Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una revenja històrica vistosa

Els anys de colonització japonesa, anteriorment silenciats, s’han convertit en un tema recurrent del cinema sud-coreà recent. S’ha abordat en forma de thriller d’espionatge (El imperio de las sombras) i també de drames sobre l’esclavitud sexual infringida a milers de dones (The last comfort woman, Spirits’ Homecoming). En canvi, Asesinos aposta per l’espectacle d’acció protagonitzat per un grup partisà. Tot i l’orientació comercial de la proposta, els seus responsables no oculten ni suavitzen les implicacions de la lluita armada. La violència no va dirigida contra edificis ni masses anònimes de soldats: l’objectiu és matar un prohom col·laboracionista i un militar nipó durant el casament del segon amb la filla del primer. Un agent doble complicarà les coses i el grup serà perseguit per dos sicaris.

El realitzador Choi Dong-hoon (El gran golpe) ofereix un blockbuster que juga diverses cartes. Les escenes de tirotejos, extraordinàriament vistoses, refermen la capacitat tècnica de la indústria audiovisual sud-coreana, mentre els personatges secundaris introdueixen tocs d’humor –i de distanciament vers la cruesa dels fets narrats–, a través dels quals afloren debats tarantinians sobre la viabilitat econòmica d’esdevenir assassins patriòtics. No hi falten els amors sublimats amb gestos heroics ni els excessos monumentalistes, ja que la durada de la pel·lícula –s’acosta a les dues hores i mitja– pot reduir la seva intensitat.

Com acostuma a succeir al cinema propagandístic, figures molt diverses acaben unint-se per una causa comuna. L’heroïna, que ha patit les tendències genocides de l’imperialisme japonès, mostra la seva resolució des de l’inici. Els seus companys són més escèptics, però el tarannà desfermadament homicida del militar a qui han de matar facilita el tancament de files patriòtic. Choi i companyia no forcen el happy end, que resultaria molt estrident en aquesta història de sacrificis i derrotes, sinó que assagen una sortida agredolça en forma de consolació venjativa i càstig dels traïdors.

 

BD/DVD
Asesinos
Director: Choi Dong-hoon
Guionista: Choi Dong-hoon, Lee Ki-cheol
Durada: 140 minuts
Editora: Mediatres / Cameo

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;