Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'estudiantat universitari convoca una nova vaga per la rebaixa del 30% de les taxes aprovades pel Parlament

El moviment estudiantil d'arreu de Catalunya, a través de les assemblees de facultat, ha convocat una vaga pel 29 de novembre, en coordinació amb altres manifestacions del sector públic, per tal de reclamar l'aplicació de la rebaixa del 30% de les taxes sobre els costos de les matrícules, aprovada en una moció al Parlament de Catalunya l'abril del 2016

Manifestació estudiantil per l'educació publica | Arxiu

El moviment estudiantil ha convocat una jornada de vaga pel 29 de novembre a totes les universitats del territori, la qual s’estendrà també al 28 de novembre a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per tal de reivindicar les seves demandes locals. Durant aquestes jornades de vaga, membres de les assemblees de facultat paralitzaran les activitats lectives i administratives als centres docents universitaris, impedint així la realització de les classes habituals i donant lloc a una activitat nul·la per part del professorat i del personal d’administració i serveis.

Aquesta mobilització s’emmarca en el seguit de vagues i manifestacions succeïdes al Principat —amb seguiment arreu dels Països Catalans— des de l’any 2015. Al desembre d’aquell any, es va convocar una sèrie de consultes obertes a l’estudiantat en diverses universitats catalanes preguntant als estudiants sobre l’aplicació del model educatiu 3+2, impulsat pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Els resultats d’aquest referèndum es varen saldar amb un contundent 95,2% en contra de l’aplicació del model 3+2 a la universitat (tres anys de grau i dos de màster). La participació en aquests referèndums va ser de mitjana un 250% superior respecte d’altres comicis vinculants a les universitats, com per exemple les eleccions al rectorat.

El 20 d’abril d’aquell mateix any culminava una jornada de manifestació del sector universitari la qual va acabar davant del Parlament de Catalunya, on es va aprovar una moció que propugnava la rebaixa del 30% de les taxes universitàries. Des de l’aplicació del Pla Bolonya, les taxes universitàries van créixer arreu de l’estat, i Catalunya fou la comunitat autònoma on més ho varen fer, fins a un 60% més. La rebaixa d’aquest 30% suposaria tornar als preus previs a l’aplicació del Pla Bolonya. Tanmateix, segons explica la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Laia Casas, l’objectiu del moviment estudiantil és el d’encaminar-se a la gratuïtat total del cost de la universitat.

A la Universitat Autònoma de Barcelona, on la vaga s’avança un dia abans, s’hi inclouen demandes específiques com l’expulsió de bancs i caixes de la universitat o la denúncia de l’elaboració de llistes negres d’estudiants i gravació indeguda amb càmeres de vigilància amb complicitat del Rectorat

Durant aquests darrers anys, diverses mobilitzacions a les universitats han succeït en format de vaga amb l’objectiu de reprovar, com diu Casas, “l’elevat i excessiu cost d’unes taxes que impossibiliten l’accés a la universitat a les classes més populars i obreres”, les quals augmenten any rere any. Una d’aquestes mobilitzacions, el desembre del 2016, va consistir en l’ocupació de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, de la qual els Mossos d’Esquadra varen desallotjar les estudiants concentrades per la força de forma contundent. A la Universitat Autònoma de Barcelona, on la vaga s’avança un dia abans, s’hi inclouen demandes específiques com l’expulsió de bancs i caixes de la universitat o la denúncia de l’elaboració de llistes negres d’estudiants i gravació indeguda amb càmeres de vigilància amb complicitat del Rectorat.

Laia Casas explica que aquesta “és una vaga que s’emmarca en l’elaboració d’uns pressupostos socials, i pel que fa al sector estudiantil, es posa sobre taula la demanda de la rebaixa del 30% de les taxes”, tot interpel·lant al conseller d’Economia, Pere Aragonès. Argumenta que “d’ençà de l’aplicació del Pla Bolonya, el 2012, s’ha produït un fenomen d’elitització del moviment estudiantil on la classe treballadora s’està quedant fora de l’accés a la universitat”. Alhora, Casas explica que aquest model que s’ha imposat a tota la Unió Europea “és incompatible amb la vida laboral i la vida estudiantil”.

Durant aquests darrers anys, diverses mobilitzacions a les universitats han succeït en format de vaga amb l’objectiu de reprovar el cost excessiu de les matrícules |Arxiu

 

Dos anys i mig després de l’aprovació de la moció al Parlament, aquesta no ha estat aplicada, i és per aquest motiu que des de les assemblees de facultat s’ha organitzat aquesta vaga “i totes les que facin falta fins aconseguir-ne l’aplicació”, diu Casas. Durant aquests anys, diverses estudiants han estat blancs de casos repressius, com ho són les encausades del cas de La Pública a Judici per haver participat en manifestacions i vagues en diverses universitats, i multitud d’estudiants han estat identificades o patit lesions a causa d’agressions físiques per part d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

 

Coincidència de mobilitzacions

Tanmateix, Casas expressa la importància del model organitzatiu del moviment estudiantil, el qual. a parer d’ella, “sorgeix de les assemblees de facultat i el moviment de base i, per tant, el SEPC i altres sindicats i col·lectius estudiantils hi donen suport i s’adhereixen a la seva vaga. La vaga pertany a les assemblees, no a cap sindicat”. Al SEPC s’hi sumen altres organitzacions com l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), l’Assemblea Groga, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), CGT Ensenyament, la Unió de Sindicats de Treballadors/es de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC) i el Sindicat d’Estudiants d’àmbit estatal. La manifestació serà conjunta i està convocada pel dijous 29 de novembre a les 10.30 hores als Jardinets de Gràcia. Les expectatives a futur de la vaga són, segons Casas, “arribar a la gratuïtat de la universitat”, però explica que “s’han d’anar fent passes, i la primera és la rebaixa del 30%, a través de la lluita i pressió social als carrers”.

Aquesta vaga d’universitats coincideix amb una altra mobilització que engloba tota la comunitat educativa, des del Personal Docent i d’Investigació (PDI) i el Personal d’Administració i Serveis (PAS) fins a les escoles de secundària i primària. A aquesta vaga també s’hi sumen els sindicats i assemblees de professorat i treballadores que demanen una millora de la inversió en l’educació pública.  I, alhora, coincideix amb altres mobilitzacions d’altres sectors públics, com la vaga de Sanitat empresa aquesta setmana. El bloc estudiantil s’unirà a la resta de mobilitzacions en una gran manifestació conjunta dels sectors públics a les 12 del migdia a la plaça Universitat.

A la UAB, 290 estudiants s’hi han quedat a dormir i aquest matí han muntat piquets a les carreteres, rotondes, accessos dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i les facultats. A la Universitat Pompeu Fabra (UPF), una cinquantena d’estudiants es van concentrar davant el Campus Ciutadella amb la voluntat de passar-hi la nit per tal d’organitzar els piquets l’endemà, però la celebració d’un acte institucional sobre la Constitució, amb la presència de la ministra espanyola Meritxell Batet i la consellera de Justícia, Ester Capella, ho ha impedit.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!