Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Enric Duran és alliberat després d'un any empresonat a París

Després de dotze anys d'exili fora de Catalunya va ser empresonat el 12 de juny de 2024 per presumptament fer intercanvis entre l'euro i les criptomonedes amb una persona que hauria enviat diners provinents d'un frau de comerç electrònic. L'activista anticapitalista i el seu grup de suport han denunciat reiteradament que es tracta d'un muntatge "ple d'errors judicials".

Enric Duran durant una xerrada al Patio Maravillas de Madrid l'any 2009, abans de marxar a l'exili | Redacció El Salto

Un any després de ser empresonat a un centre penitenciari a 40 quilòmetres de París, aquest matí, l’activista Enric Duran ha quedat en llibertat, malgrat que es manté sota vigilància policial. Conegut com el Robin dels Bancs, va ser l’artífex d’una acció contra entitats bancàries, a les quals va demanar prèstecs per un valor de mig milió d’euros que no va retornar. Els Mossos d’Esquadra el van detenir i el van posar a disposició judicial l’any 2009, va estar setmanes tancat en presó preventiva al centre penitenciari Brians I i va decidir marxar a l’exili abans del judici, fa dotze anys. Els delictes pels que se’l volia jutjat han prescrit. Des del Grup Català de Suport a l’Enric Duran expliquen que en unes hores l’activista “podrà fer públic un comunicat” i expressen “l’alegria que ens provoca la seva sortida de la presó”, malgrat que pensen que hauria de ser “total”, sense l’acotació de “vigilada”, ja que asseveren que “és innocent de tots els càrrecs que se li imputen”.

El passat mes de novembre ja havia fet públic un comunicat en el qual expressava el seu rebuig davant la situació judicial en la qual es trobava i on explicava que la instrucció del seu cas s’ha fet amb nombrosos errors en la investigació. Duran va ser empresonat el 12 de juny de 2024 per un presumpte delicte de blanqueig de diners per haver realitzat intercanvis entre euros i criptomonedes amb un grup de persones que, sense el seu coneixement, estava involucrat en una estafa comercial.

Segons va denunciar en declaracions a la Directa la mare de Duran, Fina Giralt, “les dates de les transaccions assenyalades per la justícia francesa, que van quedar registrades en converses de Telegram, estan equivocades” i afegeix que el seu fill quan va efectuar la transacció “no podia saber que els traders estaven involucrats en un cas d’estafes i encara menys estar involucrat ell mateix en l’estafa”. De fet, tal com ella mateixa i l’entorn de Duran van denunciar, “tot i haver aportat proves que acrediten la seva innocència, l’Enric és l’únic detingut en aquest cas, mentre que cap dels responsables de les altres empreses implicades en intercanvis de diners, ni els bancs que van facilitar tots els intercanvis no han estat acusats ni viuen des del 12 de juny en una presó francesa”.

Duran, en el seu comunicat, considerava que la motivació de la detenció calia atribuir-la al seu “historial públic com a activista antisistema”. “El meu historial públic com a activista antisistema i l’explotació d’aquesta investigació errònia del primer semestre del 2023, va motivar els investigadors a incloure’m en el cas, diferenciant-me dels altres traders”, diu. “Si els investigadors haguessin comptat només amb la veritable informació a les mans sobre les transferències rebudes pels meus comptes bancaris des del 20 de novembre de 2023, haurien comptat en el moment de la meva detenció amb informació bancària molt limitada, que no justificaria la meva detenció”, afegeix.

 

Règim molt estricte

D’ençà que va ser empresonat de forma preventiva, Duran ha estat sotmès a un règim penitenciari molt estricte. Així ho considera la seva mare quan assenyala que només podia telefonar-li a ella i a un contacte que té a l’Estat francès. “De les 24 hores del dia, està obligat a passar-ne 22 tancat a la seva cel·la i només pot anar al pati dues hores”, lamentava. És per aquest motiu que Giralt va demanar al consolat francès a Barcelona que intercedís per suavitzar un règim d’internament “tan dur”. “Li han prohibit agafar llibres de la biblioteca”, denunciava en declaracions a aquest mitjà.

En aquest sentit, tant ella com altres persones de l’entorn de suport a Duran s’han manifestat durant aquest any, cada quinze dies, davant del consolat per exigir la seva alliberació. “L’estat francès el té segrestat a la presó, sense proves de cap delicte, des de l’11 de juny”, sentenciaven.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU