Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Jutjat l'activista pagès Josep Pàmies per cedir terres per al cultiu de marihuana terapèutica

Aquest passat dijous, 25 de maig, va ser jutjat per via penal a Lleida l'activista pagès Josep Pàmies, a qui la Fiscalia demana dos anys de presó i 16.000 euros de multa per un pressumpte delicte contra la salut pública. Segons la seva advocada, Anaïs Franquesa, diverses persones haurien plantat 89 plantes de marihuana als terrenys de Pàmies amb una finalitat terapèutica i això és al que s'agafen la fiscalia per acusar-lo

/ Arxiu

Aquest passat dijous, 25 de maig, va ser jutjat per via penal a Lleida l’activista pagès Josep Pàmies, a qui la Fiscalia demana dos anys de presó i 16.000 euros de multa per un pressumpte delicte contra la salut pública. Segons la seva advocada, Anaïs Franquesa, diverses persones haurien plantat 89 plantes de marihuana als terrenys de Pàmies amb una finalitat terapèutica i això és al que s’agafen la fiscalia per acusar-lo. Franquesa afirma però que no es jutjava a l’agricultor per cedir el terreny sinó per ser propietari de les plantes i crear un cultiu destinat al tràfic. Franquesa considera inversemblant aquesta situació i no opina que el fiscal cregui que Pàmies hagi traficat. A més, prèviament al judici, diverses persones havien assumit ser propietàries d’algunes de plantes interceptades. La jutgessa, però, no va admetre com a prova el llistat de propietàries que la defensa de Pàmies va presentar.

Des de la plataforma Dolça Revolució –impulsada, entre altres, pel mateix Pàmies, i dedicada al foment dels remeis naturals com alternativa a la farmacologia comercial– i amb el lema Cap planta és il·legal, s’havia convocat un acte de solidaritat amb Pàmies davant del Jutjat Penal número 2 de Lleida, on va tenir lloc la vista. A més, a través de la seva pàgina web, també s’encoratjava a tothom a plantar marihuana i oferir-la a qui ho necessiti per resoldre problemes de salut com ara elcàncer, l’epilèpsia, l’esclerosi múltiple, el pàrkinson, l’artrosi, l’artritis o la fibromiàlgia. Dolça Revolució assumeix la tasca de posar en contacte les persones cultivadores amb aquelles malaltes que en puguin necessitar.

Vivers de Josep Pàmies a Balaguer |Dolors Pena

 

El lema de la concentració dóna nom també a una campanya de desobediència per aconseguir la despenalització del cultiu de marihuana. Des de l’Associació s’afirma que “ja són massa les persones acusades de cultivar plantes prohibides” i que “cap estat, cap universitat, cap lobby empresarial i cap hospital ha de poder-les impugnar, ocultar o privatitzar”. Afegeixen que no creuen en una administració que “criminalitza les actuacions pel bé comú mentre protegeix els grans interessos econòmics i dilata la resolució d’arrel de les malalties, la pobresa i la destrucció del planeta”. Principalment amb aquests arguments, des de Dolça Revolució s’oposen a la inculpació de Josep Pàmies i de la seva pròpia associació.


Per què molesta Josep Pàmies?

Pàmies, pagès de Balaguer (la Noguera), s’ha fet conegut per la seva tasca de denúncia a grans farmacèutiques i per la seva investigació i defensa en l’ús de plantes medicinals com ara l’estèvia. Fa un any i mig, la Directa ja va explicar les dificultats que Pàmies i l’associació Dolça Revolució troben a l’hora d’intentar explicar i difondre l’efectivitat d’aquests mètodes, alguns dels quals il·legals a l’Estat espanyol però no a altres estats, que sí que comercialitzen amb algunes de les plantes que Pàmies defensa, com per exemple el cas de l’estèvia a Alemanya.

Pàmies, pagès de Balaguer (la Noguera), s’ha fet conegut per la seva tasca de denúncia a grans farmacèutiques i per la seva investigació i defensa en l’ús de plantes medicinals com ara l’estèvia

Al seu portal web, l’agricultor recull testimonis positius de curació o millora gràcies als remeis naturals. Un dels mètodes que més controvèrsies ha aixecat és el MMS (diòxid de clor) tot i que diversos investigadors asseguren que serveix per destruir microorganismes patògens mentre conserva les cèl·lules sanes i enforteix el sistema immunològic. Són moltes però les detractores de Pàmies. La majoria d’aquestes opinen que Pàmies aprofita aquesta defensa per endinsar-se al món de les medecines naturals i crear una empresa més rendible que l’agricultura. Fins i tot des de la mateixa administració hi ha por cap a mètodes medicinals alternatius. A banda de dur a Pàmies en repetides ocasions a judici, també ha realitzat campanyes de desacreditació de les teràpies alternatives amb lemes com “Ets un especialista en fruita, no en medicina. No recomanis medicaments si no ets metge”.

Pàmies, suma ara un nou judici a l’esquena. La majoria dels precedents que acumula en aquest sentit són per anar contra els transgènics o conrear i vendre plantes medicinals. Però mentrestant, segueix qüestionant els hàbits alimentaris i de salut més generalitzats.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;