Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'estiba torna a la vaga després de l'aprovació de la reforma amb l'abstenció del PDECat

El Congrés espanyol va aprovar ahir el reial decret de reforma de l’estiba presentat pel PP, després que la cambra rebutgés la primera proposta de document el passat més de març. En aquesta ocasió, els vots a favor de Ciudadanos, PNB, UPN i Foro Asturias i l’abstenció del PDECat han facilitat l’aprovació del text. La reforma de l’estiba ve determinada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que amb una sentència del 2014 obligava el Govern espanyol a modificar el funcionament del sector. L’estiba ja ha anunciat que tornarà a la vaga.

“El reial decret llei aprovat divendres passat pel Consell de Ministres, per regular la modificació del model d’estiba espanyol, no compleix amb la principal demanda dels estibadors, promesa pel ministre de Foment: garantir l’ocupació dels actuals treballadors”. Així s’expressava el principal sindicat del sector, la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM) divendres passat, després que es conegués l’aprovació del decret per part del Consell de Ministres.

Patronal i sindicats havien estat negociant durant els últims dos anys una proposta de reforma del sector que s’adaptés a la sentència europea

La norma tampoc no ha convençut la patronal, ANESCO, que lamentava ahir en un comunicat “no haver pogut participar en el procés per a l’aprovació i convalidació del Reial decret-llei 8/2017, pel qual es modifica el règim dels treballadors per a la prestació del servei portuari de manipulació de mercaderies”.

Cal recordar que patronal i sindicats havien estat negociant durant els últims dos anys una proposta de reforma del sector que s’adaptés a la sentència europea. El Govern de Rajoy, amb el ministre de Foment -Iñigo de la Serna- al capdavant, va decidir tirar pel dret, presentant una primera proposta de reial decret el passat més de març que va ser tombada al Congrés, on el PP es troba en minoria. Des d’aquell moment, el govern espanyol s’ha vist obligat a buscar aliances amb els partits d’oposició per aconseguir els avals que salvessin el decret.


PDEcat i PNB donen suport al PP

Tot i la postura bel·ligerant amb el govern de Rajoy per part del PDEcat en referència al desenvolupament del procés català, el partit de Carles Puigdemont s’ha abstingut aquest matí en la votació de la reforma de l’estiba proposada pel PP. L’abstenció es produeix la mateixa setmana que l’absència del Ministeri de cultura a la reunió del consorci del Palau de la Música catalana. Un fet que va facilitar prendre la decisió de no personar-se contra Convergència Democràtica de Catalunya per rebre 6,6 milions d’euros en comissions il·legals.

L’abstenció del PDEcat es produeix la mateixa setmana que l’absència del Ministeri de cultura a la reunió del consorci del Palau de la Música catalana

Per la seva banda, el PNB ja havia donat el seu suport a la proposta en l’anterior votació de la reforma, el passat 16 de març. A canvi de votar a favor del decret, el PNB hauria blindat els ports bascos i hauria aconseguit 30 milions d’euros de finançament per als molls de Pasaia i Bilbao.

L’altra adhesió decisiva per a l’aprovació de la reforma ha estat la de Ciudadanos. Tot i que a la primera votació el partit taronja no va votar en la línia del PP, ha canviat de posició en aquesta segona tanda. Segons el líder del partit, Albert Rivera, el Govern “ha hagut de rectificar i ha reconegut la necessitat de diàleg i mediació”, contràriament al que opinen sindicats i patronal.


Torna la lluita

Com a conseqüència d’aquest decret, els sindicats del sector de l’estiba han reactivat els preavisos de vaga, que ja es van produir el passat més de febrer. En total perillen uns 6.000 llocs de treball a tot l’Estat, al voltant de 1.400 a València i 1.100 a Barcelona. És per això que el 24, 26, 29 i 31 de maig i el 2, 5, 7 i 9 de juny s’han convocat preavisos de vaga als ports de l’Estat.

Cal tenir present que les mercaderies que transiten anualment pels ports de l’Estat espanyol tenen un valor de 375.000 milions d’euros, l’equivalent al 35% del producte interior brut. Segons els treballadors, cada dia d’aturades es deixen de moure mercaderies per valor de 50 milions d’euros. En aquest sentit, els treballadors dels ports de l’estat comptaran amb el suport de 115.000 estibadors afiliats a l’International Dockworkers Council (IDC), la coordinadora internacional de treballadors de l’estiba, segons informava el sindicat CETM.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;