Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El veïnat del Raval i les professionals de la salut guanyen el CAP a la Misericòrdia

Després d'un any de lluita de la Plataforma CAP Raval Nord Digne, el centre d'atenció primària del barri barceloní es podrà traslladar a l'espai de la capella de la Misericòrdia, cedit gratuïtament al Museu d’Art Contemporani de Barcelona des de 2013. El Macba s'ampliarà en un edifici de nova construcció a la plaça dels Àngels

Manifestació per un CAP del Raval digne | Freddy Davies

Ha estat difícil i llarg, però ho han aconseguit. Va ser la tardor de 2018, quan veïnat i personal sanitari es van unir en la Plataforma del CAP Raval Nou Digne per aconseguir el trasllat del centre d’atenció primària a la capella de la Misericòrdia del carrer Montalegre, un espai cedit gratuïtament al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) des de 2013. Després de desavinences amb el Departament de Cultura de la Generalitat, obstacles al ple de l’Ajuntament i manifestos en totes direccions, el CAP Raval s’ubicarà a la capella i el Macba s’ampliarà en un nou edifici a la mateixa plaça dels Àngels, adjacent a la capella dels Àngels.

“Ha estat un triomf dels de baix contra els de dalt, de la justícia enfront de l’abús i l’arrogància”, celebra la Plataforma en un comunicat. Consideren que “per primera vegada des de la construcció del Macba, la salut, la vida de les veïnes pesa més que la col·lecció privada d’una Fundació”. El veïnat i el personal sanitari agraeixen el suport d’entitats, organitzacions i col·lectius de la ciutat i especialment, del sector de la cultura que va llançar el manifest Gent que treballa en cultura en suport del Cap Raval Nord, en resposta al que havia fet públic el museu: La cultura amb el Macba.

Fa catorze anys que es busca una alternativa per al centre de salut, ja que les instal·lacions actuals han quedat petites, envellides i inadequades

Després del consell general d’aquest matí, el Consorci del Macba ha fet una roda de premsa per anunciar la proposta que, segons Ada Colau, fa possible ampliar el Macba alhora que dona “resposta  a una llarga i justificadíssima reivindicació veïnal”. Per Colau, que ha agraït a tothom qui ho ha fet possible, la solució és “satisfactòria” i es tracta d’un “bon exemple de diàleg i interlocució entre tots els actors”.

El conflicte va protagonitzar part del darrer ple abans de les eleccions municipals del 26 de maig. Barcelona en Comú i la CUP s’havien quedat sols defensant la revocació de la cessió de la Misericòrdia al Macba i finalment, el govern municipal va acabar retirant el punt, que es va debatre però no es va votar.

Però l’origen es remunta a molts anys enrere. Fa catorze anys que es busca una alternativa per al centre de salut, ja que les instal·lacions actuals han quedat petites, envellides i inadequades. “S’ha duplicat el nombre de metges i infermeres però no hi ha prou consultes; hi ha un problema estructural de base. Per algunes portes no entren ni cadires de rodes ni lliteres”, explicava la directora general del CAP, Ana Romagosa.

En la recerca d’alternatives per al centre mèdic, el Departament de Salut de la Generalitat va insistir que la Misericòrdia era l’alternativa plausible per ubicar el nou CAP Raval Nord, mentre que el de Cultura s’hi oposava i de fet, avalava una “alternativa”: ampliar-lo a la plaça Terenci Moix. La plaça que es troba sobre una subestació elèctrica, requeriria un canvi en el Pla General Metropolità. Alhora, en un barri amb pocs espais públics, és un lloc de referència de la comunitat filipina i especialment del jovent, que hi juga a bàsquet, i per tant, també cobreix una necessitat del veïnat del Raval.

Malgrat la celebració per part de la Plataforma del CAP Raval Nou Digne hi posen un però: l’ampliació del Macba. Consideren que no és necessària perquè el museu “infrautilitza molts espais que disposa” i sobretot, perquè “elimina una mica més d’espai públic, tan necessitat al Raval”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!