Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Essencials en lluita

El documental 'Essencials', una producció de la cooperativa Quepo en el marc de la iniciativa Salut, Drets, Acció, sintetitza el seguiment durant gairebé dos anys de l'activitat de tres dones professionals sanitàries i alhora activistes en defensa d'un model assistencial públic, universal i socialment equitatiu

L’Antònia, la Clàudia i la Pilar; una infermera, una metgessa i una cuidadora que podrien ser tantes altres infermeres, metgesses i cuidadores. Elles són les protagonistes del documental Essencials, que posa el focus en el mal estat de salut del nostre sistema assistencial, tant en els impactes sobre les usuàries com sobre les professionals. Després d’un seguiment de gairebé dos anys, aquesta producció de la cooperativa de comunicació Quepo, dirigida per Raquel Bonell, aconsegueix submergir el públic en el dia a dia de tres dones en lluita, com a professionals i com a activistes, per un model de salut universal, públic i equitatiu.

El maridatge entre la fotografia dirigida per Cristina Pérez, el muntatge de Marina Freixa i el so de Pau López fan bategar els ritmes de les protagonistes. La infermera Antònia Raya s’afanya per poder fer totes les visites a domicilis programades, la treballadora del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) Pilar Nogués fa mans i mànigues per poder prestar l’ajuda necessària durant una jornada inacabable i la metgessa Clàudia del Santo procura donar una atenció de qualitat malgrat el poc temps establert per consulta.

 

El documental teixeix el vincle indissociable entre salut i lluita. Per una banda, perquè totes tres protagonistes s’han sentit menys soles i s’han fet més fortes amb l’organització i l’acció, i per l’altra, perquè estan convençudes que només si es lliura la batalla, es podrà garantir una bona salut per a tothom. Per aquesta raó, Essencials també recull la lluita per aconseguir que la capella de la Misericòrdia es destinés a allotjar un nou CAP Raval Nord, de Barcelona, la persistència sindical per unes condicions laborals dignes i per la remunicipalització del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), així com la feina incansable del jovent professional de l’atenció primària des del col·lectiu La Capçalera.

‘Essencials’ recull la lluita per aconseguir un nou CAP al Raval Nord de Barcelona, la persistència sindical per la remunicipalització del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), així com la feina del col·lectiu La Capçalera

Totes tres entenen la salut de forma integral i amb els condicionants socials presents i alhora comparteixen la necessitat de revertir la privatització, la precarització i el desmantellament del sistema públic de salut. A Antònia Raya se li humitegen els ulls en ser testimoni de com les més joves abandonen la professió per la càrrega psicològica i les condicions dins un model hospitalocèntric i a Pilar Nogués li bull la sang quan no es donen respostes polítiques a una situació de precarietat -denuncien que cobren poc més de 700 euros.

Ara que els aplaudiments des dels balcons durant la covid queden lluny, és essencial també que un documental visibilitzi les professionals de la salut i les seves reivindicacions. I també, que, a més, apareguin amb força aquelles que sovint queden a l’ombra de metges i metgesses, i que no són ni més ni menys importants. Quepo ha fet una tria que també contribueix a una idea de salut que va molt més enllà de l’absència de malaltia i esdevé una forma de cuidar a les que cuiden.

El documental s’ha realitzat en el marc del projecte Salut, Drets, Acció, que pretén enfortir els col·lectius que treballen pel dret a la salut i que impulsa Quepo amb Medicus Mundi Mediterrània. L’estrena del film, el passat 8 de maig a la Filmoteca de Catalunya, a Barcelona, va ser tot un èxit, i el pròxim 6 de juny s’obre una altra finestra d’oportunitat per veure’l al programa Sense Ficció de TV3.

DOCUMENTAL

'Essencials'
Direcció: Raquel Bonell
Producció: Quepo, 2023

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!