Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Aziz Faye, portaveu de Top Manta

"Ens han fet córrer fugint de la policia, però diumenge correrem per celebrar que estem vives"

Aziz Faye és un dels portaveus de Top Manta, vesteix la samarreta de la cursa antiracista | Victor Serri

Aquest diumenge se celebra la primera cursa antiracista de la història de Barcelona. Organitzada per la cooperativa Top Manta es durà a terme al barri barceloní de Sants i té com a objectiu denunciar els discursos d’odi i racistes en un moment en què l’extrema dreta va a l’alça. Entrevistem Aziz Faye, portaveu de Top Manta, que ens explica els motius que han portat el col·lectiu a organitzar aquest esdeveniment i amb quins suports comptarà.


Per què és important organitzar una cursa per denunciar el racisme?

El racisme no només s’ha de denunciar a les institucions o a les xarxes, també als carrers. Aquesta cursa és una forma de recuperar l’espai públic per dir que existim, que resistim i que no volem viure amb por. Córrer per a nosaltres és simbòlic: ens han fet córrer moltes vegades, però fugint de la policia. Aquest diumenge correm per visibilitzar, per celebrar que estem vives, per construir comunitat.


Per què s’organitza ara?

Fa deu anys del naixement del Sindicat Manter, i volíem commemorar-ho amb un acte obert, potent i transformador. També perquè vivim un moment preocupant: l’extrema dreta creix, els discursos d’odi es normalitzen i moltes persones migrants vivim amb més por ara que fa uns anys. És urgent respondre-hi amb una mobilització alegre però contundent. I una cursa ens permet fer-ho visibilitzant cossos diversos, resistents i organitzats.


Dius que la situació ara és pitjor que fa uns anys?

“Vivim un moment preocupant: l’extrema dreta creix, els discursos d’odi es normalitzen i moltes persones migrants vivim amb més por ara que fa uns anys”

Sí. Hi ha més controls racistes, més vulnerabilitat administrativa i una llei d’estrangeria que continua condemnant milers de persones a la irregularitat. La pobresa es racialitza, la por s’ha normalitzat i els discursos d’odi s’han institucionalitzat. Alhora, els serveis públics continuen sense garantir drets bàsics a moltes persones racialitzades: ni papers, ni accés a l’habitatge, ni protecció. Però també és cert que cada vegada som més les que ens organitzem, les que ens fem visibles i les que teixim aliances.


Quina resposta espereu a la crida que heu fet? Vau haver d’ampliar les inscripcions, per la qual cosa ja es pot intuir que serà un èxit.

La resposta ha sigut emocionant. La crida ha despertat una energia col·lectiva molt gran. Vam ampliar inscripcions i es van tornar a esgotar en només una hora. Però volem deixar clar que no cal dorsal per venir: qui vulgui participar, que vingui igualment. Això no és només una cursa, és una mobilització. Esperem una resposta massiva, diversa i combativa. Aquest diumenge, el barri de Sants serà un clam antiracista.


Us heu trobat amb problemes per organitzar la cursa? Les autoritats us han ajudat a celebrar la cursa o us han posat bastons a les rodes?

“No hem aconseguit asseure’ns amb ningú de l’Ajuntament per ampliar les inscripcions de la cursa i atendre els milers de persones que ens estan escrivint dient que s’han quedat sense dorsal”

Sí, és clar. Com a col·lectiu de persones migrades i racialitzades, els problemes sempre estan sobre la taula. Fa més d’un any que volem organitzar aquesta cursa i fins fa poques setmanes no hem tingut el vistiplau definitiu de l’administració. Hem hagut de donar molts tombs per tal que ens donessin els permisos i, tot i això, aquests han estat limitats a 1.000 inscripcions inicialment amb una ampliació de 500 persones, posteriorment, així com la limitació del recorregut i de les activitats al voltant de la cursa. L’actitud del Districte de Sants sempre ha estat receptiva, i malgrat que també s’han trobat amb limitacions, han intentat acompanyar les gestions. Qui no s’ha assegut amb nosaltres, ha sigut l’Ajuntament de Barcelona. Els permisos de més persones, passen a ser actes de ciutat i s’escapen de la gestió del Districte. Aquesta limitació es deu al fet que no hem aconseguit asseure’ns amb ningú de l’Ajuntament per ampliar les inscripcions de la cursa i atendre els milers de persones que ens estan escrivint dient que s’han quedat sense dorsal.


Hi ha hagut algun posicionament hostil contra l’organització de la cursa?

“La llei d’estrangeria ens nega els drets més bàsics, ens prohibeix cotitzar i deixa un terreny fèrtil perquè creixi la criminalització i l’odi d’una part de la ciutadania cap a nosaltres”

Públicament, a les xarxes, els comentaris han estat mínims, fet insòlit en els temps que vivim, però és veritat que tenim constància que, tant en el plenari del Districte de Sants-Montjuïc, com en el Parlament de Catalunya, Vox s’ha mostrat molt crític amb la iniciativa. Pels discursos que va fer ens fa la sensació que coneixen molt poc quina és la feina del Sindicat Popular de Venedors ambulants de Barcelona i Top Manta, ja que la nostra feina consisteix a ajudar els nostres companys i companyes a regularitzar la seva situació administrativa per poder deixar la manta i començar una vida amb drets. Molta gent no sap que és el sistema i la llei d’estrangeria la que ens empeny a haver de sobreviure de la manta o d’altres feines de l’economia irregular. Aquesta llei ens prohibeix treballar de manera regular, amb contracte i drets. Aquesta llei ens nega els drets més bàsics, ens prohibeix cotitzar i deixa un terreny fèrtil perquè creixi la criminalització i l’odi d’una part de la ciutadania cap a nosaltres.


Per què heu decidit celebrar la cursa a Sants?

La cursa s’emmiralla amb el Cros Popular de Sants, una cursa popular i autogestionada que fa més de quaranta anys que s’organitza al barri. Els companys i companyes del Cros, així com el teixit associatiu del barri, s’han desviscut per tirar endavant aquest acte i posar la seva expertesa al servei de l’antiracisme. També hem escollit Sants perquè és el barri on hi tenim el taller de costura i serigrafia de la nostra marca social i solidària, Top Manta. Som part del barri i sentíem que era el millor lloc per fer-ho. Finalment, hem escollit Sants perquè el teixit associatiu i la història de lluita d’aquest barri és un gran valor afegit a l’hora d’organitzar coses col·lectives com aquesta.

Top Manta ha dissenyat una samarreta especial per a la cursa del diumenge |Victor Serri


Amb quines aliances al barri de Sants compteu per celebrar aquesta cursa? 

L’Impuls Cooperatiu de Sants, el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta i el Cros Popular de Sants són els col·lectius que ens han ajudat a gestionar els permisos. El centre cívic Cotxeres de Sants, també ens ha facilitat l’ús dels seus espais en moments previs i durant la cursa. Després, més d’una cinquantena de col·lectius, molts del barri de Sants, s’han sumat a tasques de voluntariat pel dia de la cursa, a més de centenars de persones a títol individual.


A la cursa hi participaran personatges mediàtics. Per què és important que l’antiracisme compti amb aquestes veus?

“Cal frenar els peus a l’odi i, en aquest sentit, les persones que tenen un altaveu més gran i poden arribar a més gent, tenen més poder i més responsabilitat”

Donen suport Marc Giró, Maria Bouabdellah, Frank T, Yolanda Sey, Carlos Cuevas, Miki Esparbé, Joel Díaz, Magí Garcia, Oleguer Presas X La Caserna, Bass Troublesome, Asaari Bibang, Wiz Problema, Lihem Gimenez, Amada Bokesa, Svetlana, Neo, Boye, Bea Duodu, Laura Grau, Laura Aznar, Laura Tapiolas i Carla Galeote. L’antiracisme, com totes les lluites que defensen drets humans bàsics, necessita a tothom, independentment de l’origen, el color de pell, o el context econòmic. En un moment en què els discursos d’odi corren més de pressa que mai i on les idees simplistes i falses que abans només comprava l’extrema dreta, comencen a ser compartides per un gran gruix de la societat, és imprescindible que tothom es posi les piles des del seu espai de responsabilitat i d’impacte: a casa, a la feina, a l’escola… Cal frenar els peus a l’odi i, en aquest sentit, les persones que tenen un altaveu més gran i poden arribar a més gent, tenen més poder i més responsabilitat.


Teniu al cap que aquest esdeveniment se celebri l’any que ve?

L’esgotament de les inscripcions en un temps rècord fa pensar que l’any vinent caldrà fer la II Cursa Antiracista de Barcelona, amb moltes més inscripcions. Esperem que l’Ajuntament no ens posi traves. Ho començarem a pensar el dia dos.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU