Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Treballadores de Parcs i Jardins denuncien la utilització d'un herbicida tòxic produït per Monsanto a Barcelona

El comitè d’empresa de Parcs i Jardins de Barcelona ha demanat públicament que Barcelona sigui una ciutat lliure de glifosat (GFZ, Glisofat Free Zone), el principi actiu d’un herbicida de l’empresa transnacional Monsanto assenyalat com a probable cancerigen per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des del 20 de març.

L’ús indiscriminat del glifosat per a la jardineria de la ciutat de Barcelona és ocultat, segons el comitè d’empresa, fet que incompleix les normes del consistori que obliguen a senyalitzar amb antelació les vies públiques i les zones verdes quan s’apliquen els productes fitosanitaris químics de síntesi. L’incompliment normatiu també inclou el comportament de les empreses subcontractades per fer aquestes feines, que haurien d’informar i senyalitzar l’aplicació de biocides vuit dies abans dels tractaments.

L’incompliment normatiu també inclou les empreses subcontractades, que haurien d’informar i senyalitzar l’aplicació de biocides

Així doncs, el Roundup Ultra Plus, denominació comercial del principi actiu glifosat, s’escampa per qualsevol parc i escocell d’arbre, a tots els barris i districtes de la ciutat, per eliminar les anomenades males herbes, segons han denunciat els sindicats i diverses associacions i col·lectius de la ciutat.

Ahir, en una roda de premsa, el comitè d’empresa de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona va insistir que aquests tractaments són innecessaris i que la vulneració del dret d’informació i avís podria representar un atemptat contra la salut pública. La petició que els plaguicides siguin prohibits a la jardineria pública de la ciutat aniria en la mateixa direcció que la prohibició d’aquests tractaments a l’Estat francès.

La roda de premsa per comunicar la petició del comitè d’empresa ha comptat amb el suport i la presència de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, l’Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals (Apquira), el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), l’Associació Salut i Agroecologia, Ecologistes en Acció i els sindicats CGT, UGT, CCOO i USOC de Parcs i Jardins.


L’acusat: un producte de Monsanto

El Roundap Ultra Plus és un dels noms comercials del producte de Monsanto Agricultura España SL. Els usos autoritzats són en camins, canals de regatge, tallafocs, herbàcies intensives i extensives, marges de les séquies, cultius, prats, vies de ferrocarril, camps de cotó… és a dir, a tot arreu excepte als camps de conreus d’aliments.

L’Agència Internacional de Recerca en Càncer ha publicat un estudi que determina que el glifosat s’ha de classificar com a “probable carcinogen per a humans”

Es tracta de l’herbicida més utilitzat arreu del món, tot i que està prohibit en alguns països. Recentment, l’Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC) de l’OMS ha publicat els resultats d’un llarg estudi que determina que el glifosat, el malathion i el diazinon són principis actius artificials que s’han de classificar com a “probables carcinògens per a humans”. I que el paration i el tetraclorovinophos es classifiquen com a “possibles carcinògens pels humans”. Des de fa anys, la campanya contra aquest herbicida impulsada al nostre país per la plataforma Som el que Sembrem ha aconseguit alertar molta gent i ha rebt el suport d’alguns ajuntaments.

Segons el comitè d’empresa, es desconeix la quantitat d’aquest tòxic que s’ha escampat per Barcelona i quan es va començar a utilitzar, però supera els deu últims anys. Ni l’anterior direcció política de Parcs i Jardins –governada per ICV durant el tripartit– en el seu moment ni l’actual han reaccionat davant la denúncia de les treballadores.

Segons les treballadores i les associacions que els donen suport, un pla de descontaminació de Barcelona hauria de començar per la prohibició d’aquests tòxics a les zones verdes, parcs i jardins, de la mateixa manera que s’han suprimit als recintes escolars. Per altra banda, també es denuncia que la interacció entre la contaminació atmosfèrica dels vehicles, la incineradora, l’ús de residus tòxics a les cimenteres i la contaminació d’aquests tractaments amb plaguicides químics de síntesi no ha estat estudiada de manera detallada com seria propi d’una ciutat que acull tantes visitants.

 

Com saber si el teu carrer està sent enverinat

Per conèixer els tractaments de plaguicides als carrers de Barcelona als parcs i jardins i a l’arbrat urbà, s’ha de seguir un camí fins a arribar a veure la data prevista i reservada d’inici i finalització del tractament, l’espai, la mena de tractament i el nom comercial del producte.

Per saber si el teu carrer està afectat, cal anar al web de Parcs i Jardins de Barcelona i trobar l’apartat Espais Verds. A la columna esquerra, a Tractament de plagues i malalties, cal clicar a Informació al ciutadà i, a la dreta, s’hi poden trobar els fitxers en pdf. La informació et pot obligar a tenir les finestres tancades uns quants dies, tenint en compte l’ampli període de temps que es reserva per a una actuació, normalment nocturna.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;