Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plataforma Oppida acusa l'Ajuntament de Tarragona de dilatar la rehabilitació de l'antiga Tabacalera

La Plataforma Oppida denuncia que l'Ajuntament de Tarragona no està complint el termini per presentar les bases del concurs pel Pla Director d'Usos de l'antiga fàbrica de La Tabacalera, endarrerint la reactivació d'un espai que reclama autogestionar i que "l'administració ha abandonat"

| Anna Fonoll

autoría:

La plataforma Oppida va convocar ahir una roda de Premsa davant de l’Ajuntament de Tarragona, per denunciar que el consistori no compleix amb els terminis que ha estat proposant des de fa més d’un any amb l’assumpte de la rehabilitació de l’antiga fàbrica de La Tabacalera, i per fer pública la seva intenció de continuar treballant per un centre social autogestionat per a la ciutadania al magatzem M-6 del recinte fabril. Segons que van explicar membres de la plataforma, citant fonts directes de l’Ajuntament, el mes de maig passat havien de sortir les bases del concurs pel Pla Director d’Usos de la Tabacalera; unes bases que no s’havien publiques l’últim dia d’aquest mes, tot i que teòricament es va encetar un pla d’usos fa set anys.

El passat 16 de maig, cinc membres de la plataforma es van reunir amb la consellera de Festes, Patrimoni Històric, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil de l’Ajuntament, Begoña Floria, amb motiu de la reocupació simbòlica d’una de les naus de La Tabacalera que activistes d’Oppida van dur a terme el cap de setmana del 13 i 14 de maig.

Membres de la plataforma expliquen que la consellera de Festes, Patrimoni i Seguretat Ciutadana ha assegurat que no es posaran multes per la ocupació del 13 i 14 de maig perquè “es van portar bé”

La reunió va tenir lloc amb presència d’un agent de la Guàrdia Urbana, el sergent Linares. Membres de la plataforma expliquen que temien que la presència policial comportés la imposició d’alguna sanció per l’entrada a l’immoble, però la sisena tinenta d’alcaldia va assegurar-los que no serien multades perquè “es van portar bé”. Amb tot, la plataforma ha volgut manifestar el seu desacord amb “aquest tipus d’actes de poder arbitraris, que decideixen perdonar o no les multes”.

Fa unes setmanes setmanes, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, a propòsit de les demandes d’Oppida, va declarar als mitjans de comunicació que no cometria “una il·legalitat” i que “no poden demanar que els fem a mida i a dit una cosa que volem fer per a tothom i amb un concurs”. La plataforma ha deixat clar que no està en contra d’un concurs sempre que sigui públic i transparent, que en cap cas demana l’adjudicació de l’espai “a dit”, però no vol que aquest concurs serveixi com a estratègia per demorar la recuperació de la Tabacalera.

Les membres d’Oppida asseguren que ja estan en contacte amb l’associació Etcètera, que segons el consistori també s’ha interessat per gesitonar l’espai |Anna Fonoll

 

Membres del col·lectiu van destacar ahir la seva capacitat d’organització com a plataforma i societat civil, posant en relleu la viabilitat de l’autogestió col·lectiva “amb uns valors que han tingut una acollida molt positiva, tan mediàtica com per part de la ciutadania”.

Les membres d’Oppida posen en dubte que des del consistori es plantegi que el magatzem M-6 de la Tabacalera com un centre de creació contemporània. Recorden, en aquest sentit, el cas de l’antiga fàbrica de Chartreuse, que un cop abandonada també va sorgir una plataforma, Pro de la Char3, que reclamava que es convertís en un centre de creació artística, però això mai ha succeït malgrat les promeses del consistori.

Així mateix, la plataforma ha deixat clar que “l’estratègia del divide y vencerás no funcionarà” en aquest cas de la mateixa manera que amb les associacions veïnals, i com sembla que volen fer amb el cas de l’associació Etcètera que, segons l’Ajuntament, també estaria interessada a presentar un projecte per a l’espai. Els membres d’Oppida han expressat una postura inclusiva i asseguren que ja estan en contacte amb aquesta associació per parlar de la seva participació “si es comparteix el valor de l’autogestió com a base”.

L’Ajuntament havia acusat amb anterioritat la plataforma Oppida d’estar en situació il·legal perquè no disposa de NIF, però ara s’ha constituït formalment

L’Ajuntament havia acusat amb anterioritat la plataforma Oppida d’estar en situació il·legal perquè no disposa de NIF. Ara que s’ha constituït formalment, les seves membres expliquen que les traves per part del consistori continuen per altres vies. Insisteixen a dir que no volen un “hotel d’entitats” a l’M-6 per tractar-se d’un edifici “noble”. La plataforma reivindica que el teixit associatiu de Tarragona mereix un edifici tan noble com l’antiga Tabacalera donada la seva capacitat de donar vida a l’espai, atenent les necessitats socials i culturals de la ciutadania.

La intenció sembla ser reactivar no sols un espai que pot interpretar-se com un lloc físic, sinó impulsar tot un teixit social de participació tarragonina; no es tractaria sols d’un edifici abandonat, sinó d’abandonar les capacitats de creació col·lectiva que té la ciutadania, i que ja fa molt de temps que espera perquè, a Tarragona, l’únic que passa és el temps.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;