Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Fotografiant la vaga a Perpinyà

Vora tres mesos de mobilitzacions contra la reforma de les pensions, desenes d'accions i milers de manifestants. Això és el que condensa en 38 imatges l'exposició 'Vaga a Catalunya Nord', que s'inaugura amb una jornada festiva divendres 28 de febrer a les 19:30 h al Casal de Perpinyà

| Nicolas Parent

Un col·lectiu creat per a l’ocasió i format per vaguistes i fotògrafes ha impulsat una exposició fotogràfica amb un doble objectiu: d’una banda, deixar rastre del moviment social de resposta a la polèmica reforma de les pensions impulsada per Emmanuel Macron i el seu govern; de l’altra, mirar de col·laborar econòmicament amb la caixa de resistència dels col·lectius de treballadores més afectades per les vagues (entre les quals la plantilla ferroviària de la SNCF que va resistir totes les vacances de Nadal).

Sis són les fotògrafes que han cedit desinteressadament les seves imatges per a fer possible aquesta exposició: Nicolas Parent, David Deixonne, N. Jovani, JC Milhet, Nicolas Ribo i Philippe Galano. La impressió de les imatges ha anat a càrrec del Casal de Perpinyà de manera solidària i durant les setmanes que l’exposició serà al Casal on es podran comprar còpies de cada fotografia i contribuir econòmicament amb la lluita.

Les eleccions municipals dels dies 15 i 22 de març han fet que els sindicats hagin endarrerit la següent vaga, prevista per al 31 de març. Una decisió polèmica, ja que el Govern valora aprovar la reforma aplicant l’article 49.3, que li permet obviar la votació a l’Assemblea Nacional

Un dels impulsors de la iniciativa, Natxo Valenzuela, afirma que “és important mostrar la diversitat d’accions que s’han dut a terme i mirar de contribuir a les mobilitzacions amb un altre tipus d’iniciativa com és l’exposició”. Després de començar amb vagues prorrogables durant més d’un mes, darrerament les convocatòries de vaga han passat a ser d’un dia a la setmana en la majoria de sectors. La convocatòria d’eleccions municipals arreu de l’Estat els dies 15 i 22 de març ha fet que els sindicats hagin endarrerit la següent vaga, prevista per al 31 de març. Una decisió polèmica, ja que s’ha fet públic que el Govern valora aprovar la reforma aplicant l’article 49.3, que li permet obviar la votació a l’Assemblea Nacional. Amb tot, “l’exposició permet fer balanç del fet fins ara i projectar les mobilitzacions futures”, expliquen les impulsores del projecte.

Amb aquesta voluntat, divendres 28 de febrer a les 18 h es farà una Assemblea oberta per a debatre l’estat del moviment i les futures accions a emprendre. Una hora més tard, a les 19:30 h, s’inaugurarà l’exposició amb alguns parlaments de les fotògrafes així com del col·lectiu impulsor de l’exposició. La nit continuarà amb actuacions musicals a l’escenari del Casal a càrrec, entre d’altres, del músic de Cànoes NiMa.

L’exposició es podrà visitar també tot dissabte 29 de febrer i en els horaris habituals d’obertura del Casal fins al dia 15 d’abril. Des del col·lectiu remarquen que “l’exposició és disponible per a viatjar, així que també pot ser una bona eina per a donar a conèixer al sud allò que passa en l’àmbit social i laboral a Catalunya Nord”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!