Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'alcaldessa de Barcelona suspèn les relacions institucionals amb Israel i l’agermanament amb Tel-Aviv

La campanya “Barcelona amb l’apartheid No” ho celebra com una victòria després que 112 organitzacions i 4.000 persones ho reclamessin mitjançant la recollida de signatures

Concentració en contra dels assassinats a Palestina, al consulat d'Israel a Barcelona | Elena Bulet

En una compareixença conjunta de l’alcaldessa Ada Colau, la tinent d’alcalde Laura Pérez i de diversos membres de la comunitat palestina s’ha anunciat la suspensió de les relacions institucionals amb Israel i s’ha detallat que “la mesura es farà efectiva fins que Israel no compleixi amb el dret internacional, les resolucions de Nacions Unides i les recomanacions de les organitzacions internacionals que han dictaminat en els seus informes que l’estat d’Israel porta a terme pràctiques de persecució i apartheid contra la població palestina”. No es tracta d’una decisió que pengi del plenari municipal ni del govern en el seu conjunt, sinó que l’ha pres Ada Colau amb els poders que li atorga la posició d’alcaldessa, ja que és la representant institucional del consistori.

“Esperem que la decisió presa per l’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona avui obri pas perquè més institucions trenquin la seva complicitat amb l’apartheid israelià”, han assegurat des de la campanya

“Esperem que la decisió presa per l’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona avui obri pas perquè més institucions trenquin la seva complicitat amb l’apartheid israelià”, han assegurat des de la campanya. “Celebrem que també s’hagi donat resposta a la resolució de la Sindicatura de Greuges, sorgida a instància d’una queixa ciutadana impulsada el febrer de 2021, que recomanava la revocació de l’Agermanament amb Tel-Aviv”, han reblat. Al costat de Colau han comparegut Salah Jamal de la comunitat palestina a Barcelona, Laurent Cohen (de l’entitat Junts, jueus antisionistes de Catalunya), Alice Sampson portaveu de la campanya Barcelona amb l’apartheid No. “Moltes entitats rellevants del teixit associatiu de la ciutat ens interpel·len a trencar les relacions institucionals amb Israel”, han estat les paraules de Colau a l’inici de la compareixença.

L’alcaldessa s’ha referit a Amnistia Internacional o Human Rights Watch per referir-se al que passa a Palestina com “apartheid” i és per això que ha considerat inajornable que “com a alcaldessa avui he signat i enviat una carta dirigida al primer ministre Netanyahu per decretar la suspensió temporal de les relacions de Barcelona amb l’Estat d’Israel i totes les seves institucions”. “És una decisió difícil, perquè som una ciutat que vol impulsar la política de cooperació i diàleg, per això no trenquem sinó que suspenem l’agermanament i creiem que aquesta decisió ha de portar a una reflexió perquè cada cop som més gent que no compartim que un Estat violi sistemàticament tots els dictàmens de Nacions Unides”, ha afegit. I ha tancat la seva intervenció manifestant que calia “fer un gest contundent per convidar a treballar en la pau, tal com vam fer recentment amb la suspensió de l’agermanament amb Sant Petersburg després que Rússia iniciés una invasió criminal d’Ucraïna”.

Com a reacció, 80 persones del món de la cultura, política i de la pau han expressat el seu suport a la decisió i la seva oposició “al racisme en totes les seves formes i defensem els principis de justícia i drets humans d’una manera integral”: “Ens indigna que les respostes dels governs a les greus violacions per part d’Israel dels drets del poble palestí en virtut del dret internacional es limitin a buides expressions, mentre molts d’aquests governs armen, financen i donen suport al sistema d’injustícia d’Israel”. Alhora, apunten que la iniciativa “marca el camí que cal seguir per a molts altres municipis i institucions públiques”. Entre les signants, hi ha persones com Ana Tijoux, Paco Ibañez o Boaventura de Sousa Santo.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!