Esfosa coacciona el comitè d'empresa per fer fora la COS de l'escorxador

Un grup de treballadores ha aportat una gravació de la reunió on tres directius d'Esfosa pressionaven el comitè al jutjat de Vic
L’enregistrament va ser aportat a la denúncia presentada per les treballadores el 25 d’agost passat contra Josep Ramisa, Ramon Baucells i Gil Castañé, tres dels principals accionistes d’Esfosa
Dolors Pena
Josep Comajoan 31/08/2016

La direcció d'Esfosa ha pressionat i coaccionat la plantilla durant les últimes setmanes per aconseguir fer fora de l’escorxador vigatà la Coordinadora Obrera Sindical (COS), el sindicat de l’esquerra independentista que actualment té sis de les vuit membres del comitè d’empresa. Algunes de les coaccions dutes a terme durant una reunió entre la direcció i el comitè van ser gravades i l’enregistrament va ser aportat a la denúncia presentada el 25 d’agost passat davant el jutjat de guàrdia de Vic contra Josep Ramisa, Ramon Baucells i Gil Castañé, tres dels principals accionistes d’Esfosa. La denúncia, presentada per un grup de treballadores, és per un presumpte atemptat contra les llibertats sindicals i unes presumptes coaccions.
 

A la gravació, a la qual ha tingut accés la Directa, Ramisa –que és qui lidera el diàleg– i els altres dos industrials adverteixen les representants de les treballadores en diverses ocasions que, si la COS continua al comitè d’Esfosa, la direcció portarà l’empresa primer a un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), després a un concurs de creditors i, possiblement, a la fallida de la societat. “I potser, quan Esfosa vagi a subhasta, ho tornem a comprar nosaltres tres, net de personal”, diu en un moment de la reunió Josep Ramisa. La condició sine qua non que es repeteix fins a deu vegades a les membres del comitè presents a la reunió és que la COS deixi Esfosa.

La denúncia presentada per un grup de treballadores és per un presumpte atemptat contra les llibertats sindicals i unes presumptes coaccions

Durant la reunió, també se’ls va deixar clar que la direcció no veuria amb bons ulls que algunes de les actuals membres del comitè hi continuessin, encara que fos sense les sigles de la COS. “Gent que és capaç d’enfrontar-se tan fàcilment als amos no pot estar al nostre comitè”, diu Ramisa durant la reunió. Si han de continuar parlant amb la COS, insisteixen els tres accionistes d’Esfosa, “que ens han deixat com una merda i, a sobre, tenen raó, nosaltres no volem parlar de res”.


Moviments per revocar el comitè d'empresa actual

Més enllà de l’esmentada reunió amb el comitè, que va tenir lloc el 12 d’agost passat, el gerent d’Esfosa, Lluís Saballs, també ha cridat la pràctica totalitat de la plantilla, durant l’últim mes, per demanar-li que firmi un document que demana la convocatòria d'una assemblea de treballadores. El comitè i el grup de suport Càrnies en Lluita temen que, darrere, s'hi amagui la possibilitat de revocar l’actual comitè si s’aconsegueix la representació d’un nombre suficient de treballadores. Tot plegat comportaria la convocatòria d’unes noves eleccions sindicals dos anys abans del que tocaria sense aquesta revocació. De moment, la direcció d’Esfosa ha convocat una reunió amb la plantilla el proper 12 de setembre, en què es podria posar a votació la revocació del comitè.

Josep Ramisa (amb americana fosca) és un dels accionistes de l'escorxador d'Esfosa/  Dolors Pena
Josep Ramisa (amb americana fosca) és un dels accionistes de l'escorxador d'Esfosa / Dolors Pena

 

A la gravació de la reunió entre la direcció i el comitè aportada a la denúncia al jutjat, els tres directius d’Esfosa també retreuen al comitè que treballadores de l’escorxador vigatà participessin a l’acampada que es va fer entre el 12 i el 14 de juliol davant de l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Els directius qualifiquen de “surrealista” el fet que treballadores d’Esfosa anessin a “tocar els collons” a una altra empresa. De fet, Ramisa diu en dues ocasions que Jorge Samper, principal accionista de Le Porc Gourmet, el va trucar per demanar-li explicacions i que ell li va haver de dir que la situació se’ls havia “escapat de les mans”, però que, el setembre –que és quan presumptament voldrien presentar el concurs de creditors–, ja s’arreglaria tot. Segons va dir Ramisa en aquella reunió, Samper li va recomanar que acomiadés tots els treballadors díscols “i a prendre pel cul”.

 

Ramisa qualifica els altres escorxadors de la comarca d’Osona –Le Porc Gourmet, Mafriges de Sant Vicenç de Torelló i Patel de l’Esquirol– com a “amics” que, tot i ser competència, “si convé, ens fan el favor que faci falta”. De fet, durant els últims mesos, tant Casa Tarradellas –que portava porcs a matar a Esfosa a través de la seva societat Vic Carn– com Càrniques Toni i Josep, Càrniques Montronill i el Grup Baucells (les empreses que dirigeixen Ramisa, Castañé i Baucells) han portat bestiar a sacrificar a altres escorxadors. La minva del benefici d’Esfosa que ha comportat la disminució de la matança, de fet, és un dels arguments que pretén utilitzar la direcció de l’empresa davant l’administració per justificar un ERO i un hipotètic concurs de creditors. Es dóna el cas, però, que algunes de les clientes que han deixat de matar a Esfosa són, precisament, empreses propietat dels principals accionistes de l’escorxador.

Les falses cooperatives, "amics nostres"

La COS, en canvi, nega rotundament que l’escorxador estigui en crisi i apel·la als beneficis obtinguts durant l’últim exercici. A la reunió, Ramisa va defensar en més d’una ocasió les falses cooperatives que utilitzen empreses del sector carni com Esfosa –i especialment Le Porc Gourmet– per estalviar-se el reconeixement dels drets laborals de les treballadores en plantilla. Ramisa qualifica algunes d’aquestes falses cooperatives com a “amics nostres” que “també han de poder viure”.

Durant la reunió, Ramisa va defensar en més d’una ocasió les falses cooperatives que utilitzen empreses del sector carni com Esfosa i Le Porc Gourmet

Més enllà de la qüestió laboral, de la gravació de la reunió entre la direcció i el comitè, també se'n desprenen altres perles, com quan Ramisa, per intentar negar que és racista, reconeix: “He donat papers a 1.600 moros, indis i negres i n’he donat fins i tot sense venir a treballar a casa meva”. El jutjat de Vic ha suspès dues vegades el judici contra Ramisa per unes paraules amb to racista que hauria proferit contra un treballador de l’empresa d’origen subsaharià en el marc de la vaga del mes de març passat.

A través d'un comunicat, el comitè d’Esfosa va qualificar la situació com “el pitjor atac al sindicalisme –i a la COS en particular– del qual hem tingut notícia en molt de temps”. “La virulència verbal supera tots els límits”, afegeixen, en referència a les coaccions rebudes durant la reunió del 12 d’agost passat i que fins aquest dijous no s'han fet públiques. El comitè ha insistit, a través de comunicats interns, que s’ha fet arribar a les treballadores la idea que l’empresa és viable, que va obtenir beneficis durant l’últim exercici i que l’amenaça de tancament no té fonament.


 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades