Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El veïnat del Raval ocupa l’espai cedit al Macba que reivindiquen com a emplaçament del nou CAP

La plataforma CAP Raval Nord digne ha accedit a la capella de la Misericòrdia on reclamen que s’hi ubiqui el nou Centre d’Atenció Primària (CAP). Actualment, l'espai està en mans del museu Macba gràcies a una cessió gratuïta que va formalitzar l’Ajuntament de Xavier Trias

Després que la Comissió d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona votés en contra de revertir la cessió de la capella de la Misericòrdia al Macba per ubicar-hi el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Raval Nord –amb els únics vots favorables del Govern i la CUP–, el veïnat ha decidit ocupar-la. Mentre al centre mèdic funcionava com un matí qualsevol –sense els accessos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, amb consultes sense ventilació i sales d’espera insuficients i en general, un espai que s’ha quedat petit–, una quarantena de persones organitzades en la plataforma CAP Raval Nou Digne han accedit a la Misericòrdia del carrer Montalegre, on han desplegat una pancarta que diu “Ja a la Misericòrdia”. Des del primer moment han començat a netejar l’interior de la Capella, que està plena de runa i d’excrements de coloms.

Núria Villanueva, infermera i adjunta de direcció del CAP Raval Nord, ha denunciat que les deficiències estructurals del CAP actual no poden garantir la seguretat dels pacients i vulneren els seus drets i el codi ètic dels professionals

Tant les professionals de la salut del centre com les usuàries estan disgustades. Fa tretze anys que es busca una alternativa per al centre de salut, ja que les instal·lacions actuals han quedat petites, envellides i inadequades, per aquest motiu s’han organitzat en la plataforma, perquè les escoltin. El Departament de Salut de la Generalitat insisteix que la Misericòrdia és l’alternativa plausible per ubicar el nou CAP Raval Nord i, el 22 de febrer, el ple de l’Ajuntament va aprovar la iniciativa ciutadana –amb 6.500 signatures– que en reclama el trasllat. Tot i això, de moment, la solució continua en suspens. PDeCAT, PP, C’s i PSC hi van votar en contra a la Comissió i ERC va fer reserva de vot, defensant, com una de les opcions, ubicar el CAP en un solar que l’Ajuntament té cedit a la Universitat de Barcelona i que, a diferència de la capella de la Misericòrdia, sí que està actualment en ús.

Roda de premsa dins la Misericòrdia. Antonia Raya, Núria Villanueva i Iñaki Garcia d’esquerra a dreta

 

En roda de premsa, l’activista Iñaki Garcia i membre de la plataforma ha subratllat que “no acceptaran un acord que passi per sobre de la voluntat del veïnatge ni dels treballadors del CAP ni del sentit comú”. Com de moment no s’accepta la proposta del CatSalut que secunda la plataforma, Garcia és clar: “Ja que no ens ho donen amb una votació, ho prenem”. La idea és mantenir l’espai viu amb activitats, algunes de la mateixa Universitat de Barcelona que ha traslladat unes jornades a la Misericòrdia. Tenen la intenció d’aguantar almenys fins al ple del divendres de la setmana vinent, però dependrà de les forces amb què comptin. Núria Villanueva, infermera i adjunta de direcció del CAP Raval Nord, ha denunciat que les deficiències estructurals del CAP actual “no poden garantir la seguretat dels pacients i vulneren els seus drets i el codi ètic dels professionals”.

La possibilitat de rescindir la cessió al Macba ha arribat als òrgans de decisió de l’Ajuntament de Barcelona perquè hi ha un apartat de l’acord signat el 2013, sota el Govern de Xavier Trias, que s’ha incomplert. S’hi especifica que “la posada en funcionament de l’equipament es realitzarà en el termini màxim de cinc anys des de la formalització de la concessió, transcorregut el qual sense que es dugués a terme, per causes imputables al concessionari, l’Ajuntament recuperaria la possessió de la finca”. Ara el Macba adverteix que si finalment es rescindeix la cessió gratuïta de la capella, caldria indemnitzar-los “per la pèrdua d’ajuts públics de fons estatals i europeus”.

Finalment, la decisió s’haurà de prendre en el ple de l’Ajuntament del mes de març, però fonts del Consistori expliquen que si no tenen assegurat el consens, retiraran la proposta i la deixaran per al ple del mes d’abril, l’última oportunitat abans de les eleccions municipals del 25 de maig.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!