Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La PAHC Bages okupa un nou bloc a Manresa durant la jornada de l’1 de Maig

En acabar la manifestació de l'1 de Maig es va fer pública l'okupació del vuitè bloc de la PAHC Bages, propietat de Cerberus. L’immoble okupat ahir permetrà donar solució habitacional a cinc famílies, segons el col·lectiu pel dret a l’habitatge

Cerberus acumula gairebé 16.000 habitatges a l’Estat Espanyol i ha estat objecte de nombroses denúncies per part del moviment pel dret a l’habitatge | Sergio Priego

La PAHC Bages compta amb vuit blocs okupats, després que la manifestació de l’1 de Maig a la ciutat de Manresa finalitzés amb l’anunci de l’okupació de l’últim d’ells. “No tenim forces per rendir-nos”, resava la pancarta que van desplegar des de l’interior de l’edifici i que va despertar els aplaudiments i crits d’alegria de més d’un centenar de manifestants que es trobaven donant suport a l’acció. “Sí se puede”, “no s’entén: gent sense casa i cases sense gent” o “la PAHC unida jamás será vencida” són alguns dels càntics que es repetien entre la multitud aplegada.

“Estem molt contents”, manifesta Jesús, membre de la PAHC Bages. “Hem aprofitat un dia important i de reivindicació per alliberar un altre habitatge per la gent, que en el fons és a qui pertanyen. La majoria són de bancs i de fons voltors, i estem recuperant el que és nostre”. L’immoble okupat ahir per l’organització permetrà donar solució habitacional a cinc famílies. Una d’elles ja hi ha entrat a viure: es tracta d’una família amb quatre infants, que estava a punt de ser desnonada.

Per la jornada d’aquest diumenge hi ha previst un vermut i un concert amb la presència de Maria Ribot i Àngel Guilanyà

El primer dia va transcórrer entre el dinar preparat per l’espai popular de joves Al Qowa, les tasques de neteja i habilitació dels pisos i una assemblea oberta en què es va decidir col·lectivament com organitzar-se a partir d’aquell moment. Una cinquantena de persones van romandre al llarg de la tarda a l’indret, col·laborant en diverses tasques. Per la jornada d’aquest diumenge hi ha previst un vermut i un concert amb la presència de Maria Ribot i Àngel Guilanyà.

“L’1 de maig a Manresa ha estat una festa per partida doble: pels nostres drets com a treballadors i pel nostre dret a l’habitatge”, celebra Jesús. “Nosaltres som la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, però també pel capitalisme, no ho oblidem”.

El bloc de pisos okupat és propietat de Cerberus, un fons voltor amb seu als EUA que acumula gairebé 16.000 habitatges a l’Estat Espanyol i que ha estat objecte de nombroses denúncies per part del moviment pel dret a l’habitatge. En el I Congrés d’Habitatge de Catalunya, que el 2019 va reunir grups d’habitatge, sindicats de barri, sindicats de llogateres i PAH, es va decidir iniciar una campanya de denúncia anomenada “Guerra a Cerberus”. Des d’aleshores s’han realitzat diverses accions en un intent d’aturar els desallotjaments que realitza aquest fons voltor, entre les quals okupar una immobiliària barcelonina de la seva propietat. L’objectiu és aconseguir que el fons negociï lloguers socials amb les afectades, una cosa a la qual fins ara s’ha negat.

Per la PAHC Bages, l’okupació d’habitatges és una eina “per resoldre més o menys temporalment la situació dels nostres companys”, segons afirma Marc Baylina, també membre de l’organització. El jove titlla la quantitat d’habitatge pública d’“escassa”, el que estaria provocant una situació “insostenible i vergonyosa”. És per això que considera que l’okupació és també útil “per assenyalar a qui s’està enriquint convertint l’habitatge en un negoci”, en aquest cas Cerberus. Segons la seva opinió, els fons voltors posen el negoci per sobre del dret a la vida. Des de la PAHC Bages, en canvi, reivindiquen que cal “posar la vida per damunt de la propietat privada, sobretot quan la propietat privada arruïna la vida de les persones”. És per aquest motiu que troben legítima l’expropiació, com la solen anomenar, d’habitatges.

A la PAHC Bages consideren que la gestió en matèria d’habitatge que ha fet el consistori en els últims dos anys està sent “pèssima i vergonyosa”

L’Obra Social de la PAHC és la comissió encarregada de treballar aquesta temàtica. Recullen els casos més urgents de les companyes que no tenen sostre o que estan a punt de ser desnonades, i treballen conjuntament amb elles, des del suport mutu, per trobar una solució. Una de les opcions a què recorren és l’okupació d’habitatges en mans de bancs i fons voltors. A Manresa la PAHC va xifrar en 6.700 els pisos buits el novembre del 2020.

El col·lectiu posa en relleu la responsabilitat de l’Ajuntament en la situació límit en què es troben moltes famílies en situació d’emergència habitacional. Consideren que la gestió en matèria d’habitatge que ha fet el consistori en els últims dos anys està sent “pèssima i vergonyosa”, i denuncien que “l’administració no està fent la seva feina i ens està tocant fer-la a nosaltres, buscant solucions per aquestes famílies”.

Actualment, la PAHC Bages està bolcada en la defensa del Bloc 7. L’Audiència de Barcelona ha condemnat les 41 habitants del bloc a abandonar-lo i a pagar una multa de 9.000 euros. En els baixos del bloc s’hi troben l’espai de joves Al Qowa, l’escola de dones Soror, l’espai de defensa legal i un dels espais de l’Escola Popular. Des de la PAHC estan decidides a aturar aquest llançament, i reuneixen forces per fer-ho al mateix temps que es preparen per a l’onada de desnonaments que preveuen que arribarà quan s’aixequi la mesura que en limita la seva execució a causa de la situació de pandèmia.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!