Drets

El jovent de Sarrià-Sant Gervasi intensifica la lluita contra la falta d'espais i okupa un habitatge públic en desús

Pisarello assegura que no desallotjaran el casal, però demana poder comprovar que és segur i que s'obri al barri. La solució davant la manca de locals juvenils al districte continua sense arribar, malgrat el suport de BeC al manifest de No Tenim Lloc
Mentre a Sarrià es comença a construir el casal, al barri veí de Sant Gervasi de Cassoles, la demanda d’espais per a les organitzacions juvenils continua sense resoldre's
Victor Serri

El casal de joves del barri de Sarrià comença a ser una realitat. El dijous 10 de desembre, un grup de joves del barri convocades per l’Assemblea de Joves de Sarrià-Esberla va okupar la masia del carrer Hort de la Vila 29, una antiga casa que ara és propietat de l’Ajuntament i que es trobava en desús des del desembre de 2010. L’acció respon a la manca d’espais per joves al barri, una problemàtica compartida a tot el districte de Sarrià-Sant Gervasi des de fa temps i que, fa més d’un any, va donar lloc a la campanya No Tenim Lloc.

L’okupació es va produir en el marc d’una jornada reivindicativa sota el lema El barri és nostre, que va aplegar més d’un centenar de joves i va comptar amb la participació d'entitats com la colla bastonera El Bastó de Sarrià, caus i esplais. Un cop obert l’espai, es van fer actuacions musicals i teatrals a l’interior. Els fets van transcórrer sense incidents, malgrat la presència policial, ja que els agents no van intervenir ni identificar ningú per ordres dels responsables de l’Ajuntament, segons van apuntar ells mateixos.

Membres del consistori van advertir que calia una supervisió de l’habitatge per comprovar-ne la seguretat

Dues persones van passar la nit al casal per evitar un possible desallotjament. L’endemà, un grup de membres del consistori va anar a parlar amb les joves per saber quines intencions tenien i les van advertir que calia fer una supervisió de l’habitatge per comprovar que era segur. El mateix dissabte, l'Esberla va portar un arquitecte per examinar l’immoble.

El local, que anteriorment havia acollit el CSO Lipoteka, necessita reformes, cinc anys després que els Mossos d’Esquadra el desallotgessin, deixessin les portes i les finestres tapiades i fessin diversos forats al sostre interior per evitar futures okupacions. Sabent que no hi ha risc d’esfondrament, les membres de l’Assemblea de Joves ja han començat les tasques de neteja i habitabilitat. "Que es tracti d’un patrimoni històric del barri li dóna més valor", ha subratllat la Marta, membre del col·lectiu.

Les joves ja han començat a netejar el nou espai okupat, propietat de l'Ajuntament i situat al carrer Hort de la Vila 29 de Sarrià / Ignasi Feltrer

 

Un dels reptes serà integrar el centre al barri i aconseguir l’acceptació del veïnat, que encara té molt presents les molèsties ocasionades durant l'okupació anterior. Davant d’aquesta situació, en el seu moment, es va convocar una pixarada popular davant la seu del districte per denunciar el soroll nocturn i la brutícia. Per aquest motiu, divendres, algunes veïnes es van acostar a la casa mostrant la seva preocupació. Tanmateix, l'Esberla ja ha declarat que vol "respectar les veïnes i tenir-hi bona comunicació". "Ens volem desmarcar del que havia estat aquest local", ha apuntat la Marta.

Aquesta és la tercera vegada que s’okupa l’habitatge, la primera des que és municipal. Per trobar-li una utilitat pública, algunes veïnes reclamaven que s'hi construís una casa de la cultura popular. D’altres eren partidàries de crear-hi un museu de la pedagogia de l’art a través de les joguines que hi va fabricar l’artista Joaquim Torres-García quan la casa era el seu taller.

L’alliberament de l’espai arriba després de diversos actes reivindicatius –des d’una cassolada fins a una acampada– i intents de diàleg amb l’Ajuntament que no han donat fruits. Davant d’aquest immobilisme, les joves han decidit prendre la iniciativa i fer-se amb el seu propi local autogestionat.

Trobada amb l’Ajuntament i el veïnat

Després de l’okupació a Sarrià, el primer tinent d'alcalde i regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Gerardo Pisarello, es va reunir amb representants de No Tenim Lloc, juntament amb l’Associació de Veïns de Sarrià i l’Associació Cultural Casa Orlandai aquest dissabte. El regidor va defensar l’okupació, però va alertar que s’ha de comprovar la seguretat de l’espai i que s’ha de fer pedagogia per demostrar que el local és d’interès públic. "Només tenim onze regidors i molta oposició, i més aquí", va advertir.

Així, va demanar a les representants de l’Esberla de Sarrià que deixin entrar els bombers a revisar l’edifici i que busquin el suport de més entitats, com les presents a la reunió. "Com que l’edifici és de l’Ajuntament, si hi hagués un accident, en seríem responsables i, amb la poca força que tenim al ple, us asseguro que s’hauria acabat tota experiència d’autogestió", va explicar. De fet, al districte, Barcelona en Comú (BeC) només hi té dues conselleres, per sota de les deu de CiU, tres de C’s, tres del PP i una d’ERC.

La gerent del districte insisteix que s’ha de fer l'inventari perquè "fins i tot podria ser que hi hagués un local per a joves millor"

Des de l’Associació de Veïns i Veïnes es va dir que, "tot i que potser l’okupació no és la millor via", estan d’acord amb el fons de la qüestió i, al cap i a la fi, "és una manera d’accelerar-ho". "Ja n’estem farts de la lentitud administrativa i els joves encara són més impacients que nosaltres", van afegir. No entenen que s’hagi de mirar altra vegada quin és el patrimoni de l’Ajuntament, si les veïnes ja el coneixen. No obstant això, la gerent del districte, Amàlia Ganga, insisteix que s’ha de fer l’inventari perquè "fins i tot podria ser que hi hagués un local per a joves millor".

Pisarello aposta per una entesa amb l’Associació de Veïns i Veïnes per fer un projecte comú a través d’un procés participatiu que també aprofiti l’edifici contigu, ara llogat i propietat del consistori. El districte reitera que ha de tenir en compte tots els col·lectius i que tant la ubicació del local de joves com l’ús de la casa de l'Hort de la Vila s'hauran de decidir al Pla d’Actuació del Districte (PAD 2015-2018), que s’està elaborant a cada barri amb la participació veïnal. Per la seva banda, l'Esberla encara no pot confirmar quin serà l’ús immediat del local alliberat, encara que reivindiquen que ha de ser el jovent del barri qui ho decideixi. Amb aquesta finalitat, s’ha convocat una assemblea oberta aquest dimecres 16 a les set de la tarda per definir el nou projecte.

Concentració a Cassoles

Mentre a Sarrià es comença a construir el casal, al barri veí de Sant Gervasi de Cassoles, la demanda d’espais per a les organitzacions juvenils continua sense resoldre’s. Per això, el mateix divendres al vespre, la plataforma No Tenim Lloc va convocar una concentració a la plaça Molina amb la mateixa reivindicació. Sota els lemes A Sarrià i Cassoles volem espai per joves i Per Nadal volem casal, prop d’un centenar de joves dels caus i les assemblees de joves del districte van recórrer el carrer Balmes fins a la plaça Frederic Soler.

BeC, juntament amb les JERC i la CUP del districte, van signar el manifest fundacional de No Tenim Lloc

Un cop acabada la marxa, els col·lectius van llegir el manifest, en què es reclama que l’Ajuntament compleixi el compromís preelectoral de solucionar la manca d’espais. De fet, a diferència del govern anterior, BeC, juntament amb les JERC i la CUP del districte, sí que van signar el manifest fundacional de No Tenim Lloc. Ara, els grups impulsors de la campanya els demanen que siguin conseqüents. Després de fer una assemblea oberta, un grup de participants va acampar a la plaça per passar-hi la nit. A diferència de l’acampada anterior del mes d’abril (quan la policia va trencar cinc tendes), la Guàrdia Urbana no va intervenir i la nit va acabar amb normalitat.

Albert Freixa, membre de l’Assemblea de Joves de Cassoles i cap de l’Agrupament Escolta Pere Quart, explica que durant la primera concentració van ser desallotjades pels agents de seguretat del vestíbul de l’estació de Reina Elisenda, on havien acabat arran de la pluja intensa que queia. Segons ell, també cal parlar de la qüestió amb els nens i nenes, perquè vegin que "no podem dir que fem una feina de transformació social si no ens mobilitzem".

Campanya No Tenim Lloc

Freixa explica que, fa un any, les joves volien crear una plataforma d’entitats juvenils a Cassoles i, definint les temàtiques, van veure que la mancança d’espais juvenils era comuna i que, a Sarrià, també existia. Per això van començar la campanya conjunta No Tenim Lloc, "un moviment molt ampli on ha pogut entrar tothom". Prova d’això és que s’hi integrarà l’AEiG Santa Maria Santa Agnès, que no té local propi i ha de fer les activitats a l’escola Poeta Foix, als patis escolars oberts al barri, amb uns horaris molt limitats. Jordi Papiol, un dels caps, assenyala que han de pagar 50 euros al mes per guardar el material en un traster diminut.

Acte reivindicatiu per reclamar un espai pel jovent del districte el mes de març passat / Anna Civit

 

La plataforma només s’ha pogut trobar amb el nou govern municipal una vegada. Va ser el 10 de novembre, a la reunió de districte del Consell de Joventut de Barcelona, juntament amb l’Assemblea de Joves de Vallvidrera. Freixa diu que pensaven que "amb aquest Ajuntament, canviarien les coses i, de fet, la voluntat ha canviat, però les accions són les mateixes". Respecte a l’anterior reunió amb CiU al consistori, "hi va haver un canvi d’actitud, però no de solucions", diu un cap de l’AE Wé Ziza. La diferència és que, amb el regidor de CiU Joan Puigdollers, la reunió va ser "desagradable", conclou. Tot i les demandes, aquesta va ser l’única trobada que van tenir amb membres de l'equip de govern anterior, justament en campanya electoral.

El jovent de Sant Gervasi de Cassoles reivindica un espai propi pel barri tot i l'okupació a Sarrià

Durant la darrera reunió, a la qual no va assistir el regidor del districte Gerardo Pisarello, no hi va haver cap resposta concreta, "i això ens crema", afegeix Freixa. La gent de Cassoles va portar cinc o sis propostes d’espais privats que es podrien utilitzar amb el lloguer pagat per l’Ajuntament. "No ho van ni escoltar. Ens van dir que ara estudien quin és el patrimoni municipal i les necessitats reals i que tardaran un mínim de dos mesos", conclou.

Per aquest jove, encara que l’okupació del carrer Hort de la Vila sigui un pas endavant, no tindria sentit que un sol local fos el resultat de la campanya. Per això en demanem un de propi a Cassoles. Per contra, el conseller de BeC Joan Manuel del Llano no veu viable trobar dues solucions diferenciades. "Cada barri no pot tenir un casal de joves; potser és més necessari atendre la gent gran. També podríem fer un centre de salut mental a cada barri i no ho fem", va afirmar. Lluny de resoldre-ho, el 18 de maig, abans de les eleccions municipals, es va enderrocar un altre dels possibles espais útils per al jovent de Cassoles.

Així doncs, amb aquests últims esdeveniments, s’ha posat de manifest que el jovent del districte no es queda amb els braços plegats. "El jovent es desperta" –com deia una pancarta– i dóna vida a un districte que no està apagat.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: