Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cinc membres de la campanya de suport a Núria Pòrtulas s’enfronten a dos judicis penals

L’assemblea de suport a la Núria Pòrtulas va estar més de tres anys exigint la seva llibertat amb tot tipus d’accions, des de manifestacions, concentracions, xerrades i debats, escrits a la premsa fins a actes de suport amb presència al carrer i accions de desobediència civil. Recordar que el cas s’emmarca al febrer de 2007, moment en què la jove sarrianenca és detinguda pel mossos d’esquadra acusada de pertinença a banda armada i tinença d’explosius, tot sota les ordres del Conseller d’Interior i dirigent d’ICV, Joan Saura, a l’empara de la Llei Antiterrorista (LAT). Dies més tard, és empresonada a la presó de Soto del Real, amb un control exhaustiu i complint les restriccions en quant a drets que suposa la LAT. No és fins el 7 de juny que el jutge Juan del Olmo ordena a petició de la fiscalia la posada en llibertat de la Núria, amb una fiança de 15.000 euros. Posteriorment, un cop jutjada, malgrat tot el procés polític, judicial i mediàtic, va ser absolta de tots els càrrecs pels que va ser detinguda i empresonada. Mai ningú ha demanat perdó per tot plegat.


La solidaritat a judici

Cinc anys més tard però, encara queden dos judicis pendents a diferents membres de la campanya. El primer es remunta al març del 2009, en què tres companyes van ser detingudes i acusades d’atemptat contra l’autoritat, resistència i desobediència durant l’encartellada d’una convocatòria on s’exigia la seva posada en llibertat. Segons l’atestat, a una li demanen 1 any i 6 mesos de presó i a les altres dues 8 mesos, més 385 euros de multa. Al mateix temps, a més, durant la detenció il·legal es van produir tortures i agressions, atemptat per una banda, contra la integritat física i moral i, per l’altra, contra els drets i llibertats individuals de les companyes. En aquest sentit, s’ha interposat una denúncia als 4 agents de la policia municipal que es van encarregar d’efectuar la detenció.

El segon judici té relació amb una acció que es va fer l’abril de 2010 i que va consistir en una encadenada a la subdelegació del Govern de Girona en solidaritat amb Pòrtulas, realitzada durant la setmana de lluita en què el Tribunal Suprem deliberava la seva llibertat. En aquest cas, són dues les activistes que s’enfronten a judici acusades d’un atemptat contra l’autoritat i on se’ls reclamen 4 anys i 8 mesos de presó, així com una multa de 4750 euros per lesions a la policia.

Des de l’Assemblea de Suport denuncien el caràcter polític i ideològic de tot el procés com a part d’una estratègia de repressió sistemàtica, una forma de control social i polític de la dissidència, amb l’objectiu d’impedir la mobilització, mitjançant la violència, la criminalització, l’ofegament econòmic i la por i que pretén de mica en mica anar trencant el teixit social i solidari dels moviments combatius. En aquest sentit, no és el primer cop que alguns membres de l’assemblea han rebut pressions per part de la policia i els cossos repressius de l’estat, amb vigilància les 24h, agressions verbals i altres formes de coacció.
Concentracions per demanar la llibertat de les encausades

Entre els diferents actes per donar suport a les encausades, l’Assemblea de suport a la Núria Pòrtulas ha organitzat dues concentracions per aquest mes de maig coincidint amb els dos judicis. La primera convocatòria està prevista per aquest dimarts vinent dia 16 de maig a les 9.30h davant de l’Audiència Provincial de Girona on es farà el judici relacionat amb l’encartellada del mes de març de 2009. La segona es farà el 29 de maig davant dels jutjats a les 9.00h. L’Assemblea pretén aglutinar el màxim de gent vinculada als moviments socials per mostrar el seu rebuig a la repressió i demanar l’absolució de les encausades.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;