Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La vida... i res més

La casualitat, o no, ha fet que dues editorials catalanes (Raig Verd i Labreu Edicions) hagin volgut recuperar per a la nostra llengua l’obra de dues escriptores coetànies de l’antiga URSS, Svetlana Aleksiévitx
i Serguei Dovlàtov, fonamentals per a entendre la literatura russa de tombant de segle. Ambdues són responsables de diverses obres amb la inusual capacitat de traslluir sensibilitat a flor de pell i d’insuflar, a la vegada, en la lectora la necessitat ineludible d’afrontar les contradiccions inherents a l’arquitectura politicosocial de l’URSS.

L’ofici, de Dovlàtov, recull dos llibres: El llibre invisible i El diari invisible. El primer parla de la societat literària de Leningrad, mentre que el segon ho fa dels seus primers mesos a Nova York. La poètica del rus és una amalgama de fragments de “diaris creatius”, d’anècdotes hilarants, cartes i etzibades (tendres, malgrat tot) a tort
i a dret. La prosa acurada i refractària a qualsevol tipus de recargolaments estilístics s’obstina a explicar com és la vida al seu voltant, i no a reflexionar al voltant de com haurien de viure.

Dovlàtov defuig la transcendència i l’apologètic per posar l’èmfasi en la quotidianitat, tan incomprensible, tan petita i tan inabastable. L’ofici és un conjunt de textos de diferents naturaleses que adquireixen coherència perquè l’assemblatge és invisible, i el compromís de l’autor amb l’honradesa s’imposa.

Article publicat al número 460 publicación número 460 de la Directa

LLIBRE

L’ofici
Serguei Dovlàtov
Labreu Edicions, 2018
328 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!