40.000 persones exigeixen a Estrasburg una solució pel Kurdistan

Inici de la Marxa Internacional en solidaritat amb el poble kurd a la seu del Banc Central Europeu a Luxemburg el 8 de febrer

Trobada massiva del moviment kurd al cor d'Europa. Fins a 40.000 persones, segons els mitjans de comunicació kurds, es van manifestar el diumenge a Estrasburg per exigir l'alliberament del líder del moviment, Abdullah Öcalan, el reconeixement d'un estatus pel Kurdistan i l'aturada immediata del bombardeig turc sobre la població d'Afrin. Com en anys anteriors, la ciutat francesa, seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans, va acollir kurdes vingudes d'arreu d'Europa, la majoria provinents de França i Alemanya. Al capdavant de la manifestació, l'organització va situar les 200 internacionalistes de fins a 17 països que marxaven amb el moviment kurd feia deu dies des de Luxemburg.

Com en anys anteriors, la ciutat francesa, seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans, va acollir kurdes vingudes d'arreu d'Europa, la majoria provinents de França i Alemanya

La mobilització es va veure afectada pels bloqueigs a la majoria d'accessos de la ciutat efectuats per la policia francesa, que al·legava motius de seguretat per no deixar passar la marxa, així com per una forta i constant nevada que va fer que moltes persones de ciutats més allunyades no acudissin a la cita. Durant el recorregut es van corejar lemes i consignes com "Una solució política pel Kurdistan", "Erdogan terrorista" o "Totes som antifeixistes", en francès, anglès o italià. La impossibilitat d'accedir al centre d'Estrasburg i l'absència total de mitjans de comunicació internacionals van contribuir a la invisibilització d'aquest marxa que se suma al silenci de les institucions europees respecte a la situació del Kurdistan.

La manifestació va acabar en un gran acte en el qual es va llegir un comunicat instant la comunitat internacional a intervenir en l'ocupació turca a la regió kurdo-siriana de Rojava. Desenes d'internacionalistes van llegir manifestos en solidaritat amb el poble kurd i a favor de la seva revolució. L'acte servia per commemorar els 19 anys del "complot internacional contra el líder kurd Abdullah Öcalan, segrestat i reclòs a l'illa-presó d'Imrali", com denunciava Sivan Zerdesti, membre del Congrés Nacional del Kurdistan. Segons fonts del moviment kurd, fa més d'un any que "no hi ha cap evidència de què Öcalan estigui reclòs a la mateixa presó o inclús que segueixi amb vida".

Aquesta manifestació va posar el punt final a la segona Marxa Internacional en solidaritat amb el poble kurd, que ja s'havia concentrat el dia anterior davant la seu europea de les Nacions Unides a Ginebra. Per acabar, entre tes i fogueres improvisades, una banda musical va interpretar cançons i danses tradicionals kurdes. Un cop desconvocat l'acte i amb la majoria de participants ja de tornada a casa es va registrar un atac feixista turc a un dels autocars de les membres del Partit de la Unió Democràtica (PYD) de Rojava que es trobava aparcat als voltants del recinte de l'acte.

Fotos de Lara M. Pascual (KrasnyBCN)