Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dos sergents dels Mossos reconeixen les veus dels agents implicats en l'agressió racista al Bages

Després de fer-se públic l'enregistrament de la detenció de 'Wubi', els mateixos caps de l’ARRO que prèviament havien assegurat no poder identificar els seus subordinats han tornat a comparèixer davant la Divisió d'Afers Interns del cos, on han hagut d'esclarir el paper de cadascun dels sis antidisturbis durant l'episodi d'abús policial ocorregut a Sant Feliu Sasserra. Quan el 3 de juliol, Interior va ignorar el Parlament i va descartar suspendre de sou i feina els mossos implicats en l'agressió, els dos sergents ja havien reconegut les seves veus. La conselleria esgrimia que encara no s'havia pogut discernir qui eren els agressors

Concentració el juny de 2020 davant la comissaria dels Mossos a Sabadell en protesta per l'agressió racista contra en 'Wubi' | Àlex Verdejo

Dos sergents dels Mossos d’Esquadra destinats a l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) de la Regió Policial Central es van presentar el 30 de juny i 2 de juliol, respectivament, a les dependències de la Divisió d’Afers Interns. El motiu de la seva visita era tornar a prestar declaració en relació amb l’agressió policial racista ocorreguda el 10 de gener de 2019 a Sant Feliu Sassera (Bages) durant la detenció d’un jove anomenat Wubi. No era la primera vegada que ho feien i van acudir-hi per retractar-se del seu testimoni anterior.

Abans que el 15 de juny la Directa i Catalunya Ràdio publiquessin l’àudio dels fets –que l’afectat va poder enregistrar amb el seu telèfon mòbil–, els mateixos dos sergents i un sotsinspector havien assegurat als seus companys de cos que no podien reconèixer les veus dels seus subordinats. Ho van justificar afirmant que no tenien un tracte diari amb ells sinó que el contacte amb els seus homes –malgrat compartir operatius policials diaris– és tan sols “ocasional”.

Els dos sergents van afirmar davant la Divisió d’Afers Interns que, arran d’escoltar amb més deteniment l’àudio als mitjans de comunicació, podien identificar algunes veus

Aquest intent fallit d’identificar les veus dels sis agents que van participar de l’actuació irregular es va produir com a resposta a la petició que el jutjat d’instrucció 5 de Manresa va fer als Mossos per tal de poder avançar en la investigació del cas. En el mateix informe remès al jutge, la policia autonòmica informava que els agents implicats es negaven a fer una prova pericial en la qual s’enregistrés la seva veu per confrontar-la amb l’àudio de Wubi, quan ja, anteriorment, s’havien acollit al seu dret a no declarar.

Sobtadament, dues setmanes després que la difusió del cas aixequés un terrabastall polític i mediàtic, dos dels tres comandaments van voler ampliar la seva declaració, reconeixent –ara sí– les veus dels antidisturbis i esclarint així el seu grau de participació en aquella actuació. Així doncs, segons ha pogut saber aquest mitjà de fonts properes a la investigació, els dos sergents van afirmar davant la Divisió d’Afers Interns que, arran d’escoltar amb més deteniment l’àudio als mitjans de comunicació, podien identificar algunes veus. Quan el 3 de juliol, Interior va ignorar el Parlament i va descartar suspendre de sou i feina els mossos implicats en l’agressió, els dos sergents ja havien reconegut les seves veus. La conselleria esgrimia aleshores que encara no s’havia pogut discernir qui eren els agressors.

Dit i fet, Afers Interns els va tornar a posar per separat la mateixa versió completa de l’àudio –de vint minuts– i els va demanar que identifiquessin frase per frase els interlocutors. Un d’ells va reconèixer fonamentalment tres dels sis investigats: el caporal del grup, que hauria proferit amenaces contra el jove com ara “otro dia que toques a un hombre de los míos, te hundo la cara”, mentre tolerava i emparava tot el que ocorria des de la seva superioritat jeràrquica, i el funcionari que es mostra més agressiu, colpejant Wubi, insultant-lo i intimidant-lo amb frases com “soy lo más cerca que vas a ver al demonio”.

Els dos sergents van coincidir amb la identificació de dos dels sis policies i un d’ells va reconèixer amb seguretat les veus de tres més

L’altre sergent va coincidir amb la identificació de dos agents, esvaint possibles dubtes. A més a més, va reconèixer les veus de tres més, també amb seguretat. En primer lloc, el que es vanta d’haver disparat contra el jove pronunciant frases com “He fallado, ¿eh? Si no, te reventava las costillas con la bala”, un quart i un cinquè que haurien jugat un paper menys rellevant i un sisè –hipotètic responsable de diversos insults racistes– sobre el qual va manifestar dubtes.

Aquestes declaracions van ser recollides en dos nous informes –un per a la declaració de cada sergent– que han estat remesos al jutjat i incorporats a la causa. El gruix d’ambdós dossiers és la transcripció de l’àudio on s’associa cada frase al número de la targeta d’identificació policial (TIP) de l’agent que la pronuncia, tal com van fer constar els seus superiors.

La fase d’instrucció segueix oberta a l’espera que el jutge resolgui sobre la petició d’efectuar una roda de reconeixement on la víctima pugui identificar visualment els agressors. La defensa dels mossos continua sol·licitant l’arxivament del procediment i s’ha oposat a la pràctica d’aquesta darrera prova, mentre l’acusació exercida per SOS Racisme en representació de Wubi la reclama com a pas previ a demanar que el cas arribi a judici.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!