Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La despesa militar espanyola ascendeix a 18.776 milions d'euros

| Arxiu

La despesa militar aquest any ha ascendit a 18.776 milions d’euros, segons exposa un informe elaborat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau. La xifra suposa un 32% més que la registrada el 2016 i un 1,65% del PIB – molt per damunt de l’1% que afirma la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Aquesta xifra suposa més de set vegades el pressupost destinat a educació, i quatre vegades la despesa en sanitat.

Segons explica l’informe, titulat Els despropòsits de la Despesa Militar: Anàlisi del pressupost de defensa d’Espanya de 2017, aquest augment és “conseqüència de les argúcies pressupostàries que s’han aplicat per ocultar a l’opinió pública quina és la despesa militar real”. La xifra que consta en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a Defensa el 2017, presentat l’abril pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, apunta una despesa en 5.758 milions d’euros, als que s’afegirien altres 1.818 milions més en programes d’armament. No obstant això, segons detalla l’informe, la despesa militar a Espanya és tres vegades superior a la xifra donada pel ministeri d’Hisenda. “La incorporació dels pagaments dels Programes Especials d’Armament, l’ocultació dels quals mantenia baixos els pressupostos de forma enganyosa, ha permès començar a visualitzar la veritable dimensió de la despesa militar”, assenyala l’informe, que afegeix que, tot i aquesta incorporació de despeses, la manca de transparència en defensa continua: no s’incorporen altres partides clares com aquelles vinculades a les operacions militars a l’exterior, que s’aporten des d’un fons de contingències per “imprevistos i funcions classificades”.

Segons l’informe del Centre Delàs, la despesa militar a Espanya és tres vegades superior a la xifra donada pel ministeri d’Hisenda

Entre les partides que inclou l’informe, i que estan excloses de les dades publicades pel ministeri d’Hisenda -tot i que diverses d’aquestes partides es contemplen com a despeses de defensa per organismes internacionals-, figuren les despeses en seguretat social dels militars, la mútua militar, els crèdits en I+D per a l’adquisició d’armes i les despeses derivades de la Guàrdia Civil, cos de caràcter militar.

També els Programes Especials d’Armament, partides que tradicionalment el Ministeri deixa fora del pressupost per aprovar-les, durant el curs, al Consell de Ministres. Entre els anys 1998 i 2016, es van aprovar fins a 36.500 milions d’euros per a aquests programes.

Però és la partida de missions militars a l’exterior una de les més enganyoses. Enfront dels 14,3 milions que s’assignen tots els anys, segons l’informe, la despesa real anual està entre els 800 i els mil milions. Per a l’any 2017, el secretari de Defensa, Agustín Conde Bajén, ja ha anunciat a la Comissió de Defensa, celebrada l’abril al Congrés dels Diputats, una previsió de despesa en missions a l’exterior que supera els 1.062 milions d’euros.
Article publicat originalment a El Salto

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;