Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un sindicat del Metro de Barcelona porta a la Fiscalia la creació d'una plaça "feta a mida" per a una exassessora del PSC

A l'escrit, presentat per un delegat sindical de Solidaritat Obrera a l'empresa pública Ferrocarril Metropolità de Barcelona, s'apunta a la relació de la beneficiària de la plaça amb la regidora socialista Rosa Alarcón, fins fa unes setmanes presidenta de TMB, i es demana una actuació "ràpida i diligent" de la justícia

Rosa Alarcón, fins fa unes setmanes regidora de Mobilitat de Barcelona i presidenta de TMB | Arxiu

En l’última edició del butlletí intern de la secció sindical de Solidaritat Obrera al Ferrocarril Metropolità de Barcelona, s’afirmava que la Fundació TMB “sembla que ara serà usada com a porta del darrere per a col·locar a amics/amigues, afiliats/des, familiars i una infinitat de relacions d’amistat, familiar o personal”. Poc després, en data de 25 d’agost de 2021, un delegat d’aquest sindicat va presentar un escrit a la Fiscalia Provincial de Barcelona on se’ls “posava en coneixement” de l’adjudicació de dos llocs de treball que, segons els denunciants haurien d’haver estat “regits pels criteris de la contractació pública”.

En el primer dels casos denuncien que una plaça de coordinació de projectes a la Fundació TMB s’hauria adjudicat a l’exassessora del PSC sense “la fase d’oposició consistent en proves o exercicis” i que no es va ofertar “de forma interna a la plantilla de Metro”. Fonts de TMB consultades per la Directa manifesten que la fase d’oposició va comptar amb una “avaluació per competències per valorar la idoneïtat de les persones aspirants al lloc de treball”, sense aclarir si hi va haver o no exàmens. Amb relació al fet que no s’ofertés internament, les fonts asseguren que “es van presentar un total de 24 aspirants, alguns dels quals persones que pertanyen a la plantilla d’alguna de les societats de TMB”. Des de l’empresa, a més, un cop coneguda la denúncia sindical, s’assegura que “les proves de la fase d’oposició les va portar a terme una empresa externa especialitzada, d’acord amb el que preveien les bases i per acord del tribunal”.

El delegat de Solidaritat Obrera a TMB detalla que la beneficiària del lloc de treball a la Fundació TMB “havia ocupat càrrecs a l’oficina de premsa de l’Alcaldia de Barcelona, també per al PSC, i ha realitzat gran part de la seva carrera professional al costat de Rosa Alarcón”

Des del sindicat Solidaritat Obrera consideren que “estem davant de greus irregularitats”. A més, el delegat sindical, Àngel González, es mostra convençut que la plaça estava feta “a mida”, ja que “el perfil està redactat de manera que la persona que ha obtingut la plaça no tingui rival en igualtat de condicions”. Fonts de TMB, en relació a això, destaquen que en el perfil es va valorar el “lideratge, comunicació i influència, capacitat de relacions interpersonals, capacitat de resolució de conflictes, treball en equip i flexibilitat”. Per últim, a l’escrit presentat davant la Fiscalia es detalla que la beneficiària del lloc de treball a la Fundació TMB “havia ocupat càrrecs a l’oficina de premsa de l’Alcaldia de Barcelona, també per al PSC i que ha realitzat gran part de la seva carrera professional al costat de Rosa Alarcón”, qui fins fa dues setmanes era la presidenta de TMB. Jaume Collboni la va apartar de la cúpula de l’ens metropolità a mitjans de setembre, relegant-la a portaveu del grup municipal.

En el segon cas, que consta a l’escrit enviat a la Fiscalia, es posa la lupa sobre una plaça de director de negoci corporatiu de Projectes i Serveis de Mobilitat (PSM), una de les societats mercantils integrades a Transports Metropolitans de Barcelona. Des del sindicat denunciant s’assegura que tampoc es va fer la promoció interna i que l’adjudicació s’hauria resolt “sense exàmens ni proves avaluatòries”. A més, s’assenyala que, “en tenir accés al contracte, es constata que ha estat contractada per l’empresa Autobusos de Barcelona (TB) i no per PSM, com constava a les bases del concurs”. En tots dos casos el sou previst supera els 60.000 euros bruts anuals.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!