Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

"Obriu gas, vells alemanys, que podem arribar als set milions"

| Arxiu

Un cançoner de 1997 de l’associació estudiantil de secundària Fraternitat Germania de Wiener Neustadt diu, en un dels versos: “I llavors va aparèixer el jueu Ben Gurion: Obriu gas, vells alemanys, que podem arribar als set milions”. En les següents estrofes la cançó lloa les Waffen-SS, la Legió Condor de Hitler que va ajudar Franco durant la Guerra Civil, al governador romà Tàcit i, naturalment, a Adolf Hitler.

Segons el setmanari Falter, que ha destapat el cas, aquesta cançó nazi va ser entonada durant el centenari d’aquesta associació juvenil el passat juny. Es tracta d’una fraternitat pangermànica el vicepresident de la qual és Udo Landbauer, de 31 anys d’edat, candidat del partit ultradretà FPÖ per a les eleccions regionals a Baixa Àustria el diumenge que ve. L’FPÖ és el soci de govern del canceller conservador Sebastian Kurz, també de 31 anys.

Per la seva part, el rotatiu alemany Der Spiegel va més enllà i assegura que el vicecanceller i líder del FPÖ, Heinz-Christian Strache, també va ser present a l’aplec xovinista de la fraternitat a la població de Wiener Neustadt.

Portada del cançoner nazi de la fraternitat estudiantil de Wiener Neustadt |Arxiu

Landbauer va fer pintar una furgoneta, durant la precampanya electoral, amb un fotomuntatge de la presidenta de la regió de Baixa Àustria, la conservadora Johanna Mikl-Leitner del mateix partit que Kurz (ÖVP) i amb la qual l’FPÖ governa– amb un mocador al cap, envoltada de minarets i amb les frases “No votis a la mama musulmana Mikl-Leitner” i “aturem el multiculturalisme”. La complexitat es mostra quan es recorda que Landbauer és fill d’un pare austríac i d’una mare iraniana.

El jove polític de l’FPÖ afirma que desconeixia la cançó i que no hi té res a veure. Va ingressar a la fraternitat l’any 2000, tres anys després de l’aparició del cançoner neonazi. No ha dimitit i, sense entrar a comentar el contingut del cançoner, ha culpat “l’esquerra” d’engegar una campanya contra ell. “No deixo que la dictadura del pensament d’esquerres em dicti el que és dolent i el que està bé”.

El ministre de l’Interior, Herbert Kickl (FPÖ), que fa unes setmanes va manifestar que volia “concentrar” les refugiades en “algun lloc” i expulsar-les del país, ha afirmat que no investigarà el cançoner tot i que l’apologia nazi està perseguida i penada al país transalpí.

El ministre de l’Interior, Herbert Kickl (FPÖ) ha afirmat que no investigarà el cançoner tot i que l’apologia nazi està perseguida i penada al país

El president de l’FPÖ i número dos de govern, va distanciar-se del cas a la vegada que sosté que “l’FPÖ no té res a veure amb les fraternitats”. Però 18 dels 51 diputats de l’FPÖ pertanyen a confraries estudiantils ultranacionalistes com Germania de Wiener Neustadt. Com el mateix Strache, que a finals dels anys 80 i principis 90 participava en campaments paramilitars nazis a Caríntia, és membre de la fraternitat Vandalia de Viena d’ençà que té 15 anys.

A més l’FPÖ és l’organitzador de l’anual Ball de les Acadèmies, un acte de balls clàssics en el qual participen les associacions estudiantils d’Àustria -algunes de les quals rendeixen homenatges a Ernst Kaltenbrunner, general de la Gestapo-, d’Alemanya i de Suïssa, conegudes com a Studentenverbindung, que es va celebrar el divendres 26 de gener amb una manifestació antifeixista al centre de Viena que va aplegar unes 10.000 persones.

L’única resposta de Kurz ha estat un tuit afirmant que l’antisemitisme no té espai a Àustria. El govern entre conservadors i ultradretans, segueix estable, així com les contínues vinculacions de l’FPÖ amb el neonazisme. Aquesta ha estat només la primera de les polèmiques d’una coalició que en fa augurar moltes més.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!