Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Centenars de persones retiren diners dels cinc principals bancs com a mesura de pressió

Rosa Miquel, veïna del barri de Sants, ha anat a treure diners de CaixaBank aquest matí, responent a la crida d’Òmnium i l’ANC. “Estem molt endadats amb la seva actitud” i, molts, assegura, “ja estem pensant en canviar-nos a una banca ètica, perquè els beneficis es destinin a causes ètiques”. Així mateix, Laia Marquès també ha baixat al caixer perquè creu que “si realment molta gent treu diners, pot tenir un impacte”. L’acció, convocada per Crida per la Democràcia, es va concretar ahir nit sota l’eslogan #LaForçaDeLaGent i apel·la a la capacitat d’influir que té cada persona amb les seves accions. Les entitats sobiranistes la van difondre a través de les xarxes socials i canals de missatgeria mòbil i demanaven a la ciutadania que retirés, a partir de les 8 del matí, quantitats de diners en efectiu des de les sucursals “dels cinc principals bancs”, tot recalcant que “Si ets client de Banc Sabadell o CaixaBank, expressa el teu desacord amb la decisió de traslladar la seu social fora de Catalunya”.

A partir de les vuit del matí, en alguns caixers de la ciutat de Barcelona, s’hi ha concentrat més persones de l’habitual. Al caixer de CaixaBank de la carretera de Sants, vora una vintena de persona feien cua, la majoria, segons ha pogut comprovar la Directa, amb motiu de la convocatòria de Crida per la Democràcia. Una veïna hi ha anat per retirar de cop tots els diners que té al compte perquè, com a mínim, “se’ns tingui en compte. Tenim poder i podem influir”. Una altra, tot i que de moment no pot canviar d’entitat, assegura que retirarà uns cent euros “per dignitat”. Ha respòs a la crida perquè creu que “la força la tenim nosatres. Si el poble no falla, ho tenim encarat”. Un treballador de CaixaBank ha recongut que sí que hi ha més afluència de gent que un altre dia en la mateixa franja horària, però assegura que el 25 de cada mes, quan es cobren les pensions, “n’hi ha molta més”. Pel que fa als possibles problemes de liquiditat que pugi generar l’acció, assegura que amb aquest ritme de retirada, l’entitat no es veu perjudicada.

L’acció, convocada per Crida per la Democràcia, es va concretar ahir nit sota l’eslogan #LaForçaDeLaGent i apel·la a la capacitat d’influir que té cada persona

A través de twitter, el Conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat ha mostrat el seu desacord amb l’acció, que ha titllat “d’autogol”, argumenant que “tensionar els bancs o dinàmiques de boicot comercial no són la millor manera de fer-se sentir”. Així mateix Marta Pascal, coordinadora i diputada del PDeCAT, ha llançat el següent missatge: “Volem construir un país de gent lliure. Volem fer-ho en llibertat, respectant-nos. Amb els seus diners, que cadascú faci el que vulgui!”
Trasllat de seus socials

CaixaBank, el grup sorgit de la bancarització de l’antiga Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, i el Banc Sabadell van ser de les primeres grans corporacions amb seu a Catalunya que va anunciar el trasllat del seu domicili fiscal a altres llocs de l’Estat. Ho va fer només quatre dies després del referèndum de l’1 d’octubre, el dia 5, quan CaixaBank va donar a conèixer el trasllat de la seu corporativa a València, i el Banc Sabadell feia el mateix, en aquest cas a Alacant (però amb la presidència del grup ressituada a Madrid). Ambdós hòldings financers van anunciar que abandonaven la seu catalana fins i tot abans que el Govern espanyol aprovés un decret llei de mesures urgents per facilitar el canvi de seu social d’empreses radicades a Catalunya de forma exprés.

Un dia més tard, transcendia que el domicili de la fundació bancària La Caixa també emigrava de Barcelona (a Palma, en aquest cas) així com Criteria (la societat de cartera que agrupa totes les participacions societàries de la corporació bancària), el consell d’administració de la qual està presidit per l’expresident de La Caixa, Isidre Fainé. En els dies successius, també es va conèixer el trasllat de domicili de moltes d’aquestes participades a fora de territori català, com ara Gas Natural o la gestora d’infraestructures Abertis (que aglutina la pràctica totalitat de les autopistes de peatge que hi ha a Catalunya). L’última filial que ha anunciat que es trasllada és la immobiliària Servihabitat, que es muda a l’oficina que ja tenia a Madrid. CaixaBank ha programat per dilluns vinent la primera reunió del seu consell d’administració a la nova seu valenciana, després de la qual ha convocat una roda de premsa, també a València, per donar a conèixer els seus resultats trimestrals.

El Col·legi de Registradors d’Espanya confirma que la xifra de 917 correspon a societats mercantils diferenciades, malgrat que pertanyin accionarialment a la mateixa matriu empresarial

Segons informa el Col·legi de Registradors d’Espanya des del 2 d’octubre són 917 les societats mercantils que han omplert el formulari Sol·licitud de trasllat a províncies de la resta de l’Estat espanyol. En el mateix període de temps, per contra, 49 societats han demanat el trasllat en direcció contrària, amb la voluntat d’instal·lar-se a Catalunya. Cal recordar que a les quatre demarcacions de Catalunya actualment hi consten registrades 270.000 empreses. Des de fa dues setmanes el Col·legi de Registradors d’Espanya envia diàriament a una base de dades de 300 periodistes –puntualment a mitja tarda– un excel actualitzat amb el balanç d’abandonaments de territori català, una praxis inèdita fins ara.

Fonts d’aquest organisme confirmen que la xifra de 917 correspon a societats mercantils diferenciades, malgrat que pertanyin accionarialment a la mateixa matriu empresarial. Aquest és el cas de CaixaBank. El servei de premsa de l’entitat que presideix Jordi Gual ha confirmat a la Directa que en el còmput de sortides de territori català s’hi sumen, a banda de la matriu, les societats CaixaBank Asset Management (gestora de fons d’inversió) i VidaCaixa (asseguradora). Pel que fa a Servihabitat i SegurCaixa Adeslas puntualitzen que “són participades de l’entitat on no tenim la majoria de l’accionariat i les decisions del canvi de domicili social s’han pres en els seus respectius consells”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;