Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Bombers amb flama reivindicativa

Un centenar de bombers llisquen per la teulada del Museu d'Història de Catalunya. Assegurats amb arnesos, es van col·locant un al costat de l'altre, amb els cascos grocs posats i l'uniforme roig

Fa tres dies, els bombers de l'Ajuntament de Barcelona, en assemblea, van decidir oferir-se com a "cordó de seguretat" en congregacions de gent, si l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) els ho requeria | Mireia Comas

Un centenar de bombers llisquen per la teulada del Museu d’Història de Catalunya. Assegurats amb arnesos, es van col·locant un al costat de l’altre, amb els cascos grocs posats i l’uniforme roig. A baix, sobre terra, hi ha més de 200 membres del cos que criden “els bombers seran sempre vostres”, una picada de l’ullet al lema més corejat durant les mobilitzacions de les darreres setmanes en defensa del referèndum: “Els carrers seran sempre nostres”. Finalment, hissen una pancarta gegant, d’un edifici a l’altre, on s’hi pot llegir Love Democracy. El rebuig a les vulneracions de drets i en defensa de la desobediència pacífica ha aconseguit reunir 400 bombers de diversos cossos d’arreu de Catalunya.

Tot i les diverses sensibilitats dins el cos, els sindicats CCOO, CGT, COS-BxC, USBEC i la plataforma Bombers per la independència (sectorial de l’Assemblea Nacional Catalana) han consensuat un comunicat “en defensa de la pau i la democràcia”, en suport a l’acció. Darrere d’aquest enunciat genèric, hi ha diversos matisos, però un dels punts del text fa una crida explícita a la resistència pacífica davant de qualsevol acte de violència.

Com a cos d’emergències i de seguretat, els bombers insisteixen que una de les seves finalitats és prevenir situacions de risc. En aquests moments, asseguren, “hi som i hi serem”. De fet, fa tres dies, els bombers de l’Ajuntament de Barcelona, en assemblea, van decidir oferir-se com a “cordó de seguretat” en congregacions de gent, si l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) els ho requeria. Alhora, desobeint una ordre de fiscalia, que els fou transmesa a través del consistori, els reprentants del cos van aprovar que assistiren seguirien assistint a les manifestacions i concentracions identificats com a col·lectiu de bombers i identificats com a tals (amb el casc i altres elements propis de la seva indumentària) però sense l’univorme oficial. La setmana anterior, membres de Bombers per la Independència ja es van fer veure d’aquesta manera a les concentracions davant del TSJC per exigir la llibertat de les alts càrrecs de la Generalitat detingudes. La darrera setmana, les casernes de Reus, Matadepera, Barcelona, Mollet o Girona, entre altres, han lluït pancartes i missatges en defensa del referèndum de l’1-0 i per la democràcia.

Pere Martínez, del sindicat Comissions Obreres, recorda que el cos de bombers és plural i que, per aquesta raó, el missatge compartit intenta ser “inclusiu”: a favor de la democràcia i contra la vulneració de drets fonamentals. Alhora, Martínez també posa sobre la taula que, com a funcionaris públics, els membres del cos han d’anar amb compte amb les conseqüències dels seus actes: “s’ha de ser molt escrupolós”. A diferència de CCOO, com a sectorial de l’ANC, Bombers per la independència, expliciten la seva posició. Això no obstant, Ramon Canyelles, bomber al Garraf, creu que és important “recollir totes les sensibilitats no independentistes” i, per aquesta raó, la pancarta que es va desplegar ahir no feia, ni tan sols, referència directa al referèndum. De moment, no han concretat quin paper desenvoluparan durant la celebració del referèndum, perquè encara s’està discutint.


Silenciar retallades i desnonaments

El cos de bombers ja va topar amb la prohibició d’exhibir reivindicacions el 2012. Aleshores, el Departament d’Interior va emetre una ordre interna als caps dels diversos parcs demanant la retirada de les pancartes contra les retallades, banderes estelades i símbols diversos dels edificis i els vehicles, amb motiu de les eleccions.

Membres de Bombers per la Independència transporten la pancarta que van desplegar ahir |Mireia Comas

Un any més tard, i després que un bomber de la Corunya es negués a desnonar una anciana de 85 anys, els sindicats del cos de la Generalitat van anunciar que es negarien a participar en més desnonaments a Catalunya. Martínez, de CCOO, assegura que la decisió està en concordança amb l’ADN dels bombers: “Salvem persones, no bancs”, sentencia. En aquells moments, portaveus sindicals ja van recordar que només realitzarien l’obertura d’habitatges en casos d’emergència, com marca la llei.

Recentment, fa menys d’un any, van ser els bombers els que, juntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica, varen proposar un protocol per detectar els casos de pobresa energètica, davant la manca de dades sobre els incendis d’habitatges causats per no poder fer front a les factures dels sumministraments energètics.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;