Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Congrés espanyol tomba el decret que modificava el sector de l'estiba

| Victor Serri

La primera gran derrota política del govern de Mariano Rajoy en aquesta legislatura l’han protagonitzat els estibadors. El Congrés espanyol ha derogat aquest migdia el Reail Decret aprovat pel consell de ministres el passat 24 de febrer. El PP s’ha quedat sol junt amb el PNB i, amb 142 vots, no han pogut fer front als 175 vots contraris al decret. Les 33 abstencions han estat del grup parlamentari de Ciudadanos. L’anècdota l’ha posat Iñigo Errejón: “alegria per una votació històrica, tot i haver-me equivocat en votar”, comentava el de Podemos. És el primer cop que el Congrés espanyol deroga un decret llei des de 1979, ara fa 38 anys.

El reial decret impulsat pel ministeri de Foment, d’Iñigo de la Serna, ha estat derogat al Congrés, el primer cop des de 1979, ara fa 38 anys

La normativa que el Congrés ha rebutjat havia estat impulsada pel ministre de Foment, Iñigo de La Serna. La mesura es va impulsar per respondre a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que condemnava l’Estat espanyol pel funcionament del sector de la càrrega i descàrrega de les mercaderies dels vaixells. Des d’aquell moment, la patronal -Anesco- i els treballadors van negociar per adaptar-se a la sentència. Després de dos anys, quan ja estava pràcticament tancat l’acord, el govern de Rajoy va anunciar l’aprovació de Reial Decret. Un decret que no agradava el col·lectiu de l’estiba i que motivava els preavisos de vaga produïts durant el mes de febrer.

Des del moment que es va publicar l’ordenació al BOE, la tasca dels sindicats ha estat negociar amb els diferents grups parlamentaris per assegurar-se la derogació al Congrés. El govern de Rajoy disposava de tres dates per poder convalidar el decret: el 9 de març, avui i el 23 de març. Després d’evitar portar a votació en la primera convocatòria, avui s’ha procedit a votar, tot sabent que el suport en solitari del PNB seria insuficient per tirar endavant el decret.

El decret no agradava el col·lectiu de l’estiba i va motivar els preavisos de vaga produïts durant el mes de febrer

Des dels sindicats no abaixen la guàrdia i han rebut la notícia de la derogació amb crits de “ni una passa enrere”. Amb la decisió del Congrés, es torna a la normativa del 2010, que era la que s’aplicava abans de l’aprovació del decret. Però cal adaptar-se a la sentència europea, ja que existeix una sanció de 23 milions d’euros i les penalitzacions de 130.000 euros diaris per no seguir la decisió judicial. “Tècnicament es podria intentar impulsar un nou Reial Decret, però pensem que el govern optarà per un procés de negociació que pugui desencadenar la situació amb un acord amb els treballadors o intentar buscar una proposta de llei amb l’enteniment d’altres partits”, comentava Vidal Aragonés, un dels advocats que ha seguit les negociacions entre la patronal i el col·lectiu d’estiba.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;