Llibertats

Es reobre la investigació per la càrrega policial del 15-M a la plaça de Catalunya

Un informe pericial fisonòmic encarregat pel jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona conclou que el sotsinspector Jordi Arasa és l'autor material de l'agressió contra cinc ciutadanes que estaven assegudes pacíficament a terra
Una de les fotocomposicions de l'informe pericial ordenat pel jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona
25/02/2016

Han passat cinc anys dels fets, que van fer la volta al món, però les derivades judicials del desallotjament de l'acampada indignada de la plaça de Catalunya de Barcelona es tornen a reactivar. La nova magistrada que encapçala el jutjat d'instrucció número 4 ha decidit tirar pel dret i investigar a fons qui hi ha darrere les agressions que tothom va poder veure en directe per televisió. Felip Puig ho va qualificar de “proporcionat”, però el poder judicial considera que estaríem davant d'un possible delicte de lesions a conseqüència d'una mala praxi policial. Tant és així que, després de reiterades peticions per part dels advocats del col·lectiu Som27M –on s'agrupen les persones afectades per aquella actuació–, el jutjat va encarregar a la Comissaria General d'Investigació Criminal l'elaboració d'un informe pericial fisonòmic per determinar qui era el comandament que es trobava a primera línia de les càrregues contra les manifestants pacífiques.

El número TIP assenyalat pels especialistes correspon al del sotsinspector Jordi Arasa, que ja va ser condemnat per les lesions causades a l'exdiputat de la CUP-AE David Fernàndez en el marc de la mateixa intervenció

Les conclusions són contundents. “Els especialistes determinen que existeixen similituds suficients quant a la qualitat dels trets d'agrupació qualificadora i els trets individualitzadors per determinar que la persona que apareix als fotogrames analitzats es tracta del funcionari del Cos de Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra amb TIP 4364”, diu l'informe en relació amb unes imatges que mostren agressions amb porra contra cinc ciutadanes assegudes a terra pacíficament. El número TIP assenyalat pels especialistes correspon al del sotsinspector Jordi Arasa, que ja va ser condemnat per les lesions causades a l'exdiputat de la CUP-AE David Fernàndez en el marc de la mateixa intervenció. Un cop rebudes les conclusions, la jutgessa ha citat a declarar el sotsinspector Arasa en qualitat d'investigat –nova denominació d'imputat. La cita és el dijous 3 de març i l'acusat haurà de visionar les imatges dels fets per dir si “es reconeix o no” als fotogrames. Paral·lelament a la declaració del policia, el col·lectiu Som27M farà una roda de premsa a l'exterior de la Ciutat de la Justícia.


Demanen el processament de Felip Puig
Les 57 persones querellants per les agressions del 27 de maig de 2011 han emès un comunicat on demanen que “es condemni el mosso d'esquadra Jordi Arasa”, però volen anar més enllà i assenyalen directament el màxim responsable polític del departament. “Demanem que l'exconseller Felip Puig, màxim instigador, i tota la cadena de comandament organitzadora de la brutal agressió que vam patir també sigui jutjada”, manifesten. “Estem satisfets i ens felicitem d'haver aconseguit arribar a aquesta declaració, no obstant això, també volem denunciar una instrucció incompleta que no ha investigat els fets i que consagra la impunitat policial en un context de criminalització de la protesta i de retallada constant dels drets i les llibertats”, conclouen.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: