Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Inauguren els blocs Bages 9 i Àlex de Sárraga durant les marxes del Primer de Maig a Manresa i Lleida

La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages anuncia l'ocupació d'un immoble propietat de la Sareb al carrer del Joc de la Pilota 18, en ple centre de la ciutat i abandonat des de l'any 2008. La PAH Lleida obre un edifici abandonat propietat del fons voltor Divarian, on s'hi allotjaran famílies vulnerables. La PAHC Sabadell també ha anunciat l'obertura d'un habitatge al carrer de Coromines

El Bloc Bages 9 té quatre plantes i vuit habitatges. L'immoble de la Sareb estava abandonat des de l'any 2008 | Arxiu

En el marc de la manifestació del Primer de Maig a Manresa, i quan la marxa transitava pel carrer del Joc de la Pilota del centre de la capital bagenca, una gran pancarta s’ha desplegat sobre la façana de l’edifici del número 18, un immoble de quatre plantes i vuit habitatges que des de l’any 2008 es troba en estat d’abandonament. “Prenem el que és nostre. Bloc Bages 9”, es  podia llegir mentre diverses activistes encenien bengales amb fum de color verd, amb l’objectiu de cridar l’atenció del veïnat i en senyal d’anunci de l’obertura de l’edifici.

PAHC Bages ha emès un comunicat i ha fet una crida a la població per a concentrar-se davant de l’immoble, que asseguren defensaran amb “fermesa i determinació”

Tot seguit, des de les xarxes socials de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages (PAHC Bages) s’ha emès un comunicat i s’ha fet una crida a la població per a concentrar-se davant de l’immoble, que asseguren defensaran amb “fermesa i determinació”. L’edifici estava blindat amb una porta metàl·lica, però patia un avançat estat de degradació, amb les finestres trencades i deteriorades des de fa anys.

“Ens organitzem i lluitem; contra aquest sistema en decadència i en la construcció d’un món nou que fa anys que dibuixem. I seguim, constants i compromeses, perquè no pararem fins a l’últim alè”, expliquen des de la PAHC Bages, mentre comencen a organitzar un dinar popular. “No es tracta només d’un bloc de pisos, es tracta de demostrar que només podem ampliar i lluitar pels nostres drets si prenem el que és nostre, sense demanar permís a ningú”, reblen des del Moviment Popular del Bages.

Cal recordar que Manresa compta amb gairebé 8,000 pisos buits, un 23% del parc d’habitatge del municipi. Amb aquest percentatge lidera el rànquing de pisos buits a Catalunya. “Cap ajuntament ha estat capaç de posar ordre a aquesta situació i de resoldre el gravíssim problema que tenim amb l’accés a l’habitatge. Durant aquests anys ha estat la PAHC qui ha liderat aquesta resposta: aturant desnonaments cada setmana i reallotjant a les famílies als 9 blocs okupats fins avui”, critiquen des de l’entitat.


A Lleida, nou bloc Àlex de Sárraga

A la mateixa hora la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Lleida (PAH Lleida), també en coordinació amb l’Obra Social de la PAH, anunciava l’obertura del bloc de pisos Àlex de Sárraga, que han volgut anomenar així en homenatge a l’advocat laboralista i activista dels moviments socials antifeixistes i d’esquerres que va morir l’any passat als 76 anys.

Nou bloc Àlex de Sárraga, al carrer de Manuel de Montsuar 2 de Lleida |Mireia Barés

En una nota de premsa, PAH Lleida explica que a l’edifici propietat del fons voltor Divarian (vinculat al BBVA) hi aniran a viure “famílies expulsades del circuit de la Paeria, que veuen en l’ocupació l’única manera d’accedir a un habitatge en condicions”. També han fet una crida perquè els lleidatans i les lleidatanes es concentrin davant de l’edifici, ubicat al carrer de Manuel de Montsuar 2.


Habitatge per a família precària a Sabadell 

En finalitzar la manifestació unitària del Primer de Maig a Sabadell també s’ha fet públic l’obertura d’un habitatge en desús que es destinarà a una família precària del municipi. La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme de la ciutat vallesana ha fet una crida a concentrar-se davant del número 45 del carrer de Coromines, on es troba la casa baixa de doble planta ocupada, ben a prop del Mercat Central. A mitja tarda, però, una dotació de l’ARRO Metropolitana Nord va efectuar un desallotjament exprés de l’edifici, fent fora la família que havia començat a traslladar-hi les seves pertinences.

Ocupació de l’habitatge en desús al número 45 del carrer de Coromines de Sabadell |Arxiu

En un comunicat conjunt de l’Obra Social de la PAH i les plataformes d’afectades del Baix Montseny, Bages, Lleida i Sabadell han detallat que les ocupacions en aquests quatre territoris s’han fet de manera coordinada sota la campanya “Prenem el que és nostre. Pel Primer de Maig: expropiem-los”. “En temps de crisi capitalista, on més crua i evident es torna l’explotació a la qual ens sotmet aquest sistema, el moviment per l’habitatge català s’omple de coratge i passa a l’ofensiva”, conclouen amb determinació.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!