Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una iai@flauta valenciana, acusada de delicte d'odi arran d'una discusió en un acte contra l'acció policial de l'1-O

El passat dimecres, 11 d'octubre, Amparo Molina, militant de Iai@flautes Valencians, va ser detinguda sota l'acusació de delicte d'odi, amb l'agreujant d'agressions cap a, presumptament, una parella que l'1 d'octubre es va apropar de manera provocativa a les assistents a una manifestació convocada per condemnar l'actuació policial durant el referèndum a Catalunya

Amparo Molina és veïna de Vilamarxant, població de la comarca de Camp de Túria, i militant de Iai@flautes Valencians / Lluïso Llorens

Amparo Molina, de 62 anys, és veïna de Vilamarxant, població de la comarca de Camp de Túria, i militant de Iai@flautes Valencians. El passat dimecres, 11 d’octubre, va ser detinguda sota l’acusació de delicte d’odi, amb l’agreujant d’agressions cap a, presumptament, una parella que l’1 d’octubre, mentre a la plaça de l’Ajuntament de València es produïa una manifestació per condemnar l’actuació policial durant el referèndum a Catalunya, es va apropar interpel·lant provocativament als manifestants.

“Nosaltres podem cridar, podem eixir al carrer, podem portar pancartes, però no som violents”, afirma Molina per negar totes aquestes acusacions. Reconeix que la gent es va encarar amb la parella que va acudir a la concentració –que havia sigut convocada legalment– amb to i actituds provocatives però, al mateix temps, es pregunta, per tal de continuar desmuntant els delictes dels quals se l’acusen, “com puc odiar unes persones que no conec”.

La manifestació es va convocar per condemnar l’actuació policial durant el referèndum a Catalunya |Lluïso Llorens

 

Motivada per aquests fets, i a causa de les greus agressions per part de l’extrema dreta que es van produir a la manifestació del 9 d’octubre a la vesprada a la capital valenciana, Molina va acudir tres dies després, el dimecres 11 d’octubre, a la protesta que es va convocar davant Delegació de Govern a València, on es demanava la dimissió del delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues. Quan va acabar, Molina es va dirigir amb la resta de companyes de Iai@flautes Valencians cap a un bar, on va ser detinguda i portada a la comissaria per dos agents de paisà.

“Em vaig negar a declarar a comissaria fins que no poguera parlar amb una advocada d’ofici, que va vindre al cap de vint minuts i em va recomanar no fer-ho, que ja declararia davant el jutge. Això si, em van requisar una polsera, amb la qual diuen que vaig agredir”, relata Molina que, incrèdula i sorpresa, es pregunta com pot haver agredit algú amb una polsera que, a més, no té arestes ni té res perillós.

“Estava molt enfonsada. El meu únic delicte és estar a una manifestació en la qual es demanava justícia per a Catalunya després de l’actuació del Govern espanyol contra la població civil”

Amparo Molina afronta una acusació que podria, fins i tot, derivar en una pena d’un a quatre anys de presó. Afirma que tota aquesta situació l’ha afectat personalment i emocionalment, però es reafirma en les seues conviccions. “Estava molt enfonsada. Estic conscienciant-me encara del que m’ha passat, de la terrible injustícia de la qual m’acusen. El meu únic delicte és estar a una manifestació en la qual es demanava justícia per a Catalunya després de l’actuació del Govern espanyol contra la població civil”, declara.

Actualment, Iai@flautes de tot l’Estat estan organitzant-se i mobilitzant-se per realitzar una protesta durant els dies vinents per exigir que es retirin els càrrecs en contra de la seua companya i d’altres casos com el de Ramon Alcañiz, multat amb 600 euros per increpar a l’autobús trànsfob d’Hazte Oir. Per la seua banda, Molina haurà d’esperar. “Ara queda esperar que em criden per tal de fer la declaració davant del jutge. El cas està obert”, afirma. La defensa, segons afirma, la porten advocades especialitzades en moviments socials. Como a reflexió, incideix en el fet que “és molt important fer ressò del cas per tal que arribe arreu”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU