El cas de les agressions, amenaces i vexacions racistes d’un grup de sis agents de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra contra un jove de vint anys anomenat Wubi continua generant controvèrsia. Des de la publicació de la gravació d’àudio de l’episodi per part de la Directa i Catalunya Ràdio el passat mes de juny, els policies no s’han prestat a col·laborar per garantir el correcte desenvolupament de la investigació engegada pel jutjat d’instrucció 5 de Manresa arran de la denúncia de la víctima pels delictes contra la integritat moral, de tortures i de lesions.
En primer terme, els sis agents antidisturbis de l’ARRO dels Mossos es van negar a declarar i a practicar la prova pericial de reconeixement de veu que permetria identificar quins agents van vexar i humiliar i quins ho van permetre. Anteriorment, els caps de l’ARRO de la Regió Policial Central van assegurar en primera instància no reconèixer les veus dels seus subordinats perquè tot i compartir operatius diaris manifestaven que tenien un tracte “ocasional” amb ells. Posteriorment, davant el terrabastall generat al Departament d’Interior, aleshores en mans del convergent Miquel Buch, es van retractar i van reconèixer els seus subordinats.
Ara, gairebé dos anys després dels fets, la seva defensa ha sol·licitat al jutjat que els agents puguin assistir a la roda de reconeixement amb la cara tapada. Els antidisturbis presenten aquest recurs després que fa tres setmanes el jutge instructor dictés una providència on assenyalava el pròxim 28 de gener com la data en la qual en Wubi assistiria a una roda de reconeixement amb diferents persones per discernir si entre elles podia identificar els agents que el van maltractar.
SOS Racisme ha impugnat el recurs dels mossos reiterant que durant la intervenció “els agressors es van treure el passamuntanyes, raó per la qual el denunciant afirma que pot reconèixer els agents”
L’argument que els agents esgrimeixen per demanar personar-se a la pràctica d’aquesta prova clau amb la cara tapada és que durant la primera declaració d’en Wubi, aquest va assegurar tots ells anaven amb passamuntanyes i sense casc. Tanmateix, la defensa del jove de vint anys, que va a càrrec de SOS Racisme, ha presentat un escrit d’impugnació al recurs interposat pels Mossos reiterant que durant la intervenció, que va durar hores, “els agressors es van treure el passamuntanyes, raó per la qual el denunciant afirma que pot reconèixer els agents que el van agredir”. Val a dir que la representació lletrada dels agents ja havia intentat que la roda de reconeixement ni tan sols es dugués a terme, interposant un recurs d’apel·lació a l’Audiència de Barcelona que finalment va ser desestimat, confirmant que –sigui com sigui– s’haurà de fer abans de tancar la fase d’instrucció del cas.
En un comunicat fet públic per l’entitat antiracista, asseguren que “aquest recurs és una nova estratègia per dilatar el procediment, els fets del qual van ocórrer fa gairebé dos anys, malgrat que això impliqui sol·licitar un absurd, com és que una roda de reconeixement es dugui a terme amb la cara tapada”. A hores d’ara, el departament d’Interior només ha canviat de destinació els sis agents implicats a l’espera de la resolució judicial, tot i que el Parlament de Catalunya –a proposta de la CUP– va instar el Govern a suspendre de sou i feina els policies, mesura que contempla el mateix reglament de règim disciplinari del cos per un cas com aquest. La resolució parlamentària va comptar amb els vots a favor d’En Comú Podem i ERC, l’abstenció de Junts per Catalunya, PSC i PP, i els vots en contra de Ciutadans.