Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L’Ajuntament de València amenaça de desallotjar l’Alqueria Popular de Malilla

El consistori, governat per Compromís i PSPV-PSOE, ha notificat al sindicat Construint Malilla que ha de buidar l'alqueria, de titularitat pública, en un termini de deu dies a partir del 28 de març. En abril de 2021, gràcies a la pressió veïnal, l'Ajuntament va cedir l'espai al sindicat i a l'associació de veïnes del barri perquè pogueren dinamitzar el barri i donar suport a les famílies més vulnerables

Nou espai alliberat al barri de Malilla pel sindicat de barri Construyendo Malilla | Ona Cano

L’antiga alqueria dels Sardiners, ara coneguda com l’Alqueria Popular de Malilla, està en risc de desallotjament. El sindicat de barri Construint Malilla, que ha convertit aquest espai en un centre social de referència en el districte de Quatre Carreres, al sud de la ciutat de València, denuncia que l’Ajuntament els vol fer fora sense oferir-los cap espai alternatiu perquè puguen desenvolupar les seues activitats.

En abril de 2021, l’Ajuntament de València, gràcies a la pressió social del veïnat, va cedir a Construint Malilla i l’Associació de Veïnes de Malilla una de les alqueries del barri perquè pogueren continuar amb les accions que duien a terme, com ara la xarxa d’aliments, quan van haver de marxar del local que els havia cedit un veí. Des d’un principi, la xarxa d’aliments ha permés abastir fins a setanta famílies del barri i de la resta de la ciutat.

Nou espai alliberat al barri de Malilla pel sindicat de barri |Ona Cano

 

En aquest temps, l’Alqueria Popular s’ha convertit en un centre social que, més enllà de la distribució d’aliments, ha dinamitzat centenars d’activitats, sobretot, relacionades amb la defensa de l’habitatge, una problemàtica que afecta tota la ciutat, però especialment els barris més desfavorits com aquest, on el risc d’exclusió social és del 46,1%, segons l’informe-diagnòstic “Pla de serveis socials de la ciutat de València 2019-2023”. A més a més, duen a terme accions contra la violència masclista, i ofereixen activitats d’oci alternatiu i gratuït per al jovent del barri, com tornejos esportius, jocs de taula o cinema a la fresca, que ajuden a dinamitzar la vida social del barri.

Des del consistori, al·leguen que el pròxim 1 d’abril la Junta de Govern Local aprovarà, sota uns criteris comuns, una convocatòria pública per a la cessió de deu d’espais municipals públics per a organitzacions i col·lectius de la ciutat i que, per tant, Construint Malilla s’hi podria presentar

Ara, l’Ajuntament, governat per Compromís i PSPV-PSOE, els ha notificat que han de buidar i desallotjar l’espai en un termini de deu dies a partir del 28 de març, però el sindicat té molt clar que no marxaran. A través de les xarxes socials, han llançat un comunicat perquè la resta de col·lectius de la ciutat es puguen adherir. També han iniciat un procés de recollida de signatures i anunciaran pròximes mobilitzacions per aturar el desallotjament. “Aquests polítics volen deixar al carrer una xarxa d’aliments i un seguit de projectes veïnals indispensables per a garantir les nostres vides, al mateix temps que mantenen buits altres espais al nostre barri”, denuncien en un comunicat.

Des del consistori, al·leguen que l’1 d’abril la Junta de Govern Local aprovarà una convocatòria pública per a la cessió de deu d’espais municipals públics per a organitzacions i col·lectius de la ciutat sota uns criteris comuns i que, per tant, Construint Malilla s’hi podria presentar. Per a Isabel Lozano, cinquena tinent d’alcalde i regidora de Benestar, Drets Socials, Habitatge i Patrimoni “és voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament de València fomentar la participació ciutadana a través del teixit associatiu”. En canvi, des de Construint Malilla denuncien que “en nombroses ocasions la burocràcia suposa un entrebanc perquè els moviments populars desenvolupen projectes i accions” i, a més a més, posen en dubte les bases del concurs, ja que “no són unes bases específiques per a la gestió d’espais comunitaris”.

El sindicat de Malilla ha redactat un manifest en el qual expressa la seua decisió de romandre en l’Alqueria fins a les últimes conseqüències. “Lluitarem fins al final per defensar aquest casal que ja és del barri”, expressa a la Directa el seu portaveu.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!