La plantilla de l'escorxador Esfosa vota en contra de la revocació del comitè d'empresa

Tot i que la mesura va ser impulsada per un grup reduït de treballadores, la votació es va celebrar perquè un terç de la plantilla s'hi va mostrar favorable. Els vots a favor de mantenir la representació sindical, però, es van imposar per un marge ajustat
La jornada d'avui a l'escorxador de Vic Esfosa ha començat a les 7 del matí, quan una trentena de persones s'han concentrat davant de la planta càrnia per donar suport al comitè d'empresa
Ferran Domènech
Ferran Domènech 12/09/2016

La plantilla de l'escorxador de Vic Esfosa va aprovar, aquest dilluns, mantenir l'actual comitè d'empresa, després d'una votació oberta a tota la plantilla que es va saldar amb un resultat realment ajustat. De les 138 persones que conformen l'equip de treball fix de la planta càrnia, 66 (el 47,8%) van votar per mantenir el comitè i 59 (el 42,8%) per revocar-lo, mentre que dotze (el 8,7%) es van abstenir i una va votar en blanc. D'aquesta manera, les membres de l'actual comitè d'empresa mantenen els seus càrrecs i no caldrà convocar unes noves eleccions sindicals, com hauria passat en cas que hagués guanyat l'opció de la revocació.

La jornada va començar a les 7 del matí a l'escorxador osonenc, quan una trentena de persones es van concentrar davant de la planta càrnia per donar suport al comitè d'empresa. Era la primera de les dues concentracions programades; la segona va tenir lloc a les 7 de la tarda, a l'hora que entra a treballar el torn de nit. Poc després, a les 8 del matí, les treballadores van celebrar una assemblea per debatre sobre la possible revocació del comitè. El mecanisme utilitzat va ser una votació, en la qual podien participar les 138 treballadores que hi ha en plantilla, per decidir si volien que es mantingués l'actual comitè, format per vuit delegades del sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS) i una de Comissions Obreres. En cas contrari, caldria convocar noves eleccions sindicals. Més d'un terç de la plantilla va aprovar fer la votació i, d'aquesta manera, va tirar endavant i es va celebrar al llarg del dia d'ahir.

La direcció recorda que la votació és un mecanisme que tenen les treballadores descontentes amb el comitè i que espera "que es desenvolupi amb normalitat"

Montse Castanyé, membre de la COS i del comitè d'empresa d'Esfosa, apuntava que "la majoria de treballadores no saben llegir ni escriure" en català i castellà –ja que moltes són d'origen subsaharià– i, per tant, era molt difícil que poguessin saber exactament què estaven votant. Les delegades sindicals de la COS també es queixen que l'empresa ha coaccionat les treballadores amenaçant-les que, si les acaben fent fora, no trobaran feina a cap altre lloc. Aquesta és una amenaça que ja fa dies que denuncien les treballadores de l'escorxador osonenc, tal com va revelar la Directa l'1 de setembre, quan va donar a conèixer unes gravacions de les trobades entre la direcció de l'empresa i el comitè. En aquests enregistraments, un dels principals accionistes de l'escorxador, Josep Ramisa, amenaçava el comitè de liquidar l'empresa i recomprar-la sense les treballadores contestatàries.

Per la seva part, la direcció de l'empresa no s'ha manifestat respecte a l'intent de revocació del comitè. Tanmateix, va declarar que la votació és un mecanisme que tenen les treballadores que no estan contentes amb el comitè i que esperava que es desenvolupés amb normalitat i tothom es pogués expressar.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades