Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L’Ajuntament de Barcelona emet una ordre de precinte de l’antena de la ràdio lliure Contrabanda

El mes de juliol, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre una sentència que obliga a precintar les emissores de ràdio "il·legals" i "enderrocar les obres i instal·lacions" des de les quals emeten. Des de Contrabanda denuncien que se les equipari a les antenes d'emissores comercials i reclamen una antena comunitària que doni cobertura a les ràdios lliures de la ciutat

Protesta contra el precinte de l'antena de Ràdio Contrabanda | Contrabanda

Potser quan algú sintonitzi el 91.4 avui al migdia hi trobarà silenci en comptes de Contrabanda FM, la ràdio lliure no comercial, assembleària i autogestionada que emet des de gener de 1991. Ahir van rebre una ordre de precinte de l’Ajuntament de Barcelona de l’antena que tenen al Turó de la Rovira, que s’ha de fer efectiva avui a les 13 h, i deriva d’una sentència judicial. Finalment, però, no s’ha fet efectiva. El Consistori ha informat que està “acabant de revisar que l’expedient s’ajusti per complet al procediment reglat”. Paral·lelament, afegeixen, estudiaran “possibles solucions compatibles amb l’expedient obert que tinguin en compte la funció social de l’emissora i la seva singularitat com a ràdio no comercial i autogestionada”.

El procediment es remunta al 26 de febrer de 2013, quan l’Associació Catalana de Ràdio (ACR) va instar el Consistori al cessament efectiu de les emissions radiofòniques “il·legals” del terme municipal barceloní. Finalment, el juliol passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar sentència: obligava a precintar les emissores de ràdio “il·legals i enderrocar les obres i instal·lacions des de les quals emeten”.

El juliol passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar sentència: obligava a precintar les emissores de ràdio “il·legals i enderrocar les obres i instal·lacions des de les quals emeten”

“Ens posen al mateix sac que les antenes d’emissores comercials”, lamenta Bea Cantero de Contrabanda. Des de les ràdios lliures sempre s’ha reivindicat que no són il·legals, sinó alegals, ja que no hi ha cap legislació que les reguli. Precisament, la mateixa ACR, a la denúncia, es refereix a l’activitat de la “radiodifusió privada (comercial)”, que no s’adequa a l’activitat que desenvolupa Contrabanda i altres emissores, que és lliure no comercial. Cantero recorda que fa anys que demanen una antena comunitària per poder protegir les actuals quatre de ràdios lliures de Barcelona.

De moment, l’antena comunitària no existeix, però l’Ajuntament, que no té competències de radiació electromagnètica i de regulació de l’espectre, però sí sobre ordenació urbanística, ha enviat una resolució de precinte d’instal·lació de l’antena de Contrabanda. L’Ajuntament ha transmès a la Directa que, en el cas del Turó de la Rovira, ha mantingut reunions amb veïnat i parts afectades per “avançar en la regulació de la situació i per impulsar accions per retirar antenes il·legals”. El resultat: la inspecció de 22 antenes i l’obertura dels primers expedients de legalització, que alhora, han acabat derivant en set expedients i ordres de cessament.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!