen qualificació permanent. La resta perdran la seva condició entre el 2031 i el 2042.
Els ajuntaments de les tres promocions en vaga han aprovat mocions municipals de suport a les vaguistes i reclamant que els pisos passin a mans de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), l’ens públic depenent del departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.