Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

276 conflictes ambientals als Països Catalans, punt per punt

El passat 17 de setembre de 2016, entitats i coordinadores ambientalistes es van reunir a Figuerosa per tractar els conflictes medi ambientals que es mantenen en peu a Catalunya i crear un mapa interactiu per localitzar cada projecte. La 'Directa' ampliem el mapa al conjunt dels Països Catalans

El 17 de setembre de 2016, la trobada d’una desena llarga d’entitats i coordinadores ambientalistes celebrada a la localitat urgellenca de Figuerosa va ser el punt de partida perquè diversos moviments ecologistes de Catalunya elaboressin el primer esborrany del que seria el mapa de les merdes.

Hi van quedar referenciats bona part dels conflictes ambientals que es mantenen en peu de guerra a Catalunya: des de parcs eòlics fins a macroexplotacions ramaderes, centrals nuclears, autopistes o abocadors descontrolats. Entre les entitats impulsores, trobem la Plataforma Salvem l’Alt Empordà de Purins, l’Associació de Naturalistes de Girona, Attac Catalunya, Ecologistes en Acció, Lluçanès viu, el Grup de Defensa del Ter, el Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans (GEPEC), la Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural (IPCENA), Veterinaris sense Fronteres o la Xarxa Sud del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

La primera presentació d’aquest mapa digital interactiu es va fer el 17 de febrer a la biblioteca comarcal de Tàrrega i el 25 de febrer, es repetirà l’experiència a l’Ateneu la Base de Barcelona. Des de la Directa, hem volgut complementar aquesta eina ampliant el mapa al conjunt dels Països Catalans. Hem pres com a límit temporal una forquilla de deu anys ençà i el resultat és prou clarificador: centenars de projectes amb l’etiqueta d’insostenibles esquitxen la geografia i molts d’ells han topat amb una oposició organitzada per part de la població i els moviments ecologistes. Per a la tasca d’ampliació del mapa als àmbits territorials del País Valencià, les Illes, la Catalunya Nord i la Franja, hem aprofitat la feina feta per grups ecologistes, com ara el mapa de conflictes ambientals de les Illes elaborat pel Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB).

La primera presentació d’aquest mapa digital interactiu es va fer el 17 de febrer a la biblioteca comarcal de Tàrrega i el 25 de febrer, es repetirà a l’Ateneu la Base de Barcelona

En el mapa que us presentem, hi podreu consultar el conjunt del treball, amb les característiques de cada cas i enllaços a notícies relacionades i a col·lectius que impulsen les mobilitzacions. A més, a l’edició en paper de la Directa, us oferim una versió del mapa resumida en categories temàtiques i marcs territorials comarcals. Qualsevol persona o col·lectiu que vulgui fer una aportació no documentada en el mapa ens pot escriure a directa@directa.cat i ens encarregarem d’actualitzar aquest mapa col·laboratiu.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;