Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 424?

Titellaires, diaris, crema de fotos i piulades han passat pel sedàs de l’Audiència Nacional espanyola. Des que va néixer, fa 40 anys ha estat objecte de dures crítiques jurídiques per la seva excepcionalitat. Gemma Garcia Fàbrega i Jesús Rodríguez radiografien l’essència d’un organisme punitiu segregat de la jurisdicció ordinària i que fixa el seu rumb a través del timó dels ministeris de l’Interior i de Justícia del govern espanyol. Eloi Latorre completa el reportatge explicant que un 65% dels magistrats del Tribunal de Orden Público franquista van ser destinats a l’AN o bé al Tribunal Suprem.

A la secció A Peu del canó, Pablo Bonat firma el reportatge ‘Catalunya Nord: terra de refugi’. Bonat explica com, durant els darrers anys, un entramat de col·lectius acull i acompanya centenars de migrants sense papers a Perpinyà i les localitats veïnes. També ressegueix el rastre de les desallotjades al camp de Calais que han arribat a la Catalunya Nord.

Missé s’ha endinsat en el trencaclosques del sistema financer durant més de dos anys. El resultat ha estat el llibre ‘La gran estafa de les preferents’

A la secció Miralls, David Fernández entrevista al periodista Andreu Missé. Viatjant al cor de les retorsions del sistema financer, cartografiant un frau ordit des de dalt amb múltiples complicitats i detallant el saqueig de l’estalvi popular, Missé s’ha endinsat en el trencaclosques del sistema financer durant més de dos anys. El resultat ha estat ‘La gran estafa de les preferents’, un sol llibre que tomba tot un model bancari a cop de ploma, rigor i treball de camp.

La qüestió del menjar, com la va qualificar Angela Davis l’any 2004, i el fet que la majoria de persones siguin especistes sense ser-ne conscients és el tema que aborda el Cruïlla de la Directa 424. Per a Davis, “el fet que puguem asseure’ns a menjar un tros de pollastre sense pensar en les condicions horribles sota les quals aquests animals són criats industrialment és un signe de com el capitalisme ha colonitzat les nostres ments”. Per fer-hi front, Jan López ens presenta projectes d’inspiració vegana –des de santuaris d’animals fins a grups conservacionistes de la biodiversitat– que es consoliden com a pràctiques alternatives a l’explotació i el consum d’animals.

A Impressions trobem un article d’opinió de Ferran Quer sobre la seguretat holística: “quan parlem de seguretat, ho fem sobretot en un marc militarista, centrat en l’Estat i en la propietat privada. Com a activistes, hem de reclamar aquesta paraula i definir-la: qui som i què necessitem per estar bé en un context de violència sistemàtica?”

 

La retirada d’un projecte de central hidroelèctrica impulsat per la família Castro Valdivia al municipi guatemalenc de Santa Cruz Barillas posa fi a deu anys de resistència. Ana G. Aupi explica l’orígen del conflicte i els interrogants i comptes pendents que deixa el conflicte. També a la secció d’internacional, el partit fundat pel còmic Beppe Grillo, que s’ha imposat entre d’altres en l’alcaldia de Roma, poc a poc ensenya la seva cara més fosca. Ho explica amb text i fotos Víctor Serri. Tancant la secció, Joana Voisin analitza l’actual situació a França, on després de la decepció del govern d’Hollande, la dreta populista de Le Pen lidera els sondejos de les eleccions presidencials.

A la secció Pocabroma hi trobareu les vinyetes de Miguel Bustos, Tres, HouseofDown, Marc Vers i Gerard Nel·lo sobre l’eventual precintada d’urnes durant el referèndum o la investigació dels mossos en relació als suposats hackers detinguts.

La capitalitat va aparèixer com el bàlsam per ajudar a guarir les ferides de l’anomenat conflicte basc i promoure la convivència

Obrint la secció expressions, Gorka Bereziartua Mitxelena i Beñat Sarasola Santamaria ens apropen a la ciutat europea de la cultura de l’any 2016, Donostia-Sant Sebastià, als orígens d’aquesta distinció i l’impacte que ha tingut en la ciutat basca. La capitalitat va aparèixer com el bàlsam per ajudar a guarir les ferides de l’anomenat conflicte basc i promoure la convivència. A continuació, Adrià Crespo explica com ha estat el retorn de la revista Ajoblanco, pilar de la contracultura durant els anys setanta, disset anys després del seu darrer número. També a Expressions, Núria Gebellí explica que la plataforma Oppida, sorgida a principis de l’any passat a la ciutat de Tarragona, proposa recuperar l’espai de la Tabacalera com un espai obert a la població i, alhora, encetar una reflexió sobre la gestió d’espais públics. Tancant la secció trobem el llibre Catálogo de decisiones y fragilidades, de Toni Álvaro, ressenyat per Àlex Romaguera i la pel·lícula Melanie, the girl wih all the gifts, de Colm McCarthy, ressenyada per Ignasi Franch.

Tancant la Directa 424, Àlex Romageura entrevista Pablo Sepúlveda Allende, nét de Salvador Allende. El desembre passat, Sepúlveda va publicar una carta per exigir que Henry Kissinger fos detingut com a responsable de l’Operació Còndor. “El socialisme xilè ha traït el llegat del meu avi”, sentencia.

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;