Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El judici per les coaccions dels directius d'Esfosa s'ajorna a l'espera d'obrir un període de negociació

El judici que s’havia de fer avui contra Esfosa i tres directius d’aquest escorxador vigatà s’ha suspès fins el 16 de febrer vinent. La suspensió ha arribat després que les dues parts, el sindicat COS i l’empresa, anunciessin al jutjat social número 3 de Granollers que havia de fer el judici que havien obert un procés de negociació que podria acabar amb una hipotética retirada de la denúncia. Aquesta negociació, segons la COS, sindicat majoritari al comitè d’empresa d’Esfosa, hauria de passar per la redacció d’un conveni col·lectiu d’empresa. Actualment Esfosa s’està regint pel conveni del sector de les càrnies i l’objectiu de la COS seria obtenir un “marc normatiu molt millor”, segons ha explicat Oriol Pintos, advocat del sindicat.

Amb l’obertura de negociacions, la COS considera que ha obtingut un doble objectiu. Per una part, “reobrir el meló del conveni d’empresa”. Per altra, però, també, que quinze mesos després de la reunió on la direcció d’Esfosa exigia als representants dels treballadors que la COS abandonés el comitè, la direcció de l’empresa s’ha assegut a negociar amb aquest sindicat. Les pressions i coaccions en aquella reunió del 12 d’agost de 2016, de fet, són la base de la denúncia presentada en el seu moment per la COS davant els tribunals.

Actualment Esfosa s’està regint pel conveni del sector de les càrnies i l’objectiu de la COS seria obtenir un “marc normatiu molt millor”, segons ha explicat Oriol Pintos, advocat del sindicat

En aquella reunió, de la qual n’hi ha una gravació a la qual Setembre i la Directa van tenir accés, els tres directius hi representaven els propietaris de l’empresa –Josep Ramisa, Ramon Baucells i Gil Castañé- amenaçaven als representants dels treballadors que si la COS no deixava el comitè, es plantejarien un expedient de regulació d’ocupació que fins i tot podria acabar amb un tancament patronal de l’empresa per tornar-la a obrir un cop s’hagués fet net dels treballadors molestos i el sindicat que els representa.

En la denúncia que ha portat fins al judici que s’havia fixat per aquest matí a Granollers, la COS reclamava que es reconegués la vulneració dels drets sindicals per part de la direcció d’Esfosa, que s’hi reconegués el sindicat com a interlocutor vàlid en un futur i que, en concepte de danys i perjudicis, l’empresa i els tres directius denunciats paguessin 50.000 euros, a més de publicar la sentència condemnatòria al taulell d’anuncis de l’escorxador i en dos mitjans de publicació.

Més enllà de les coaccions exercides sobre els treballadors en aquella reunió del 12 d’agost, en la denúncia, la COS detalla un seguit de fets ocorreguts entre març de 2016 –concretament a partir de la vaga de dos dies que va seguir la pràctica totalitat de la plantilla– i finals d’aquell mateix any. Segons el sindicat les pressions exercides sobre els treballadors, va fer que alguns d’aquests retiressin provisionalment la confiança en la COS en la votació per revocar el comitè d’empresa que va fer-se el setembre de 2016, a instància d’alguns caps de departament propers a la direcció d’Esfosa. La revocació, però, es va rebutjar per un estret marge de vots.

Aquest dimecres, vaga a Le Porc Gourmet

El judici d’Esfosa s’havia fixat just poques hores abans que comenci una nova vaga al sector carni d’Osona, en concret a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. La vaga es va convocar després que la setmana passada 245 dels 256 treballadors que van votar en assemblea s’hi mostressin a favor.

Assemblea a les portes de la planta de Le Porc Gourmet dimarts de la setmana passada |Josep Comajoan

Le Porc Gourmet és propietat de l’aragonès Grupo Jorge, tot i que bona part de la plantilla formalment depèn de TAIC i Clavial, dues de les anomenades falses cooperatives que treballen al sector carni. Càrnies en Lluita, la plataforma de suport als treballadors del sector carni, ha convocat per aquest dimarts a les 10 del vespre una concentració de suport a la vaga al carrer Tramuntana de Santa Eugènia, a tocar de l’escorxador.

Article publicat originalment a Setembre.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;