Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Matí de victòries veïnals contra l'especulació immobiliària a Barcelona

| Victor Serri

El d’avui estat un altre matí més sota amenaça de diversos desnonaments a la ciutat de Barcelona: fins a cinc ordres judicials hi havia agendades. I, almenys en dos dels casos, en un bloc del carrer de Font Honrada 39 i un altre a Parlament 1-3, es tracta d’edificis que han passat a mans d’empreses inversores les quals han decidit no renovar els contractes de les inquilines per poder reformar els pisos i vendre’ls o llogar-los molt més cars.

Un cas que segueix fil per randa aquest modus operandi de “comprar, expulsar, reformar i vendre” és el bloc del carrer Parlament 1-3, al barri de Sant Antoni, on només queden dos habitatges amb inquilines antigues que tenen un contracte indefinit. D’ençà que la inversora Elix Delta va comprar el bloc, no s’ha renovat cap contracte i les veïnes han estat expulsades a través d’un burofax. És el cas de Lali C. de Puig qui, malgrat tenir un contracte de l’any 1990, no va poder continuar vivint ni a casa seva ni tampoc al barri, i va haver de marxar cap a Tarragona. Però ja abans, sota propietat de la societat Levante Capital, quan un exmembre Grupo de Operaciones Especiales (GOE) de l’Ejxèrcit, Antoni Renom, va agafar-ne les regnes, es va rescindir algun contracte, com el del principal segona. Precisament és el pis on avui estava previst el desnonament de la família d’Asad Mahmood, incloses tres criatures menors d’edat.

Asad Mahmood, que assegura que no marxarà del pis fins que no tingui una “alternativa real”, explica que ell i la seva família han estat víctimes d’una estafa, en firmar un contracte de lloguer amb un presumpte intermediària que es va fer fonedís |Gemma Garcia

L’antiga inquilina – que prefereix no revelar el seu nom– va viure al principal segona durant dinou anys. Sense poder contenir les llàgrimes, ho explica davant de l’edifici, on ha vingut a donar suport a la família en risc. Mahmood, que assegura que no marxarà del pis fins que no tingui una “alternativa real”, explica que ell i la seva família han estat víctimes d’una estafa: “Vaig firmar un contracte de lloguer de 500 euros, vaig pagar dos mesos de fiança i un mes de quota, i em vaig gastar 8.000 euros per arreglar-lo. L’intermediari em va assegurar que la propietària passaria a cobrar, però mai en vam saber res més”. Sorprenentment, van descobrir que el contracte estava a nom de l’antiga inquilina, qui va denunciar-ho per usurpació d’identitat.

Elix, que entre 2013 i 2017 havia incorporat una vintena d’immobles a la seva cartera, va oferir-los fins a 6.000 euros -assegura Mahmood- perquè marxessin. Però amb una única feina de mitja jornada, assegura, és impossible aconseguir qualsevol altre lloguer. Tot i haver entrat a la Mesa d’Emergència, fins ara l’única proposta sobre la taula que tenen és anar a un alberg a Badalona, però Mahmood espera aconseguir un lloguer social.

Tot i que, segons les veïnes, hi ha moviment de turistes al bloc de Parlament 1-3, cap dels habitatges consta com a pis turístic amb llicència al cercador de l’Ajuntament

Mentre prop d’un centenar de persones es concentrava davant del bloc de Parlament 1-3, han arribat dos grups de turistes amb reserves realitzades a través d’Airbnb. Tot i que, tal com expliquen les veïnes, hi ha entrades i sortides de turistes al bloc, cap dels habitatges consta com a pis turístic amb llicència al cercador de l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, serien il·legals.

Antiavalots a les portes de casa

En paral·lel, quatre furgonetes de les ARRO dels Mossos d’Esquadra han arribat al carrer de Font Honrada 39, a cinc minuts caminant del bloc del carrer Parlament, al barri del Poble-sec. En aquest cas, l’ordre de desnonament afectava dues famílies que estan ocupant. L’empresa inversora, Liminionas SL, que va adquirir l’edifici el gener del 2017, també va expulsar les veïnes i diversos pisos van quedar buits. A més dels cinc pisos que el Sindicat de Barri de Poble-sec va ocupar per destinar-los a persones en situació de vulnerabilitat, prèviament ja hi havien entrat les dues famílies, ara en risc de desnonament. Finalment però, la comitiva judicial ha suspès l’execució per falta d’una alternativa habitacional de les famílies de la Jamilia i el Jatim, totes dues amb criatures de menors d’edat. Liminionas va ser creada per dos empresaris israelians que, segons denuncia el Sindicat, no han realitzat cap obra de millora de la finca, que s’està degradant. Davant d’això, un veí de renda antiga ha denunciat l’estat del seu habitatge a l’administració municipal, que està estudiant el cas.

Al carrer de Font Honrada, la comitiva judicial, que ha comptat amb el suport de quatre furgonetes de la unitat ARRO dels mossos, ha suspès l’execució per falta d’una alternativa habitacional de les famílies de la Jamilia i el Jatim |Gemma Garcia

Els casos del carrer del Parlament i de Font Honrada se sumen a tres desallotjaments més que hi havia programats aquest matí a la capital catalana: un al carrer de la Mineria (al barri de la Marina) i dos més al Poble-sec. Tots ells han estat aturats gràcies a la mobilització de sindicats, entitats i plataformes veïnals.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;