Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Feminicidis als Països Catalans l'any 2021

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

| Guye Sancho

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Des de l’any 2016, aquest mitjà recull els feminicidis com a exercici de memòria i denúncia.


Feminicidis íntims oficials

1.  14/04 (Manresa, Catalunya) Jordina Martínez P., 34 anys. Una dona ha estat assassinada per la seva parella, de 40 anys, que s’ha intentat suïcidar després dels fets. L’home ha estat traslladat a l’hospital de Sant Joan de Déu custodiat per agents dels Mossos d’Esquadra, on ha estat detingut. Queden orfes de mare dos filles, menors d’edat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

2. 22/04 (Borriana, País Valencià) Johana Andrea A.G., 42 anys. Dona assassinada per asfíxia. El seu cos ha estat trobat als voltants de Borriana, a la zona del Clot de la Mare de Déu de Borriana 一un paratge natural d’horta a tocar del mar, molt transitat per senderistes La investigació està a càrrec de la Guàrdia Civil espanyola. És el tercer cas enguany en què es troba una dona assassinada a l’horta valenciana. La dona s’havia mudat des d’Alqueries a viure a Borriana; treballava d’encarregada en una cooperativa agrícola. El cas està sota secret de sumari. Fins al 5 de juliol del 2021, no ha estat inclòs en el recompte oficial de la Delegació del Govern espanyol contra la violència de gènere. El 29 de juny del 2021, s’ha detingut un home amb qui la víctima tenia una relació sexoafectiva, acusat de cometre el feminicidi. Deixa orfe de mare una filla, menor d’edat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3. 26/04. La Bisbal del Penedès (Catalunya). Pilar, cognoms desconeguts. 50 anys. Dona cremada viva per la seva parella. El feminicida, anomenat César i de 37 anys, ha intentat fer veure que es tractava d’un suïcidi: després de ruixar amb benzina la dona i calar foc al combustible, hauria trucat al 112 per alertar dels fets indicant que estava intentant socórrer-la. Quan han arribat els Mossos d’Esquadra, tot i les greus ferides, la dona ha pogut explicar que l’home l’havia incendiat. Malgrat que ha estat traslladada a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, la dona ha mort a causa de les cremades infligides. L’home ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra per homicidi consumat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4. 09/05 (Sagunt, País Valencià) María Soledad Moreno Parra, 60 anys. Dona assassinada per Virgilio Solanas, de 60 anys, que tenia una ordre d’allunyament en actiu per violència masclista. El feminicida ha incomplert l’ordre d’allunyament i s’ha presentat al domicili de la víctima, on l’ha assassinada amb arma blanca. Posteriorment, l’home s’ha suïcidat llançant-se pel buit de l’escala. La dona assassinada havia demanat ajuda diverses vegades la setmana anterior, tant als serveis municipals d’atenció a la dona com a la policia nacional quan va presentar denúncia contra ell per violència de gènere. L’Ajuntament de Sagunt ha convocat un minut de silenci en senyal de dol. Feminici íntim, xifra oficial.

5. 17/05, data de descoberta del cos (Sa Pobla, Illes) Wuarda Ouchene, 28 anys. Dona assassinada al seu domicili juntament amb el seu fill Mohammed, de set anys, i el seu bebé nonat, ja que estava embarassada de quatre mesos. Feia dies que s’havia comès l’assassinat, i en no saber res d’ella, la família de la jove ha alertat a la policia. Posterioment, la Guàrdia Civil espanyola ha rebut una trucada d’Alí Khouch, de 35 anys i exparella de l’assassinada, on s’ha declarat autor del feminicidi, pel que ha estat detingut. La dona l’havia denunciat per violència de gènere anteriorment, pel que havia tingut una ordre de protecció. L’Ajuntament de Sa Pobla ha convocat un minut de silenci. Feminicidi íntim, xifra oficial.

6. 17/05 (Creixell, Catalunya) Betty, cognoms desconeguts, 52 anys. Dona assassinada amb arma de foc al seu domicili. També s’ha trobat el cadàver del feminicida, Manuel, de 56 anys. L’home s’ha suïcidat d’un tret a una altra habitació. L’avís l’han donat persones pròximes a la dona, que en no poder localitzar-la, van contactar amb la policia. Cas sota secret de sumari. Feminicidi íntim, xifra oficial.

7. 17/05 (Corbera de Llobregat, Catalunya) Lucía Dotto Domingues, 42 anys. Dona assassinada al seu domicili. Al pis també s’ha trobat el cadàver de l’home amb qui tenia una relació sexoafectiva, que mostrava signes d’haver-se suïcidat. L’avís a la policia l’ha donat el fill d’ambdós, que ho ha descobert en arribar a la llar. El cas es troba sota secret d’actuacions, a càrrec del Jutjat d’Instrucció 5 de Sant Feliu de Llobregat. Queden orfes dos infants de 13 i 9 anys. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

8. 02/06/2021 (Porqueres, Catalunya) Alla Bukanokova, 48 anys. Dona assassinada per Miguel Ángel, home amb qui tenia una relació sexoafectiva. El feminicida ha comès l’assassinat violentament, amb arma blanca, deixant que la dona es desagnès. Hores després, l’home s’ha entregat a la comissaria de Banyoles dels Mossos d’Esquadra i ha confessat el feminicidi. Feminicidi íntim, xifra oficial.

9. 03/06 (Eivissa, Illes) Elena Livigni Jiménez, 21 anys. Dona assassinada de matinada a l’hotel Torre del Mar Ibiza. El feminicida l’ha llançat al buit des de l’habitació on s’allotjaven, situada a la quarta planta de l’edifici. Moments després, s’ha llençat l’home, Kamil Archane, de 26 anys. Investigació a càrrec de la Policia Nacional espanyola. Tant l’ajuntament com el govern balear han decretat minuts de silenci en senyal de condol. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

10. 21/07, data de descoberta del cos (Sabadell, Catalunya) Amal, cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona assassinada amb arma blanca per la seva parella. El feminicida, de 60 anys, ha confessat el crim a Mossos d’Esquadra la mitjanit del dimecres 21 de juliol. Havia amagat el cos de la víctima en un bagul i a més de presentar signes de violència, és factible que l’hagués assassinat dies abans d’anar a la comissaria. L’home tenia antecedents per violències de gènere. Cas sota secret d’actuació, amb la investigació a càrrec de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord. Feminicidi íntim, xifra oficial.

11. 29/07 (Sant Vicenç de Castellet, Catalunya) Antonella Abigail Orihuela, 30 anys. El cos totalment calcinat de la dona s’ha trobat en una zona de matolls a prop del riu Llobregat, sota un viaducte de l’autopista C-16. Al lloc dels fets, també s’ha trobat el cadàver del feminicida, Adrián, que s’ha suïcidat, i a una menor d’edat amb cremades que ha hagut de ser atesa pels serveis sanitaris. El cas està sota investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Feminicidi íntim, xifra oficial.

12. 30/07 (Cambrils, Catalunya) Pamela Salgado M., 25 anys. La jove ha estat trobada morta al seu domicili amb senyals de violència. El feminicida és Pablo Javier G. A. de 50 anys, amb qui mantenia una relació sexoafectiva, però amb qui no vivia. L’home tenia una ordre d’allunyament vigent, que va trencar ja el dia abans de l’assassinat. El veïnat ha declarat haver sentit discussions al migdia fins que a la tarda la discussió va aturar-se abruptament després d’un cop sec. L’home hauria marxat de la casa, tornant-hi al vespre, quan va trucar al SEM, dient que s’havia trobat la dona a terra, molt freda i morada. L’home ha estat arrestat i el jutjat de violència sobre la dona número 1 de Reus ha declarat presó provisional sense fiança, argumentant que no té domicili conegut a Catalunya. L’Ajuntament de Cambrils ha convocat un minut de silenci en repulsa per l’assassinat. Femincidi íntim, xifra oficial.

13. 13/09 (Vila Joiosa, País Valencià) Zuita Bouchira, 40 anys. Dona assassinada pel seu marit, amb arma blanca. El feminicida, de 52 anys, s’ha suïcidat saltant d’un pont sobre el riu Amadòrio. Queden orfes tres infants, menors d’edat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

14. 29/10 (Torrevella, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 68 anys. Dona assassinada pel seu marit, un home de 70 anys. El feminicida va intentar amagar el cos després del crim, i unes càmeres de videovigilància van enregistrar-ho. En investigació a càrrec de la Guardia Civil espanyola. Feminicidi íntim, xifra oficial.

15. 02/12 (València, País Valencià) Cristina Blanch Mortes, 30 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu marit, Alberto L.H., de 35 anys. El feminicida ha intentat fer veure que ell no estava al pis en el moment de l’assassinat, però en la fugida pel pati interior de l’edifici ha caigut i s’ha lesionat. L’han trobat ferit els treballadors del restaurant de la planta baixa, a qui ha dit que havia intentat colar-se al local per robar, pel que han avisat a la Policia Nacional espanyola, que han portat Alberto L. H. a l’hospital per ingressar-lo. Alhora, la germana i la mare de Cristina Blanch havien denunciat la seva desaparició, ja que no podien localitzar-la. En trobar-la morta i amb signes de violència, s’ha establert que l’home l’havia matat. Alberto L. H. és advocat en exercici, professor associat del doble grau de Criminologia i Dret a la Universitat de València, i imparteix “Investigació Privada: Tècniques i Deontologia Professional”. Feminicidi íntim, xifra oficial.

16. 16/12 (Sant Joan les Fonts, Catalunya) Maria Àngels Droch Nualart, 64 anys. Dona assassinada al seu domicili, amb signes de violència. El feminicida s’ha suïcidat després de cometre l’assassinat. Unes desenes de veïnes s’han aplegat davant del consistori per rebutjar el crim masclista, també amb presència d’autoritats locals, comarcals, del govern català i de l’espanyol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

17. 18/12 (Torrevella, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 35 anys. El feminicida, un home de 39 anys, s’ha entregat a la Guàrdia Civil espanyola. Queda orfe de mare una nena de tres anys. L’ajuntament ha convocat un minut de silenci oficial, on hi han participat entitats feministes, partits polítics i veïnat. En aquest marc, la plataforma feminista Vives ens Volem Baix Segura, ha demanat més recursos a l’àmbit municipal per a fer front a aquesta violència estructural. Feminicidi íntim, xifra oficial.

18. 25/12 (Elx, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 25 anys. Dona assassinada per arma de foc al domicili del feminicida. L’home, amb qui tenia una relació sexoafectiva, té una ordre de busca i captura per part de la Policia Nacional espanyola. Queden orfes de mare dos infants, de 9 i 3 anys. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

19. 25/12 (Elx, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 25 anys. Dona assassinada per arma de foc al domicili del feminicida. L’home, amb qui tenia una relació sexoafectiva, té una ordre de busca i captura per part de la Policia Nacional espanyola. Queden orfes de mare dos infants, de 9 i 3 anys. Feminicidi íntim, xifra oficial.

20. 02/01 (Lloret de Mar, Catalunya) Elena Kaixirskaia, 44 anys. Dona morta per hipotèrmia després d’haver patit una agressió per part del seu marit. Després d’apallissar-la, Aleksandr Nekhoroixikh, de 62 anys, marxa de la casa i la deixa al carrer sense claus. Quan es va fer fosc, Kaixirskaia seguia sense poder entrar a casa seva, presumptament sota la influència de l’alcohol. La Policia Local va veure la dona amb marques de lesions i sang al rostre, motiu pel qual la va portar a dependències policials. Més tard, ella hauria marxat de la comissaria i havia tornat caminant fins a casa, a dos quilòmetres de distància. Dues hores després saltava l’alarma del seu domicili i la patrulla que s’hi havia adreçat la trobava sola, encara fora de casa i sense aixopluc. Li donen una manta i marxen. Finalment, de matinada, els agents tornen a la casa i troben la dona morta al jardí. Anteriorment, Aleksandr Nekhoroixikh l’havia agredida en diverses ocasions; una vegada el va denunciar per lesions de molta gravetat, després de lligar-la i colpejar-la amb uns cables, fets pels quals ell va ser detingut. Deixa orfes de mare dues filles. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

 

21. 30/07 (Sabadell, Catalunya) Dary Luz Berio Rodríguez, 30 anys. Dona trobada morta al pis on vivia, amb signes de violència i asfíxia. El feminicida, José Abel Paulino, és un home amb qui mantenia una relació sexoafectiva. El consistori ha convocat un minut de silenci per aquest crim masclista, el segon en menys de quinze dies a la ciutat. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis no íntims

22. 17/06 – Desapareguda el 29 de novembre del 2019 (Carcaixent, País Valencià) Wafaa Sebbah, 21 anys. Veïna de la Pobla Llarga, estava desapareguda des de finals del 2019. Any i mig després, David S. O., de 30 anys, ha confessat que la va matar violentament i que va llençar el cadàver de la jove en un pou de vint metres de profunditat. S’ha aconseguit localitzar el cos a una finca familiar del feminicida, que havia assetjat presencialment i digitalment la jove abans d’agredir-la i assassinar-la. A més, David S. O. tenia de feia temps diversos antecedents penals per violències masclistes i és sospitós d’un altre feminicidi: el d’una jove embarassada a Xàtiva l’any 2019. L’Ajuntament de la Pobla Llarga ha decretat tres dies de dol oficial i ha declarat el 17 de juny com a “Día del recuerdo de Wafaa Sebbah y de condena contra la violencia machista”. També s’ha fet una concentració al municipi, en rebuig a les violències de gènere. Feminicidi no íntim, amb violència sexual, xifra no oficial.


Feminicidi familiar

23. 25/01 (Badia del Vallès, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 94 anys. Dona gran assassinada pel seu fill. El cos s’ha trobat al seu domicili amb signes de violència. Els Mossos d’Esquadra han detingut a l’home. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

24. 24/03 (Tarragona, Catalunya) Teresa, cognoms desconeguts, 91 anys. Dona assassinada per un familiar, de 70 anys. L’home s’ha entregat als Mossos d’Esquadra i ha confessat l’assassinat. Des del col·lectiu feminista Cau de Llunes s’ha convocat una concentració de protesta. D’altra banda, hi ha hagut minuts de silenci per part de grups polítics municipals. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

25. 12/05 (Onda, País Valencià) Donata J., 77 anys. Dona assassinada pel seu fill, Miguel Ángel A. J., de 50 anys. El feminicida l’ha agredit amb arma blanca, causant-li una ferida mortal. Després, s’ha suïcidat llançant-se des del terrat de l’edifici. La dona patia Alzheimer. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

26. 03/09 (Vilafranca del Penedès, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 60 anys. Dona assassinada pel seu fill, qui també ha ferit al germà. El feminicida, de 41 anys, ha estat detingut. El cas es troba sota secret de sumari. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

27. 03/09 (Montcada, País Valencià) Concha C., 80 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu fill, Ricardo R., de 53 anys. El parricida ha matat la mare i ha intentat matar el seu pare, Silvestre R. de 83 anys, qua ha aconseguit escapar i demanar auxili. L’home s’ha intentat amagar al terrat de l’habitatge familiar, però agents de la Guàrdia Civil espanyola l’han detingut. Ha quedat en presó provisional sense fiança. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

28. 31/10 (Ripoll, Catalunya) María Isabel Carpio, 47 anys. Dona assassinada pel seu fill, Gerard Pasamontes Carpio de 19 anys. Dona assassinada pel seu fill, de 19 anys. Malgrat que els serveis sanitaris l’han trobada amb vida, la dona ha mort per les ferides d’arma blanca. Més de 200 persones s’han concentrat davant de l’Ajuntament de Ripoll per mostrar el rebuig davant el feminicidi i s’ha fet un minut de silenci en mostra de dol oficial. El jove ha estat detingut per Mossos d’Esquadra, després que fugís als boscos de la zona. Feminicidi familiar, xifra no oficial.


Feminicidis en l’àmbit del treball sexual i la prostitució

29. 08/01, data descoberta del cos 31/01 (Albal, País Valencià) Florina Gago, 19 anys. Dona trobada morta en una séquia a Silla; el cos l’ha trobat un caçador, però devia fer setmanes que estava submergit. La jove havia desaparegut el passat 8 de gener, segons havia denunciat una amiga seva un dia després. L’últim cop que l’havien vist havia estat aquell divendres: la jove exercia la prostitució i hauria marxat amb un home que conduïa un cotxe blanc. Segurament a causa de l’onada de fred, el cos ha estat trobat més preservat de l’esperable atès el temps que ha passat d’ençà de la mort. Possible feminicidi en l’àmbit de la prostitució, xifra no oficial.


Assassinats de dones sense dades suficients 

30. 07/02 (Calella, Catalunya) Margarita Boschmonart Arges, 96 anys. Dona assassinada violentament amb arma blanca al seu domicili. Els fills, en no poder contactar amb la seva mare, han avisat a la policia municipal. La porta de la casa no s’havia forçat i l’interior no tenia signes de robatori. Feminicidi sense dades suficients, xifra no oficial.

31. 06/04, data descoberta del cos (Massarrojos, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 43 anys. Dona de València, trobada morta a la séquia de Montcada, amb pertinences personals però sense el seu telèfon mòbil. La família n’havia denunciat la desaparició el 3 d’abril del 2021, després de ser vista per darrer cop a Paiporta. És el segon cop enguany en què es troba una possible víctima de feminicidi a l’horta valenciana. La Guàrdia Civil espanyola ha assumit el cas. Possible feminicidi, sense dades suficients, xifra no oficial.


Assassinats infantils per violència de gènere

32. 17/05 (Sa Pobla, Illes) Mohammed K., 7 anys. Infant assassinat amb la seva mare, una dona de 28 anys. L’infanticidi s’ha comès al domicili familiar. Alí Kouch, de 35 anys, ha trucat a la Guàrdia Civil espanyola per declarar-se culpable d’haver-los assassinat, per la qual cosa ha estat detingut. Assassinat infantil per violència de gènere, xifra oficial.

33. 24/08 (Barcelona, Catalunya) Leo A., 2 anys. Infant assassinat pel seu pare, Martín Ezequiel Àlvarez Giaccio, de 44 anys. L’infanticidi s’ha comès en un hotel de la ciutat. El SEM ha trobat el petit inconscient, amb signes d’asfíxia, i malgrat que l’han intentat reanimar, no ha sobreviscut. La mare havia denunciat que l’home s’havia emportat el nen i que després li havia enviat missatges amenaçadors, dient-li que es penediria d’haver decidit iniciar el procés de separació. L’Ajuntament de Barcelona ha convocat un minut de silenci en repulsa pel crim. Assassinat infantil per violència de gènere, xifra oficial.

 


Per fer aquest seguiment periodístic ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el sisè any que la Directa fa seguiment dels feminicidis als territoris catalans. La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola per causes diverses; feminicidis no íntims, que inclouen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, és a dir, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat de gènere i/o orientació sexual; feminicidis en context de treball sexual; i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!