Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un atac feixista calcina l’Ateneu Popular de Sarrià

| Arxiu

De nou, avui cap a les tres de la matinada, l’Ateneu Popular de Sarrià ha patit un incendi, que ha deixat el local destrossat. A l’espera de l’informe de bombers, ja han avançat que probablement l’edifici s’haurà d’enderrocar degut a les males condicions en què ha quedat. Al pati ha aparegut la pintada “Estáis muertos CDR”, esvàstiques i creus cèltiques, segons han pogut comprovar membres de l’Ateneu. Tot i així, la Guàrdia Urbana, segons les ocupants, ha fet constar en el seu informe “causes desconegudes” i els han confirmat que l’immoble ha estat en flames durant cinc hores. A partir de l’informe que elaborin els bombers – que segons membres de l’Ateneu, els han avançat que ha estat provocat- i els tècnics de l’Ajuntament de Barcelona, els Mossos d’Esquadra obriran una investigació per determinar l’origen de l’incendi. Algunes veïnes d’un edifici adjacent han estat evacuades. El regidor Jaume Asens ha assegurat que el Consistori denunciarà els fets.

Al pati ha aparegut la pintada “Estáis muertos CDR”, esvàstiques i creus cèltiques, segons han pogut comprovar membres de l’Ateneu |Arxiu

No és la primera vegada que ataquen la seu de diferents col·lectius del barri. Segons membres de l’Ateneu, els atacs s’han intensificat des de la celebració del referèndum, el passat 1 d’octubre. Abans, ja hi havien trobat pintades feixistes al pati, però el 18 de novembre un grup va aconseguir entrar a la vella masia, okupada, situada al carrer Hort de la Vila, trencant la finestra posterior i van provocar greus destrosses: mobles trencats, cartells esquinçats, material fet malbé i pintades amb el símbol del jou i les fletxes adoptat per la Falange i el franquisme. L’atac es va produir precisament el mateix dia que s’havia celebrat una concentració unionista i espanyolista a plaça Artós, de les moltes que ha aplegat la plaça.

L’últim dels atacs es va produir el passat mes de gener. El col·lectiu va denunciar el dia 26 d’aquell mes la irrupció a l’espai mentre estava tancat. De nou es van pintar símbols feixistes i es van fer destrosses de mobiliari i materials. “No pot ser que després de mesos d’atacs, que coneixem perfectament els focus feixistes del districte: a plaça Artòs, al bar Sotavent, al [bar] Víctor, que alguns viuen a Sarrià-Sant Gervasi, altres venen de l’afició del [RCD] Espanyol. No s’estigui fent res per aturar-los”, ha lamentat i denunciat aquest matí l’Ateneu a Twitter.

 

Segons membres de l’Ateneu, els atacs s’han intensificat des de la celebració del referèndum, el passat 1 d’octubre |Arxiu

L’Ateneu Popular de Sarrià va néixer el 10 de desembre del 2015, quan un grup de joves del barri convocades per l’Assemblea de Joves de Sarrià-Esberla va okupar la masia del carrer Hort de la Vila 29, propietat de l’Ajuntament. La masia havia funcionat de taller de l’artista uruguaià-català Joaquín Torres García. Alhora, el pati i el pàrquing del costat pertany a la immobiliària La Llave de Oro, que hi ha projectat un aparcament soterrani i una promoció d’habitatges. Mentre la masia continuï okupada, l’empresa no pot desenvolupar les obres perquè posaria en risc la integritat de l’immoble.

Des d’aleshores ha estat focus d’atacs en forma de pintades, silicona al pany o destrosses a la porta, que han denunciat reiteradament. Membres de l’Ateneu esperen ara saber si podran recuperar algunes pertinences, però els bombers no permeten l’entrada a ningú pel risc que suposa. Les conseqüències d’aquest darrer atac probablement seran irreversibles i de moment, diverses entitats del barri ja els han ofert suport i espai per fer les reunions i activitats que es desenvolupaven a l’Ateneu fins ara.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;