Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El 50% de les fonts d’Osona i el Lluçanès ja estan contaminades

“El Grup de Defensa del Ter (GDT) anima a tothom a beure aigua contaminada amb nitrats, només així assegurarem la viabilitat de la vida humana a Osona”. Així començava la roda de premsa teatralitzada que va realitzar el grup ecologista aquest dimecres 21 de març davant de l’escorxador Patel, situat el terme municipal de l’Esquirol. Els activistes advertien, de forma irònica, que “ens hem d’adaptar a l’alta concentració de nitrats de l’aigua osonenca per tal de garantir l’evolució de la humanitat”. Per això, escenificaven un brindis amb l’aigua de la font de Gallisans, 8 vegades superior al límit recomanat per la UE, al crit de “per les generacions futures!”. Altres fonts amb una alta concentració de nitrats són la Font Salada de Gurb, amb un valor de 285,9 mg/l o la Font del Raig de Torelló, amb 241,7 mg/l. En aquest enllaç es poden consultar els resultats de totes les anàlisis realitzades.

Els nitrats detectats provenen dels orins i femta que, barrejats amb aigua, es converteixen en fems que els pagesos aboquen als camps, moltes vegades sense un control exhaustiu per part de l’administració. Aquesta manca de supervisió provoca una saturació al subsòl, que no pot absorbir tots els nitrats i aquests s’acaben filtrant a les conques subterrànies. Molts pobles han deixat d’autoabastir-se per passar a captar aigua del riu Ter, en alguns casos situat a desenes de quilòmetres.

Mapa de concentració de nitrats detectada per les anàlitiques del GDT durant l’últim any a Osona i el Lluçanès / GDT

Un model “insostenible” en creixement

Els ecologistes denuncien que, en el vintè any consecutiu que voluntaris del GDT realitzen l’anàlisi de més de 170 fonts, la situació s’ha vist empitjorada exponencialment. Alerten de la inacció de l’administració i el creixement desmesurat d’un model insostenible. Ho exemplifiquen amb l’escorxador davant del qual van fer la presentació dels resultats, Patel SA, propietat del grup Vall Companys, que es troba en vies d’augmentar el sòl edificable en un 50%. Es tracta d’una ampliació d’una zona declarada vulnerable i, segons denuncien, ja vulnerada per nitrats. “Necessitem una democràcia plena que no apliqui la disciplina del mercat als béns comuns. Tanmateix, la tendència és afavorir aquest model capitalista que va contra la vida”, sentencien els ecologistes.
Article publicat conjuntament amb ‘Setembre

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;