Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La història de la brigada uruguaiana en la Guerra Civil Espanyola

En les últimes dècades han proliferat multitud de treballs i llibres que aborden, de manera més o menys exhaustiva, el paper i la memòria de les Brigades Internacionals en la Guerra Civil Espanyola. Tanmateix, la major part dels treballs que han vist la llum s’han centrat en l’estudi de brigadistes d’origen europeu: França, Estats Units, Alemanya, Anglaterra, Suècia o Hongria.

Amb contades excepcions, l’impacte de la Guerra Civil Espanyola en els països llatinoamericans i, especialment, la solidaritat organitzada a l’altra ribera de l’Atlàntic amb l’antifeixisme i el suport a la Segona República ha generat menys interés per a la historiografia i ha gaudit de menys difusió i públic. En aquest llibre, Sergio Yanes, Carlos Marín i María Cantabrana recuperen, d’una banda, la història i la memòria de la brigada uruguaiana en la guerra i, de l’altra, com es visqué a la República Oriental l’evolució de la guerra i com s’organitzà i es materialitzà la solidaritat antifeixista. D’aquesta solidaritat prové el nom del llibre: Papeles de plomo, que fa referència al record d’un dels entrevistats, Wladimir Turiansky, qui afirma que la Guerra Civil li recorda a les campanyes públiques per arreplegar “papeles de plomo” (de les caixetes de tabac o dels embolcalls industrials) que les criatures de famílies polititzades recollien per, segons l’imaginari col·lectiu, ajudar a la fabricació de bales per al bàndol republicà.

El llibre recull la història i la memòria de les persones procedents d’Uruguai que van col·laborar voluntàriament en la Guerra Civil Espanyola situant-los en el seu context històric, personal i polític mitjançant nombrosa documentació inèdita, cartes i entrevistes integrades en un treball de recerca exhaustiu i complet. Un treball que mostra, més enllà de xifres, les particularitats i les conviccions de les voluntàries, el procés de gestació de la solidaritat organitzada, les seues filiacions polítiques i sindicals i el llarg periple viscut lluny del seu país: la duresa de la guerra, la mort al front o l’exili.

El treball, editat a Uruguai per Ediciones de la Banda Oriental (2017), ja es pot adquirir a les llibreries catalanes amb el segell de l’editorial Descontrol. Una obra completa i exhaustiva, ben escrita, de lectura còmoda i agradable, que resulta suggerent, no solament per a les persones aficionades a la història de la Guerra Civil, sinó també per al públic en general.

Article publicat al número 453 de la ‘Directa’

LLIBRE

Papeles de plomo. Los voluntarios uruguayos en la Guerra de España
Sergio Yanes, Carlos Marín i María Cantabrana
Descontrol
2018
293 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;