Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Demanen quatre i sis anys de presó a dues activistes de la Plataforma d'Afectats per la Crisi de Badalona

| Arxiu

Les càrregues policials davant la casa de Mayra i les seves tres filles al barri del Gorg de Badalona van deixar deu persones ferides i un detingut. Era el quart intent de desnonament i la Plataforma d’Afectats per la Crisi (PAC) va convocar una manifestació per donar suport a la família. Avui, el bomber Luís Ros Cortés -que va ser detingut- i Armonía Díaz, un altra militant de la PAC, estan citades a declarar, acusades d’atemptat, resistència i en el primer cas també de lesions, delictes pels que demanen sis i quatre anys de presó, respectivament.

El 26 de febrer del 2018, relata l’investigat Ros Cortés, la PAC va organitzar una manifestació informativa de la situació de Mayra fins a casa seva, en mans del fons d’inversió Blackstone El desnonament, segons instàncies judicials, estava previst per a les dotze del migdia, però cap a les deu, quan la PAC va arribar al portal del carrer Doctor Modrego 24, els Mossos d’Esquadra ja s’hi havien desplegat. “Teníem clar que Mayra es quedaria al carrer i volíem ajudar-la a recollir i guardar les seves pertinences, però la policia ens va prohibir accedir-hi”, denuncia. Unes 200 persones es concentraven davant l’habitatge i, segons el bomber, amb una empenta, algunes persones -inclosa Mayra, una de les seves filles i ell mateix- van accedir al portal. Aleshores, recorda, va ser quan la policia antidisturbis, “sense paraules, va començar a colpejar la gent, unes càrregues que es poden apreciar en alguns vídeos que van circular per xarxes socials.

El resultat: contusions, hematomes, una clavícula dislocada i Mayra amb un atac d’ansietat i desmai, que va haver de ser atesa pel SEM. Ros Cortés va ser detingut i traslladat a dependències policials, i a la tarda se li va comunicar a Díaz que també estava acusada. Després d’aquell episodi de nervis i tensió, el desallotjament es va suspendre i ara mateix, fonts de l’Ajuntament de Badalona han confirmat que estan negociant amb el propietari del pis, el fons voltor Blackstone, un lloguer social. Les mateixes fonts subratllen que precisament, perquè es va avançar el desplegament policial, els serveis socials no van arribar. Quan van trucar per anunciar que el desnonament estava suspès, ja s’havien produït les càrregues. Ara mateix, asseguren des del Consistori, només hi ha tres habitatges públics a Badalona i estan comprant per tanteig i retracte i construint un bloc amb 27 pisos. Tot i així, Ros Cortés lamenta que la negociació del Consistori ha trigat massa.
En mans de Blackstone

Badalona afronta quinze desnonaments a la setmana, segons el Consistori, i la PAC assegura que no és el primer cas on la propietat és Blackstone. Precisament, el mateix mes del quart desnonament de Mayra, el fons d’inversió nord-americà, sota el nom de projecte Buffalo, va comprar una cartera de 3.500 habitatges al BBVA, el 28% ubicats a Catalunya i alguns a Badalona, com el de Mayra. Feia quinze anys que habitava aquell pis, però la separació per violència masclista, una malaltia i la manca de recursos econòmics va fer que no pogués continuar pagant la hipoteca que havia contractat amb el banc.

El mateix mes del quart desnonament de Mayra, el fons d’inversió nord-americà, sota el nom de projecte Buffalo, va comprar al BBVA una cartera de 3.500 habitatges, el 28% ubicats a Catalunya i almenys un a Badalona: el de Mayra

Després de cinc anys de la irrupció de Blackstone al sector immobiliari de l’Estat espanyol, amb la compra de 1.860 pisos protegits en lloguer de l’Ajuntament de Madrid, el fons s’ha convertit en un propietari residencial gegant. Recentment, la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha autoritzat la compra de la Socimi Hispania i poc abans, Blackstone ja havia comprat el grup Cirsa de joc i oci.

La cartera de deute hipotecària, que Blackstone va comprar al BBVA, està gestionada per la filial Anticipa. Al capdavant, així com d’altres empreses del fons, hi ha Eduard Mendiluce, que prové de Catalunya Caixa, va treballar a Caixa Holding, com a responsable de desenvolupament corporatiu immobiliari, i ha estat director adjunt a presidència de Port Aventura.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;