Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La mirada orgullosa de Martin Chambi

A Foto Colectania podem veure aquests dies un conjunt de fotografies d'aquest retratista peruà que mostren un orgull etnocultural que s’expressa retratant un americà nadiu i la seva llama amb la majestuositat d’un monument i deixant que les runes s’exhibeixin, sense anhels, nues a la llum

Durant molts segles, el retrat va ser un gènere que barrejava art i orgull de classe, un producte artístic privat que complia una funció tant decorativa com de reafirmació social.

Martin Chambi va saber identificar l’art que s’amagava darrere de tots aquells retrats que va realitzar als estudis de Max T. Vargas i a l’Estudi d’art Vargas Hermanos. Durant aquests nou anys d’aprenentatge, va veure la riquesa del gènere que, popularitzat, jugava un paper important en la percepció social.

Més tard posaria la càmera i aquestes habilitats al servei de la ciutat de Cusco i la seva cultura. A Foto Colectania podem veure aquests dies un conjunt de fotografies on destaquen el seu domini de la llum i les ombres i l’ús de telons de fons que l’allunyen de la visió jerarquitzada d’alguns fotògrafs forans. Les imatges de Chambi mostren un orgull etnocultural que s’expressa retratant un americà nadiu i la seva llama amb la majestuositat d’un monument i deixant que les runes s’exhibeixin, sense anhels, nues a la llum.

Amb la intenció de crear un diàleg entre diferents percepcions d’una mateixa realitat, també es poden veure fotografies del citat Vargas, Verger o Harris que ajuden a ampliar l’horitzó de l’exposició.

Article publicat al número 547 publicación número 547 de la Directa

EXPOSICIÓ

'Martín Chambi i els seus contemporanis. Els Andes fotografiats'
Comissaris: Andrés Garay i Stefano Klima
Fundació Foto Colectania, Barcelona
Fins al 12 de juny

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!