Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Contra l’oblit, les que lluiten sempre

No anem sobrats de bona gent és una novel·la radical escrita des dels marges, allà on recuperem el sentit de les paraules banalitzades i tergiversades pel poder. Perquè ser radical és això: anar a l’arrel de la memòria col·lectiva, el nostre punt d’arribada i de sortida. L’autor escriu des dels marges perquè els paisatges queden lluny de la centralitat de Barcelona –aquesta selva d’asfalt que acabarà morint d’èxit– i també perquè ens apropa a persones que decideixen lluitar contra l’ordre establert.

Les protagonistes que enxarxen aquest relat són dones rebels que desmunten patrons i ens interpel·len directament. Una d’elles és la Mireia, que va deixar Barcelona i un passat d’activisme per instal·lar-se a l’Empordà amb el seu company Robert i dedicar-se a la criança dels seus fills. La rutina serà sacsejada per uns fets que afectaran la seva família i faran que es retrobi amb el llot viscós i tou de les clavegueres de l’Estat. Supervivent, hereva de batalles ancestrals, ha après la importància que té el suport mutu a l’hora d’obrir esquerdes i derruir els murs més infranquejables.

L’altra protagonista és la Lola, militant feminista i antifranquista que haurà de sostenir la família quan el seu fill Robert és víctima d’un muntatge policial. Aquest jove, bressolat entre assemblees clandestines i manifestacions, creix a l’Empordà, on descansen els seus avantpassats i la història dels vençuts que encara no ha estat escoltada. A la Barcelona underground dels 90, coneixerà l’esperit llibertari de la Rosa de Foc i, a ritme de punk i amb el lema de la Polla Records “Del Estado al hombre es orden; del hombre al estado, violencia”, voltarà arreu del món, on coneixerà i participarà activament en diferents processos revolucionaris a Chiapas, Palestina, el Kurdistan…

Escrit amb un llenguatge sobri i planer, empeltat d’emocions i conceptes propers, el llibre de Pere Maruny i Comas és un regal per apoderar-nos davant del cofoisme i la resignació dels temps actuals. Un acte de generositat, un homenatge al seu arbre genealògic, que converteix aquesta novel·la “en una realitat molt viscuda”. Un llibre per fer, des de la radicalitat més profunda, la revolta permanent.

LLIBRE
No anem sobrats de bona gent
Pere Maruny i Comas
Editorial: Brau Edicions (2016)
Pàgines: 364

*Article publicat al número 433 de la Directa

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;