Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Heinz Ches, una execució a la penombra

Reconstrucció acurada del periple del suposat delinqüent d’origen polonès que el règim franquista va eliminar amb l’ànim de despolititzar l’execució de Puig Antich i sobre el qual ningú en va reivindicar el passat

La matinada del 2 de març de 1974, mentre Salvador Puig Antich era executat a la presó Model sota el macabre mètode del garrot vil, al penal de Tarragona moria pel mateix sistema d’estrangulament cervical el ciutadà Heinz Ches. Dos assassinats a trenc d’alba perpetrats per un règim que, conscient del seu declivi, transitava la darrera etapa com només sabia fer-ho: morir matant.

En la retina antifranquista ha quedat la figura del jove anarquista català, no pas d’aquell suposat delinqüent d’origen polonès que el règim va eliminar amb l’ànim de despolititzar l’execució de Puig Antich i sobre el qual ningú en va reivindicar el passat.

Ha sigut anys després gràcies als seus germans, Monika Howak i Peter Welzel, i a persones que el van conèixer a Catalunya, que Raúl Riebenbauer ha reconstruït la vida de Georg Michael Welzel, com així es deia veritablement. Un jove nascut a la ciutat germànica de Cottbus, que empès pel seu anhel de llibertat, havia aconseguit sortir de l’Alemanya de l’Est després de tres intents fins a ser arrestat al port de Barcelona acusat de matar un guàrdia civil, cosa que ell sempre va negar. El règim, però, se’l va endur al costat de Puig Antich, en una època terriblement fosca de la qual Riebenbauer posa rostre a una de les víctimes més silenciades.

Article publicat al número 533 publicación número 533 de la Directa

LLIBRE

'El silencio de Georg'
Raúl Riebenbauer
La Vorágine, 2021
346 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!