Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Generalitat nega que el Macba tingui cap fons europeu adjudicat per reformar la Misericòrdia

El museu insisteix que si l'Ajuntament rescindeix la concessió de la Capella de la Misericòrdia, es perdran els 2,3 milions de fons europeus FEDER, però el Departament d'Economia de la Generalitat de Catalunya assegura que ara com ara, els diners no estan adjudicats. De fet, no consta tampoc a la llista de beneficiaris actualitzada a 18 de febrer del 2019. Divendres passat, la plataforma CAP Raval Nord va aconseguir que s'aprovés la iniciativa ciutadana al ple que insta el Govern a revocar la cessió de la Misericòrdia per poder fer-hi el nou centre sanitari

Roda de premsa pel Macba contra el Cap Raval | Paco Freire

Des del Macba han repetit insistentment que comptaven amb fons europeus FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) per fer la reforma de la capella de la Misericòrdia i ampliar així el museu, precisament al lloc on el Departament de Salut insisteix que és l’únic plausible per aixecar el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) del Raval Nord. Fa tretze anys que es busca una alternativa per al centre de salut, ja que les instal·lacions actuals han quedat petites, envellides i inadequades. El veïnat i les treballadores sanitàries s’han unit en la plataforma CAP Raval Nou Digne, s’han mobilitzat i divendres al matí van aconseguir que s’aprovés una iniciativa ciutadana al ple que insta el Govern a revocar la cessió de la Misericòrdia al Macba. Des del departament de premsa del museu han tornat a confirmar a la Directa que compten amb 2,3 milions de fons europeus FEDER i 3 milions del Ministeri espanyol de cultura, tot i que des del Departament d’Economia han assegurat a aquest mitjà que “a dia d’avui, no hi ha cap fons FEDER adjudicat al museu”. De fet, al llistat de beneficiaris de Catalunya publicada al web de la Comissió Europea de la convocatòria 2014-2020 vigent, no hi consta cap operació del museu. Així mateix, tampoc està adjudicada la partida del Ministeri espanyol.

Mentre se celebrava el ple de divendres, diversos centres de salut de Barcelona es van aturar en solidaritat amb el CAP Raval Nord, la directora general del qual, Ana Romagosa, va intervenir per defensar la iniciativa. “Ens han acusat de ser titelles d’un partit, però no és veritat. Hem lluitat per ser escoltats i ho hem aconseguit gràcies a aquesta opció de participació ciutadana”, explica Romagosa, que considera que és “molt important haver portat al ple una iniciativa com aquesta”, però té clar que no és vinculant. Així mateix s’expressa Iñaki Garcia, membre de l’associació cultural el Lokal i de la Plataforma CAP Raval Nou Digne: “és una gran victòria moral. Ha quedat palès que quan s’obren esquerdes, la gent irromp amb raons polítiques”. Per l’activista, “s’ha demostrat que teníem raó i que tenim autonomia”.

Ple de l’Ajuntament de Barcelona on divendres es va aprovar la iniciativa ciutadana per rescindir la concessió al Macba

 

El Macba adverteix a les al·legacions presentades al Consistori que si finalment es rescindeix la cessió gratuïta de la capella que va materialitzar l’Ajuntament de Barcelona de Xavier Trias el 2013, “caldria indemnitzar el Macba per la pèrdua d’ajuts públics de fons estatals i europeus que es perdrien de no mantenir el projecte d’ampliació”. Alhora, en roda de premsa, Ainhora Grandes també va recordar que si es canviava el projecte, es perdrien els diners. Els fons, gestionats directament per les administracions públiques, en aquest cas, la Generalitat que n’assumeix el 50%, inclou entre el seu objecte “rehabilitació urbana”, que és on s’enquadraria l’adequació de la Misericòrdia. Si bé és cert que l’ampliació es contempla dins el Pla de Museus 2018-2021, i que el període pressupostari dels fons europeus encara no està tancat, a la llista d’operacions actualitzades a 18 de febrer de 2019, el Macba no hi té cap partida assignada.

Si bé és cert que l’ampliació es contempla dins el Pla de Museus 2018-2021, i que el període pressupostari dels fons europeus encara no està tancat, a la llista d’operacions actualitzades a 18 de febrer de 2019, el Macba no hi té cap partida assignada

El document de concessió al que s’aferra el Macba, a l’apartat d’obligacions del concessionari especifica que “la posada en funcionament de l’equipament es realitzarà en el termini màxim de cinc anys des de la formalització de la concessió, transcorregut el qual sense que es dugués a terme, per causes imputables al concessionari, l’Ajuntament recuperaria la possessió de la finca”. És aquest punt el que ha utilitzat l’Ajuntament per començar els tràmits jurídics per rescindir-lo, però el museu al·lega que no l’endarreriment dels diners no és “imputable al concessionari”. Ara està en mans de la votació al ple del mes de març.

El dijous 31 de gener, l’Ajuntament de Barcelona va fer públic un document on exposa quatre propostes d’ampliació del Macba que no inclouen la capella de la Misericòrdia. La primera d’elles implicaria fer servir l’actual seu del CAP Raval Nord, un edifici que “haurà de ser cedida per Patrimoni de la Generalitat”. Una altra opció seria fer servir part del pàrquing situat a la plaça dels Àngels, però en aquest cas “caldria buscar solució jurídica per afrontar aquesta proposta donat que la concessió es va fer amb el conjunt de pàrquings”. La tercera proposta és una ampliació del Convent dels Àngels, un plantejament que forçaria buscar nous espais als equipaments municipals que s’hi troben, com són l’arxiu municipal i l’escola bressol. L’última opció seria construir un edifici de nova planta, que cobriria les necessitats de magatzem situat en un solar municipal lliure cedit al CCCB, a condició que es renegociï entre el centre cultural i el museu per tal de “compartir usos de magatzem”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!